Здравейте! От дълго време не бях влизала тук, заинтригувах се от написаното за т.н."ратифициране"на решението за осиновяване след две годишен период.Както и друг път съм писала, съпруга ми е гръцки гражданин, преди повече от година само аз осинових нашата дъщеричка по процедурата за национално осиновяване. На около всеки шест месеца се прибирам в България и правим срещи със социалния ни работник. Дъщеричката ни ходи на градина и дасега не е имало никакъв проблем за нейното пребиваване в Гърция, като вече е включена в системата на здравно осигуряване, единствено от службата по гражданска регистрация към кметството отказаха да я впишат в нашата партида, докато не се произнесе гръцки съд.Вчера посетих адвоката, който наехме в Гърция за да започне процедура за осиновяване на малката от страна на съпруга ми.Той ми обясни, че все още не може да внесе документите в съда и дори да се осъществи осиновяване в Гърция, то решението няма да бъди признато в България, тъй като е в правните норми с които се е запознал, български гражданин може да бъде осиновен от чужденец, само с решение на български съд.Това естествено много ме озадачи, пък и навсякъде в нашето законодателство се цитира осиновяване от страна на чужденец на дете български гражданин с обичайно пребиваване в страната/България/.Тогава какъв бил казуса, ако детето е български гражданин, но вече обичайното му пребиваване е в чужбина. Моля, ако някой е минал по този път, нека ми пише.Лек ден на всички!