0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Ето и отзив в пресата за срещата:

Омбудсманът ще проверява има ли дискриминация при осиновяването на деца от българи, живеещи в чужбина

16 февруари 2010 | 14:52 | Агенция "Фокус"

София. Омбудсманът Гиньо Ганев ще проверява промените в Семейния кодекс за дискриминация при осиновяването на деца от българи, живеещи в чужбина. Българите, които са пръснати по света, и имат българско гражданство, запазено по някакъв начин, искат да имат равни права, това е конституционен принцип. Трябва да се види - дали тази промяна в Семейния кодекс, в частта на осиновяването на деца, не посяга грубо върху правата им - каза на пресконференция омбудсманът Гиньо Ганев, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
„Омбудсманската институция поема този ангажимент, парламентът, без да е жребец, приема текстове и прави норми с последици. На това трябва да се противопоставим, ако резултатът не е добър” - съобщи Гиньо Ганев.
„България е духовният обединител на българите, пръснати по всички краища на света на лични и обществени основания. Никой не ги принуждава и няма право да го прави, нека да останат там, където са намерили по-добрия живот, но тази духовна връзка трябва да не се заличава. В този смисъл ние трябва да поздравим партията „Другата България”, защото не ценим нейните усилия по преки резултати, а ценим усилията за това, че са направени”, каза омбудсманът.
Калина ГЕОРГИЕВА

http://www.focus-news.net/?id=n1349946
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Ето кратък анонс за събитието по Телевизия Европа:

http://www.youtube.com/watch?v=ooCkYUaeoXQ
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Прикачам файл с процедурата по международно осиновяване, качена от днес на сайта на Министерство на правосъдието. За тези, които се интересуват, тя е валидна в момента и за българите, живеещи в чужбина, които искат да осиновят дете от България.
Фуси, ти беше ли на срещата-дискусия на " Другата България" от 16.2.?
Как беше? Какво е твоето мнение?
*
Ето изказване на Омбудсмана:

Разумно и справедливо е да се осиновява при едни и същи условия, според омбудсмана

19 февруари 2010 | 12:30 | Агенция "Фокус" 

София. Чувството за конституционализъм наистина не иска да правим разлика в правата и задълженията между българите, където и да се намират те. Това каза омбудсманът Гиньо Ганев при приемането на петицията, връчена от партия „Другата България”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Днес България не може да има национални идеали като тези от епохата на Възраждането и веднага след освобождението на България. Не сериозно е да се говори, както има други партии, че трябва да говорим за целокупна България в остарял смисъл на думата, че трябва едва ли не само глас, а оръжие, например - да освобождаваме Западните покрайнини – всичко това буди смях. Има една реалност на Европа и на държавите и в нашия регион, включително. Но една истинска, сериозна и добре премислена национална идея иска България да бъде един духовен обединител на всички българи пръснати по света на най-различни лични, икономически интереси”, заяви омбудсманът.
„Ние не искаме непременно българите, които живеят в чужбина и имат своя добър начин на живот, непременно да дойдат в България и да дадат някакво външно доказателство за патриотизъм. Но ние искаме, заедно с тези българи, ние, които сме в пределите на майката отечество, искаме да се чувстваме повече заедно, като една общност породена не само от етнически произход, а от една унаследена културна, ценностна система. В този смисъл е единението, за което говорим днес.
Ако наистина в тази петиция се събира волята на много български граждани, които се намират извън пределите на България, да осиновят при същите условия, както това правят българите, които се намират в границата на сегашна България, мисля, че това е едно разумно и справедливо искане”, каза още той. Той посочи, че приема тази петиция не само с нейния патос, но преди всичко - с искреното разбиране на тези хора да увеличат своята привързаност на България като дадат и доказателства по пътя на осиновяването на български деца.
„Сегашните промени в Семейния кодекс имат своите реални основания, законодателни предпоставки и съобразяване с така наречената Хагска конвенция и други международни съображения. На мен ми се струва, че международното право, правото на общността ЕС не може да бъде възприемана, независимо и въпреки българските национални интереси. В този смисъл от името на институцията на омбудсмана изразявам готовност с много компетентност и с много обществено разбиране да бъдат разгледани въпросите, които са поставени в тази петиция”, каза още Гиньо Ганев. „Ангажиментът, който омбудсманът поема, е свързан с мисията, който той носи в целия модерен свят - правата на хората, тяхното отстояване и защита. Във всяко искане на хората до омбудсмана се съдържа едно чувство, че са ти нарушени правата”, заяви Гиньо Ганев.
Десислава АНТОВА

http://www.focus-news.net/?id=n1351659
*
Аз ще се включа с цитат който е на съпругът ми и почти всеки ден се мъчи да ми го набие в главата.Та той все повтаря-в чужбина сме чужденци но и в БГ.сме чежденци независимо от това че ние и подържаме икономиката.До сега чак толкова не се бях замисляла над думите му но понеже аз постояно говоря за осиновявяне ако не успеем с инвитрото сега разбирам че е прав.При положение че държавата се крепи благодарение нанас и годишно всички ние вливаме милиони евро това си е чиста дискриминация.Остава ни само да кажем едно голямо БЛАГОДАРЯ на нашата мила родина и да си подвием опашките че тя така се е загрижила за нас.
*

Chandra

• *
  • 1567
Вижте, на какво попаднах. Интересно ми е мнението ви...

РЕШЕНИЕ НА НС от 31.01.2008г. за приемане на Национална стратегия за детето 2008 - 2018г.

Обн., ДВ, бр. 14 от 12.02.2008г.

2. Осиновяване
2.1. основна цел при осиновяването на децата е, то да бъде обосновано от интереса на детето;
2.2. приоритет при осиновяването на деца български граждани да имат българските граждани, а осиновяването от чужди граждани да е възможно, ако за детето няма подходящи осиновители - български граждани;
2.3. осиновяването да дава възможност за запазване и развитие на идентичността (етническа, религиозна, културна и др.) на детето;
2.4. да се развиват социалните услуги за задължителна подготовка на кандидат - осиновители и осиновени;
2.5. да се усъвършенства уредбата на осиновяването, като: а) се улесни достъпът на децата до осиновяване, ако това е в техен интерес; б) се усъвършенства процедурата по осиновяване, като се търси балансът между необходимостта от подробно проучване и избор на най-подходящо семейство и желанието за възможно най-бързо предоставяне на семейна грижа на детето и в) поддържане на национални регистри на децата, които подлежат на осиновяване, и на кандидат - осиновителите;
2.6. да се развива капацитетът на органите, включени в процедурите по осиновяване.

Поздрави!  :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Този Гиньо Ганев е казал умно нещо, да видим до какво ще доведе, обаче.
Чандра, видях, че си писала и влезнах да видя дали има новини около обжалването  :wink: Стискам ви палци.
А това решение на НС май противоречи на новия Семеен Кодекс  :lol: (един път така, а друг път иначе- фурнаджийски лопати- поне като гласуват и правят закони и решения, да се стремят и да ги помнят, а не да ги противопоставят  :lol: )
Поздрави!
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Здравеѝте момичета,как сте ,как вървят нещата при вас ,загубихме се вече никоѝ не пише.Аз изкам да ви споделя при нас как са нещата.План Б върви успешно,вчера ни беше първата среща ,всичко мина добре,насрочихме и другите две срещи едната преди Велик ден ,другата след Велик ден.Поуспокоихме се и ние,беше ни доста напрегнато,но нещата вече си вървят нормално,трябва да си минат по етапния ред ,всичко е въпрос на чакане вече.
Поздрави от мен.
Успех на всички. 
*

Chandra

• *
  • 1567
Еми, страхотна работа сте свършили! :) Стискам палци за безпроблемна процедура и скоро да ни се похвалите, че сте в списъците! Желаем ви от сърце много късмет и попътен вятър! С вас сме!
 :bighug:

Много мерси Чандра. :bighug: :bighug:
Здравейте на всички!Казвам се Вили и съм потърпевша от „прекрасният“ семеен кодекс измислен от умните ни управници.Аз живея в Испания и след дълги разговори със социални работници в България,разбрах,че трябва да имам доклад от Испания и после да подадем документи в България.И август 2009 прибрахме се извадихме всички документи,преводи,легализации(знаете много добре как е).Записаха ни в моят град,вече имахме номер и ни казаха,че около месец ще чакаме да ни впишат в националният регистър.И един прекрасен ден получихме писмо,че ни отказват осиновяване,защото сме постоянно пребиваващи в чужбина.Не мога да ви опиша как се чувствах...Не мога да разбера,след като социалните работници и от закрила на детето знаеха ,че влиза в сила нов семеен кодекс,защо не ни казаха поне да изчакаме.Понеже сме били „заварено положение"...И никой не го интересува,че това са първо разходи(защото ние като работим в чужбина не ги намираме парите на купове на улицата),после губене на време и нерви!Истината е,че съм обезокуражена и изумена от всичко което става в моята държава!Успех на всички!
*
Ето какво е заявила на 23-ти март 2010г. Даниела Машева, Зам.-Министър на правосъдието:

Децата с физически и психически заболявания вече не чакат три отказа от български кандидат-осиновители, за да бъдат вписани в регистъра за международно осиновяване, каза зам.-министър Даниела Машева.

Тя увери, че се готви облекчаване на процедурата за осиновяване на деца от българи, живеещи в чужбина. Сега те се третират като чужденци и плащат от 3000 до 7000 евро такса на посреднически организации.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=424060
*
За кандидат-осиновителите БГ граждани, живеещи в чужбина (тъй като не сме писали тук отдавна, а знаем, че има и други сънародници, които са засегнати и се интерсуват):

Не сме се отказли да се борим за промени в новия СК, който не съдържа никакви норми относно заварените процедури на БГ, живеещи в чужбина, дори и относно тези кандидат-осиновители, вписани вече в регистрите. Не сме се отказали да се борим и за вписване като критерии при определяне на осиновитли на общия БГ произход, език и култура.

За жалост приоритетите на БГ държавни органи в момента явно са други.
Изпратили сме писма до Народното Събрание, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на труда и соц.политика, Омбудсмана. Повечето отговори препращаха към Министерство на правосъдието, което е компетентно да подготвя и предлага промени в СК.

За съжаление досега, почти половин година след изпращането, нямаме конкретен отговор подготвят ли се промени!
Въпреки медийните изяви на отговорни фактори в смисъл, че ще се подготвят промени...(вижте предния пост например)

В момента процедурата за кандидат-осиновители БГ, живеещи в чужбина е на общо основание тази за международно осиновяване.

Не сме се отказали нито да се борим, нито да дискутираме и обменяме информация.

Така че ако сте засегнати от промените в СК и имате нужда от дискусия...пишете..

А ако сте подали документи по стария СК и получите отказ от РДСП на основание влизането в сила на новия СК и това, че не сте били с постоянно пребиваване в БГ, не е зле да обжалвате отказа(в 14 дневен срок).

Успех на всички!!
*

Chandra

• *
  • 1567
Здравейте! :)

От няколко дни ме гложди един въпрос и ми се ще да ви попитам нещо, отнасящо се до новото ни законодателство и съответно до защита интереса на детето и до българските осиновители, живеещи в чужбина...

Представете си следната хипотетична ситуация:
Дете - български гражданин, което е на не малка възраст (да речем, над 5-годишно), остава сираче. То няма никакви роднини по права линия (татко, баби, дядовци), дава се за осиновяване и попада в дом. Детето е със семейна история, която вероятно би притеснила евентуални осиновители. Освен това за него съществува реален риск от конкретно заболяване...

Питах се следното:
→ Според вас какъв е шанса на такова дете (на възраст над предпочитаната от кандидат-осиновителите в България и с история) да намери осиновители в България?

→ А по какъв начин това дете може да събере три отказа, за да се допусне за международно осиновяване?

Представете си, че това дете има роднини, не по 1-ва линия, а да речем братовчеди, които разбира се са български граждани и имат желание да осиновят детето, но които живеят в чужбина...
Те кандидатстват по стария закон. Направена е много стриктна социална проверка по постоянно местоживеене, която потвърждава категорично годността на кандидатите за осиновители. Семейството е финансово обезпечено, предлага добри условия за живот, има родни деца на възраст, близка до тази на детето за осиновяване, готово е да заплати лечение, ако е необходимо такова... Тези кандидат-осиновители обаче получават отказ от нашите институции, тъй като междувременно се приема новия СК, който ги третира като чужденци!

Ами сега?  :?
Оказва се, че законодателят не е предвидил и подобна ситуация - осиновяване на дете български гражданин от живеещ в чужбина роднина български гражданин. Законът третира всички български граждани, пребиваващи над 9 месеца годишно в чужбина, като чужденци и съответно няма как един чужденец да има роднинска връзка с дете български гражданин...
Какво трябва да е такова осиновяване - национално или международно?

Абсурдна ситуация, но съществуваща реално!
Имате ли някакви идеи, как може да се постъпи при възникнал подобен проблем?

Питах се, чии интереси защитава всъщност закона? Дали действително се е погрижил за интереса на детето? А за интереса на гражданите си като цяло?

Хагската конвенция изисква при преместване на осиновеното дете от една държава в друга да се извършва процедура по международно осиновяване. Но никъде не забранява да се дава приоритет на кандидат-осиновители с гражданството на детето, напротив! Нашият закон обаче не дава предимство на българските граждани. Защо всъщност,... с кой аргумент? А какво става в случай като описания по-горе - не е ли в интерес на детето да бъде осиновено от роднина? Какво ще стане с това дете?... Как е уреден този въпрос - живеещ в чужбина роднина, желаещ да осинови дете български гражданин?

Ще се радвам много, ако споделите мнение...
« Последна редакция: Май 19, 2010, 01:46:38 am от Chandra »

Здравеѝ Чандра,според мен закона защитава интересите на акредетираните организации.Един българин коѝто живее в чужбина и тръгне да осиновява дете по новия закон трудно ще потърси тяхната помощ,но всички чужденци задължително ще минат през акредетирана организация.
Толкова писма изписахме и изпратихме ,каде ли не,фаѝда никаква от цялата ни борба.Убедена съм,че нарочно не се взима под внимание този въпрос,за да са облагодетелствени тези организации.Толкова жалби направихме,и топката се прехвърля от единия на другия.
И аз съм си задавала този въпрос и все до там упирам до акредетираната организация.Няма да забрава ,когато получихме отказа и се обадих в министерство на правосъдието отдел международни осиновявания,една госпожа ми каза,че закона току що е влязъл в сила и не може да ми даде пълна инфирмация ,наѝ добре ще е да се обърнем към акредетирана организация ,че те са наясно как стават нещата.
Чандра за съжаление emigr70 е права. Обслужват се интереси. Аз не виждам проблем само в това, дали потенциалните родители са роднини живеещи в чужбина или българи живеещи извън страната без никаква кръвна линия с детето.

Не сам чела тази Хагска конвенция, но за мен е безумие.Понеже ние нямаме да кажем второ гражданство т.е възможно е след 2, 5, 6 години да се върнем в Бг.., а Българската страна ме задължава да осиновявам международно..След 6 год няма как да осиновя в бг защото тогава ще съм на 40..Късничко.

Т.е всички българи, които не са приели второ гражданство не би трябвало да се третират като чужденци и това не значи само предимство пред чужденците, това значи да не се плаща на тези агенции. До кога ще се правим на свръх богати и ларж? Нека сме с предимство, ще си платим. Ами нали това е целта - да се удовлетворят конкретни интереси. Съмнявам се, че те не си плащат процент на законотворците, ако разбирате каква ми е мисълта.

Ние лично препочитаме да вземем дете именно на 5 год, но сега в близките 3, 4 години. Дори с някакъв проблем, но не и да се съглася с тази ситуация да сме третирани като чужденци.

Чандра на мен и друго ми хрумва. Замисляме ли се какво става с нашите деца ако нещо се случи с нас, родителите? Ами ако сестрата на съпруга ми поиска да осинови детето ни ако нещо с нас се случи? Тя за международно осиновяване ли ще кандидатства? Или децата отиват в дом и чакат Михаля...

Има ли държави, в които родителят може да посочи евентуален настойник и осиновител на детето? Това може ли също да бъде предложено и към бг страна?
*

Chandra

• *
  • 1567
Еми, Приказка, благодаря ви много за отговорите!  :):flower:

Т.е всички българи, които не са приели второ гражданство не би трябвало да се третират като чужденци и това не значи само предимство пред чужденците, това значи да не се плаща на тези агенции. До кога ще се правим на свръх богати и ларж? Нека сме с предимство, ще си платим.

Този въпрос вече успя да се уреди и по новия закон българските граждани, живеещи в чужбина, могат да кандидатстват и без акредитирана организация, стига в държавата по местоживеене да не се изисква задължително преминаването през такава.
Имаме вече съфорумка, която подаде документи в Министерство на правосъдието лично (не чрез акредитирана организация) и вече е вписана в регистрите...

Онова, което мене действотелно ме изуамява, е липсата на предимство на кандидат-осиновителите, български граждани пред чужденците. По каква причина се случва това, с какъв аргумент? По мое мнение става въпрос единствено за недопустима, абсурдна небрежност от страна на законотвореца.

С какъв мотив не се дава предимство на българските граждани, при положение че това би било в интерес както за детето (потвърждават го социологически и психологически проучвания на темата), така и за държавата (осеновените от българи деца - български граждани не променят гражданството си, запазват го...)... Оставям на страна облекченията, които биха имали кандида-осиновителите... Факт е, че такова предимство дори би било в унисон с ХК...

Както стана дума:
Хагската конвенция изисква при преместване на осиновеното дете от една държава в друга да се извършва процедура по международно осиновяване. Но никъде не забранява да се дава приоритет на кандидат-осиновители с гражданството на детето, напротив!

Какво лошо има в това, законотвореца да се погрижим за нашия интерес - за интереса на България и на всички български граждани? По каква причина не даваме приоритет на българските граждани?

В Германия, намример, на пазара на работната ръка имат предимство най-напред немските граждани, след това гражданите от ЕС, последвани от т.нар. "приоритетни държави" и накрая - всички останали. И никой не счита такова уреждане на нещата за нередно, дискриминационно и знам ли там какво...

Лошото е, че темата няма голям обществен интерес у нас.
Дори четейки по форумите съм забелязала, че ние често се разделяме на българи в България и българи в чужбина. Не сме дорасли до там да знаем, че всеки има свободата да избира къде да работи, къде да живее и това не променя самоидентичността му... Все още използваме израза "избягал"... Чела съм по форуми във връзка с помените в СК мнения, че е редно който е избрал да отиде в чужбина да си "плаща"... Не ни идва на ум, че това са законите в страната ни, че утре ако не ние, наши близки, приятели, роднини, собствените ни деца ако щете, може да се окажат над 9 месеца в чужбина и да бъдат третирани от закона като чужденци. Темата не е интересна, защото хората трудно реализират, че става въпрос за нашите български закони, за нашите общи права, които ще са потъпкани трайно. И ако не се вземат мерки сега, едва ли след време ще може да се направи нещо, просто ще свикнем...

Разказаната от мене история е реална. Наистина в момента едно детенце сираче е дадено за осиновяване, живее в дом, а в същото време има роднини, които това дете  познава добре (!), при които би се радвало да живее, на които обаче осиновяване не е позволено, тъй като след влизане в сила на новия СК институциите не знаят, как да третират случая... Хората се отчайват постепенно, правят вече планове, по какъв начин биха помогнали на детето поне като навърши 18 години... Но нима е редно това? Писах за случая, защото според мене това е още едно недовиждане в закона, което решава човешки съдби и за което е редно да се помисли...

Но може би тук не беше правилното място за търсене на съвет, може би хората трябва да се обърнат към някоя организация за закрила на детето, вие какво мислите?

Чандра на мен и друго ми хрумва. Замисляме ли се какво става с нашите деца ако нещо се случи с нас, родителите? Ами ако сестрата на съпруга ми поиска да осинови детето ни ако нещо с нас се случи? Тя за международно осиновяване ли ще кандидатства? Или децата отиват в дом и чакат Михаля...

Има ли държави, в които родителят може да посочи евентуален настойник и осиновител на детето? Това може ли също да бъде предложено и към бг страна?

Да, това може би е добра идея... Благодаря ти за нея! :)

Хубав ден! :)

*
Семейният Кодекс чл.82 говори за роднини при националните осиновявания:

Чл. 82.  (1) Пълно осиновяване се допуска, когато:
1. осиновяваният е вписан в регистъра по чл. 83, и
2. осиновяващият е вписан в регистъра по чл. 85.
(2) Алинея 1 не се прилага, когато съпруг осиновява дете на своя съпруг, при осиновяване на внук от дядо и баба или от единия от тях, както и при осиновяване от роднина по съребрена линия от трета степен. (3) Изискването за вписване в регистъра на осиновяващи по чл. 85 не се прилага при осиновяване от настойник или попечител или от семейство на роднини или близки, при които детето е настанено по съдебен ред съгласно Закона за закрила на детето.
(4) Лицата по ал. 3 се проучват от дирекция “Социално подпомагане” по постоянния им адрес.

Съребрена до трета степен, това ще е леля и племенник примерно...

Безумие е да не се позволява на хора с установени трайни и фамилни връзки с детето да могат да го осиновят и то да им се забранява в името на интереса на детето!

А иначе "уж" искаме да намерим осиновители на децата от домовете...
*
Аница, това, което си подчертала означава, че хора с подобни фамилни връзки осиновяват веднага детето без да е необходимо изобщо вписване в който и да е от регистрите. т.е. процедурата е облекчена
В очакване ....