0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Благодаря ти за информацията!
Жалко, че все още е такова положението...
Ще се запозная с текста на поправките.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Здравей Ултра! :) Благодарим ти за подкрепата!  :flower:
Ако представлява интерес, можем да ти изпратим чрез електронна поща текстовете, които сме писали по темата и информацията, която имаме...

Поздрав!
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
За тези, които се интересуват:
Публикувана е стенограмата от заседанието на Правната комисия на НС, разглеждащо поправките в Семейния кодекс относно осиновяването.
Ето линка:

http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&Type=cmSteno&SType=show&gid=226&id=1884

Кандидат-осиновителите, живеещи в чужбина и вписани в националния регистър по стария ред (преди влизане на новия СК в сила през откомври 2009Г), ще могат да довършат процедурити се по стария ред до изтичане на разрешението им, но не по-късно от 01.10.2011г.
Само дето от октомври 2009г. процедурите им са замразени и на практика времето им е изядено.
Няма да се спирам отново подробно, но само да напомня, че има и започнати съдебни процедури по осиновяване на конкретни деца, които са замразени от октомври 2009г и тези деца са още в дом поради недоглежданията на законотвореца.

В стенограмата има и промени относно обжалване на осиновяването от страна на биологичните родители.

Както и относно достъпа на осиновители и осиновени до информация относно биолог. родители.
*
Статия в "Дневник", показваща какво се случва около осиновяванията при приемането на поправките в Семейния кодекс :

http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/12/13/1010489_malkite_revoljucii_na_noviia_semeen_kodeks_-_edna/

ХИЛЯДИ БЛАГОДАРНОСТИ НА АВТОРКАТА! :)
Здравейте мили приятели.Имам един въпрос и се надявам с Ваша помощ да намеря разрешение на него.Дъщеря ми е на 32 години,омъжена е от 11 години за грък който е немски гражданин и живеят в Германия.Така се стекоха обстоятелствата,че не можаха да си имат собствено детенце.Желанието им е да си осиновят дете от България.Какво е необходимо да приготвят и пригласят за да могат да кандидатстват за осиновяване тук.
*
По сега действащия Семеен кодекс, българите, живеещи в чужбина, трябва да осиновяват по международна процедура пред Министерство на правосъдието. Ето процедурата тук :

http://www.justice.government.bg/new/Documents/Adoptions/info_procedura_osinoviavane.doc

Ето и адреса за контакт в Министерството :
Лице за контакт: г-жа Милена Първанова - началник на отдел "Международни отношения и акредитирани организации"
Телефони за контакт: 923 73 96; 923 73 03
Факс: 987 15 57

За жалост, няма никакви предвидени предимства за бълграите от чужбина при международната процедура. Документи се престставят чрез социалните служби по местоживеене в чужбина, които чрез тамошния Централен орган ще ги препратят на Министерство на правосъдието или чрез акредитирана организация. Кандидатства се за осиновяване на деца от международния регистър, т.е. имащи 3 отказа от семейства, живеещи в България.

Ако семейството на дъщеря Ви или самата тя има обичайно межстоживеене в България, (т.е. живее повече от 183 дни в годината в България), то може да кандидатства по вътрешната, национална процедура, пред Районната Дирекция за Социално Подпомагане по местоживеене в България.

Надявам се, че отговарям поне донякъде на въпросите Ви.
Желая успех на семейството Ви!
*

Chandra

• *
  • 1567
Ето една статия на английски език, която "отваря очите" на чужденците, как (и колко) лесно могат да осиновят у нас по национална процедура. Предполагам, че ще е от практическа полза...

ADOPTING A BULGARIAN CHILD
"It is not as hard as you may have thought. You only need to reside in Bulgaria officially"

--- --- ---

Нашият закон направо поощрява осиновителния туризъм, как чужденците да не се възползват... :wink: Най-вероятно ще се намерят и български организации, които да помагат на клиентите си в този процес...

Защото у нас приоритет по националност не се дава нито в националната нито в международната осиновителна процедура. По новите закони основният критерий за определяне вида на процедурата е местопребиваването. И какво се получава?

Не знам, дали сте чували, но в Гърция, например, изобщо не може да се осиновява в страната. За тях новият ни закон е като "златна мина" - Ако гърци живеят официално над 3 месеца в България, те ще могат да осиновяват в родината ни наравно с българите... Толкова е лесно - съседи са ни, няма граници... За англичаните национална ни осиновителна процедура също е "на една ръка разстояние" ;) предвид, колко големи такси се плащат в Англия и колко години се чака там... Знаем, че много техни съграждани си накупиха имоти в страната ни - те биха могли и да препечелват от тях, като ги дават под наем на съграждани, бъдещи кандидат-осиновители по националната процедура в България...  След като ЕДИНСТВЕНИЯ критерий е местопребиваването, законът ни действително е написан като покана за осиновителния туризъм...
за сравнение - в Германия примерно кандидатстващите по национална процедура трябва да представят данъчна декларация от последните 3 години, като там в хода на така наречения "мачинг" за избор на родители се вземат в предвид както националността, така и други фактори...

Компетентните служители у нас цитират Хагската конвенция до полуда (поне до моята  :lol:), но не се сещат да съобразят един от основните принципи: на детето да се даде възможност да отрасне в среда, най-близка до родната или поне да отразят в законодателството ни (наредби и прочее) чл.16 от същата така често цитирана Конвенция:
Чл. 16 (1) от ХК: В случай че централният орган на държавата по произход прецени, че детето може да бъде осиновено, той: (b) взема надлежно предвид условията, в които е било възпитавано детето, както и неговия етнически, религиозен и културен произход;

Нека не се изменя основния принцип на местопребиваване, но не разбирам, каква е причината, никъде в законодателството ни: (1) да не е отразен критерия "националност"... Това, допълнено от факта, че (2) вече НЕ се чакат 3 отказа, за да бъде допуснато едно дете до международно осиновяване, както и от новата особеност, че (3) единствено социален работник и единствено по субективна преценка на "интереса на детето" ще определя, дали настанено в приемно семейство дете да бъде допуснато до осиновяване, ме навява на мисълта, че "интересът на детето" се развява като байрак, но изглежда законите ни са написани, за да защитават нечии други интереси...

--- --- ---

Ето линк към поредното интервю със Зам. мин. Машева, в което тя (точно както преди година и повече) говори за единствените критерии "обичайно местопребиваване" и "поредност", както и че щели да обсъдят в бъдеще възможността да се дава приоритет на граждани от националността на детето... Година и отгоре не можаха да го обсъдят...
Спецсъдилища ще гледат делата на децата (последните два въпроса)

В същият този материал става дума и за това, че вече не са необходими три отказа, за да бъде допуснато дете до международно осиновяване:

"Отпадна стеснителното прилагане на разпоредбата и вече не се чакат три отказа от български семейства, за да бъде вписано детето в регистъра за международно осиновяване."

"от български семейства"?!  :? Хм... изглежда г-жа Машева се обърква в понятията... Ами ако тези български семейства живеят в чужбина? Нали няма националност? Може би става въпрос за "три отказа от граждани с обичайно местопребиваване в България"? Дали така е записано в текстовете? ;) ... ... ...
« Последна редакция: Януари 21, 2011, 15:02:49 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
За интересуващите се от темата за акредитираните организации при осиновяване на български деца в чужбина, ето статия на журналист от Дойче Веле :

"20 000 евро за дете от България"
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14847523,00.html

Прикачам я и като отделен файл.
Здравейте,мили момичета!!! Току що се регистрирах и искам да напиша няколко реда.На първо място искам да благодаря на всички вас за усилията и упоритостта които сте положили. :balk_172:.Прочетох всичко което сте написали от първата до последната буква.Още след първите 15мин. в мен се зароди една мисъл ( че нещата до финала няма да се случат с добър край )и когато стигнах до края се убедих в това.Все пак говорим за БГ.Няма да филосовствам.Имам един въпрос – след като по конституция сме български граждани независимо къде се намираме не можем ли да осъдим БГ в Хага за нарушаване на конституционните ни права.Срамувам се :oops:,че като българка трябва да съдя собствената си страна,но явно нищо друго не помага.Изключително некомпетентна съм в юридически въпроси затова питам тези които могат да изкажат компетентно мнение дали един такъв по-радикален ход би дал резултат?Ще чакам отговор!
*
Здравей charley,

От прочита на темата сигурно си разбрала, че доста момичета бяха пряко засегнати от промените в Семейния кодекс, които доведоха до прекратяване или замразяване на процедурите им. Някои от тях обжалваха решенията за прекратяване на процедурата. Предполагам че и доста засегнати непишещи тук също са обжалвали. След изчерпване на възможностите пред БГ съдилища (Върховен административен съд като втора инстанция), те биха имали право, ако желаят, да заведат дело пред Съда по правата на човека в Страсбург. (Хага е по-скоро за междудържавни дела). Но това при всички положения касае пряко засегнатите., т.е. тези, които са имали започната процедура или тези, които подадат документи и им бъде отказано започване на процедура или вписване в националния регистър на база на пребиваването им в чужбина. Може би има и други варианти за атакуване по международен ред, но те пак ще касаят започнати процедури.

Колкото до промените в закона (Семейния кодекс), предполагам си видяла, че сме пращали писма и предложения до Народното събрание, Министерство на правосъдието, Омбудсмана и т.н. Дадохме многократно примери за това как други държави са успели да предоставят предимство на собствените си граждани, живеещи в чужбина. Поне до момента правителството явно НЯМА желание да чуе за това. Явно интересите са в друга насока. Последните постове тук ясно го показват.

Тъй като въпросът ти касае стотици българи, намиращи се в момента или които ще се намират за в бъдеще в чужбина, ще се радвам да има повече активни кандидат-осиновители и да не оставяме темата да заглъхне. В днешното време на глобализация едва ли някой може да бъде сигурен, че ще живее цял живот в една и съща държава, но явно за упарвниците е „много сложно” да намерят баланс между интереси на БГ граждани (деца и възрастни) и ангажиментите им по международно договори (виж последното интервю на Зам.министър Машева, цитирано в постовете по-горе).

Поздрави на теб и семейството ти.
Здравейте!
За съжаление, сега видях, че темата за българите, живеещи в чужбина и желаещи да си осиновят детенце от България, се е замразила, както и че, резултат от дългата и упорита борба с бюрокрацията и законотворците нир няма.Аз съм от българите, които живеят и в България и в чужбина.Съпруга ми е гръцки гражданин, но прекарваме голяма част от годината и в родината ми.От няколко месеца станах щастлива майка на една малка принцеса, като осинових като български гражданин с постоянно пребиваване в България и като вписана в регистъра но осиновителите, преди промените в Семейния Кодекс.Но дъщеричката ни отново си няма официално татко, по съдебно решение и по акт за раждане си има само мен, като нейна майка, и въпреки че съм омъжена от доста години и брака ми е сключен в България, съпруга ми не е вписан като осиновител и баща на детето.Моля ви, който може да ми помогне с правен съвет, какво следва от тук нататък, трябва ли съпруга ми да заведе дело за припознаване на детето, трябва ли да чакаме две годишния след осиновителен период да мине, за да предприемем нещо такова. Съпруга ми е със статут временно пребиваващ в България /има издадена карта с ЛНЧ от полицията/.Как протича две годишния след осиновителен период, спазват ли се шест месечните срокове за доклад от страна на социалните работници.Благодаря и жерая на всички весело и щастливо лято!
*
Здравей, mimoza28,

По сега действащия СК вече не се прави разлика по националност на осиновяващите, а по местоживеене. Т.е. ако съпругът ти живее повече от 183 дни в БГ, той може да подаде молба за осиновяване по БГ национален ред.

А чл.103 от Семейния кодекс (СК) урежда процедурата по „Осиновяване от съпруг на родител”, която би трябвало да бъде сравнително опростена процедура, още повече че в този случай няма друг (рожден) родител, вписан в акта за раждане. Според чл.81 от СК „Никой не може да бъде осиновен от две лица, освен ако те са съпрузи.  (3) Забраните по ал. 1 и 2 не се прилагат по отношение на съпруга на осиновителя”.

Не знам за забрана за такова осиновяване от съпруг в срока за следосиновителен контрол. Може би е добре да разговаряш със социалния работник от вашия район, който предполагам знае, че си осиновила самостоятелно, но си омъжена за чужд гражданин, който дори и живеещ в БГ по стария СК е трябвало да осиновява по международна процедура.

Мисля, че не би трябвало да има проблем за сравнително бързо минаване на процедурата. Новият СК всъщност би трябвало да играе по-скоро в твоя полза.

Предполагам, че и други съфорумки ще изкажат становище.
А за конкретно решаване на въпроса по съдебната процедура, ако желаеш може да се обърнеш и към адвокат.

Успех! Желая ви много щастие!
« Последна редакция: Юли 17, 2011, 19:48:32 pm от anitza »
Привет на всички допринасящи към темата. Най-накрая и аз се престраших да се регистрирам и спделя нашите приключения до тук.
Живеем със съпруга ми от 8 години в Канада и след няколко неуспешни IUI и IVF опита решихме да започнем процедурата за осиновяване. България беше лесно решение за дете и наскоро започнахме да работим с местните социални грижи за досието. Остават ни още 2 срещи! Четохме доста по болния за всички ни въпрос и сега горим в нетърпение всичко да върви успешно...голямо чакане ще падне!
Ще пиша скоро отново. Успех на всички!
*

Chandra

• *
  • 1567
Vidin, пожелавам ви, чакането да не е толкова голямо! Стискам палци за бърза и успешна процедура! Ще се радваме да разказваш, как вървят нещата при вас...  yahoo_17 yahoo_17 yahoo_17

Мерси Чандра, остава 1 среща и вече прегледахме първия доклад със соцалния представител. Трябва да си призная че не очаквах да е толкова добра и разбираща жена. Следващата стълка ще е да се изпратят документите до агенцията в Торонто и после незнаем колко време ще отнеме. Опитваме се да взимаме малки стъпки и да сме търпеливи.
Чандра, разгледах снимките които беше пуснала и само искам да кажа че вашата принцеска е страхотна сладурана! Да ви е жива и здрава и все така усмихната! Ако само мога да ви попитам колко време беше цялата процедура? Ние знаем че е различно за всеки но все пак е хубаво да си сверим часовниците:) Много поздрави и до скоро!
*

Chandra

• *
  • 1567
Видин, благодаря за хубавите думи! :)

Ние всъщност осиновихме по национална процедура. Не беше лесно - за да се върнем в България преживяхме доста неудобства, включително се наложи да напусна работата, за която винаги съм мечтала... Но не съжалявам, че така решихме... :) Ето тук е описано подробно, колко време продължи процедурата при нас... Официално писмо за конкретно детенце получихме месец, след като влязохме в регистрите... Преди това комисии по осиновявания ни се обаждаха 2 пъти по телефона с въпрос, дали бихме осиновили дете, което е извън рамките, които сме дали... С дъщеричката ни се запознахме 6 месеца след влизането ни в списъците, а у дома беше 3 месеца по-късно...

Мисля, че като цяло след законодателните промени по-бързо се осиновяват деца у нас... За съжаление обаче позната съфорумка, която няма големи изисквания за детенце, но кандидатства от чужбина БЕЗ акредитирана агенция, от края на 2009г. все още чака...  :?

Ето това е страницата, на която се поместват актуалните съобщения на Министерство на правосъдието относно международните осиновявания:
Министерство на правосъдието. Международни осиновявания

Новото е, че от 12.04.2011г. е въведена такса в размер от 100лв. за вписване в регистъра по чл.113 ал.1 т.2 и т.3 от СК...

Още веднъж, успех!  :sunshine:

Много благодаря за информацията!
Ние работим с агенция в Торонто основана от българка, което е много хубаво и се надяваме да са се сработим добре.
Напълно съм съгласна че решението дали да не се върнем в БГ е много трудно, но в крайна сметка щастието е безценно:)

До скоро и дано всички скоро да намерят своето щастие!
Здравейте дами, радвам се че намерих този форум въпреки че отдавна никой не е писал тук. Надявам се че има хора които искат да споделят опит и мнение. Знаете ли дали нещо се е променило в последните месеци? Доколото аз знам не е, не не искам да пропусна важна информция.

Аз живея в Холандия и чакам от май 2010, идната седмица ще видим доклада от проучването и очкавам другият месец да излезе разрешението ми. Сега проучвам дали мога директно да се запиша в националният регистър но доколото знам не мога.

Пишете ако имате някаква информация, моля ви!

Поздрав, Марина
*

Chandra

• *
  • 1567
Здравей Марина!
За съжаление няма как да бъдеш вписана в националния регистър, тъй като живееш в чужбина - там е извършена социалната ви проверка и там ще се осъществява следосиновителният контрол. Но би могла да кандидатстваш директно в Министерство на правосъдието (по международната процедура), БЕЗ да използваш услугите на акредитирана агенция... Лошото е, че доколкото съм чувала от познати (при това наскоро!), в този случай няма кой да се застъпи за твоя интерес, по-трудна ще е комуникацията с Министерството, дори доста изнервяща и отчайваща на моменти... Ето, това са телефони за контакти, би могла да се обадиш и да попиташ от извора каквото те интересува:

http://www.justice.government.bg/new/Pages/Adoptions/Default.aspx?evntid=SK5O1lunRPk%3d
Лица за контакт:
г-жа Милена Първанова - началник на отдел "Международни отношения и акредитирани организации"
Телефон за контакт: 923 73 96;
г-жа Петя Тодорова- началник на отдел "Социални дейности"
Телефон за контакт: 923 73 34
Факс: 987 15 57

Blagidarja ti mnogo za tazi infomacija! Mojata idea beshe da izpozlavam usligite na Shans za vseki dete. Za moe ogromno zajalenie cebtralniajt organ v holandija otkazva da izprati doklada ot semeinoto prouchvane. Tova she e edinstvento lipsvashto neshto, zaradi koeto tazi pateka se provalja.

Obmisljam da se pribera v bg za izvestno vreme. No se strahuvam che njama da moga da objasnja zashto majat mi ne e s men naprimer. I kak shte uredja dokumenta koito mi trjabva sled tova, conformirash al. 23 po hagskata konvencija.

Vseki savet i idea shte mi pomogne, blagodarja!

Pozdarv, Marina