Благодаря ти за топлите думи,
Мakiyaki!
Днес бяхме в РДСП.
Ситуацията не изглежда никак добре... Мъжът ми имал доходи от чужбина, а аз съм била безработна... и можело да се наложи, да осиновяваме от Германия и документите ни да се разглеждат в министерство на правосъдието.
А ние твърдо сме решили, че няма да осиновяваме дете от България по новия закон - т.е. по международно осиновяване, сякаш сме чужденци.
Та това е напълно дискриминиращо!
По новия закон българите, постоянно пребиваващи в чужбина*, могат да осиновяват само деца от регистрите за международно осиновяване. А на едно детенце
трябва най-напред да му е отказвано 3 пъти вътрешно осиновяване, за да може да влезе в тези регистри.
Добре, ние не сме поставили ограничение за етнос... Но по новия закон на практика излиза следното:
- няма българин, живеещ в чужбина, който да може да осинови българче, а не ромче...
- почти невъзможно е, да се осинови малко бебе, защото все пак тези 3 отказа изискват време...
(За мене отделно е доста е притеснително, че всеки отказ е голяма травма за едно детенце...)
Днес директорката на РДСП ни обясняваше дори, че щяло да има оторизирани (посреднически?) фирми, които щели да подпомагат процедурата и да ни предлагат дечица...
Досега гласяхме всичко, за да дойдем тук... Сега ще трябва отново да поработя сериозно там, за да се установя и да можем да издържим на тамошните социални проверки по техните критерии... Кога ще стане, не знам...
Може да се окаже, че скоро няма да имаме деца.
А годините текат...
(*друг е въпроса, че никъде не е упоменато, какво означава "постоянно пребиваващ" и от кой точно закон вземат определението)