0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
отървах се с лек уплах, но все пак участвах по телефона  :wink:
мисля че се получи добре
В очакване ....
*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Какво говориш добре се е получило, беше страхотна  :balk_81:
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Здравейте! :)

Фуси, много се радвам, че не сте пострадали!
Предаването наистина се получи добре!

Във връзка с участието на Партия "Другата България" се сетих да се поразтърся в интернет и попаднах на следното:
http://www.drugatabulgaria.bg/index.php/dbpredlojenieskodeks.html

Все повече организации се интересуват от проблема, има надежда! :)
« Последна редакция: Януари 05, 2010, 11:10:34 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
И аз го гледах , беше много хубаво. Горда съм , че познавам Фуси макар и виртулно :D
Слава Богу че не сте пострадали!
*

denisa

• 2681
Chandra и ти участва в предаването нали?Или бъркам  :oops:
*

Chandra

• *
  • 1567
Аз лично съм много впечатлена и от участието на представителката на партия "Другата България" - каза много точни неща (за повечето от които е ставало дума тук, във форума), и то по много стегнат и добър начин...
Затова бих искала да благодаря и на нея (в случай, че чете тук :))!

П.П. Дениса, да  :) - участвах в предаването чрез скайп - връзка. Явно имаше проблеми с техниката, а и заради снега в София и задръстванията всичко се забави с над един час... Затова се наложи да говоря и по телефона и не както беше замислено първоначално...  :)
« Последна редакция: Януари 05, 2010, 12:16:17 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

denisa

• 2681
Знаех си, че си ти  :D браво миличка чудесна беше  :balk_21:
Наистина много ви се възхищавам.
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
:bighug: Chandra , Фуси !

А момичето от Атина също ли е от форума?
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

Chandra

• *
  • 1567
Мерси, милички!:)
Да, момичето от Атина е Еми от форума.
« Последна редакция: Януари 05, 2010, 13:48:06 pm от Chandra »

Фуси ,радвам се че не си пострадала.
Браво и на теб Чандра,но аз въобще не ви чувах в предаването,само бях на линия и чаках да ме включат, кажете подробности или някакъв запис на интервюто.
*

denisa

• 2681
Еми ето линк към предаването.Всички бяхте страхотни.
http://www.novatv.bg/bg/videos/view/2169/
*
Благодаря за линк-а, пуснах го да го гледам...ммм...нямам търпение :)
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*

Chandra

• *
  • 1567
Днес научих нещо много хубаво! :)
Наша позната - влиятелна жена е организирала среща с депутати, представители на ГЕРБ и една запозната с темата юристка, която да  им разясни промените в новия СК и проблемите за живеещите в чужбина български осиновители, произтичащи от тези промени.

Фуси, в "На кафе" беше споменала нещо за работна група в Зачатие. Можеш ли да разкажеш повече?

За онези, които нямат време да гледат цялото предаване, качих клипове от нашата тема в тубата:
Част 1: http://www.youtube.com/watch?v=GaHKciWAbUA
Част 2: http://www.youtube.com/watch?v=NiO9Cywsp_8
Част 3: http://www.youtube.com/watch?v=g_DCf5m_-3M
Част 4: http://www.youtube.com/watch?v=923eIfNlzUk

В първата част от клиповете (някъде по средата) Зам. министъра на труда и социалната политика г-жа Валентина Симеонова говори за това, че стария закон не е давал възможност за извършване на социална проверка по местоживеене, а това е грешна информация и заблуждава зрителите!...
Знам, че единствено в Германия не беше възможно извършване на социален доклад, което водеше след себе си големи трудности, тъй като българския закон изискваше такъв доклад по местожиявеене... Но във всички останали държави - Испания, Англия, Гърция и т.н... се извършваха социални доклади.

На въпрос към г-жа Кузманова, колко време трябва да е пребивавал един българин в чужбина, за да се третира от закона като чужденец, отговора е един:
183 дни! Ако българи пребивават над 183 дни извън страната, то тогава те се водят с обичайно местопребиваване в чужбина и трябва да кандидатстват за международно осиновяване.

Исках да споделя мисли по повод думите на Фуси.
За социалните доклади по местоживеене се заплащаха високи такси (като дадения пример с Англия - 5000 паунда) и преди промените в СК. Ако наблягаме на този факт не изглежда ли, сякаш сме против старите разпоредби? От нашите социални чух, че тези доклади от чужбина ще са валидни, дори и да тръгнем по новия път – чрез Министерство на правосъдието и съответно няма да са загубени пари… Това, което всъщност не е редно не са докладите а факта, че живеещите в чужбина българи се третират от закона като чужденци. Проблем са таксите НЕ за социалните доклади, а много по-високите такси за акредитираните организации, от които ние като българи изобщо нямаме нужда…

Спомена, че изготвянето на социален доклад по местоживеене продължава между 2 и 5 години. Всъщност обикновено този срок е много по-кратък, но и 5 години да траеше, какви претенции бихме могли да имаме в този случай към нашето правителство? Проблемът е, че подавайки документи като чужденци в Министерство на правосъдието, българите живеещи в чужбина трябва да се наредят на опашка наравно с чужденците и да чакат с години (при вече готови социални доклади по местоживеене)…

Хубав ден! :)
« Последна редакция: Януари 06, 2010, 13:05:24 pm от Chandra »

*
споменах, че зачатие би участвало в работна група, ако такава бъде създадена

за срока за изготвяне на соц. доклад - за Испония например, доколкото ми е известно е 2 години
В очакване ....
Мили момичета,

Първо да ви пожелая по-често да ви спохожда усещането за щастие през Новата година, и здраве, което да го позволява! :band:

Тъкмо изгледах запис на предаването от вчера "На кафе" с Гала. Поздравявам Чандра и Еми, които се включиха, дамата от "Другата България", която ми направи много добро впечатление с това, че е доста добре запозната с проблема, и накрая Фуси, която направи един много стегнат завършек на темата.
На мен лично ми се стори, че водещата и помощницата й не останаха много убедени в правотата на каузата ни, а значи и зрителите:(Цитат на дамата, преглеждаща писмените мнения, само по памет: "Аз също мисля, че българчетата трябва да остават в БГ". А както знаем, медиите в БГ до голяма степен дирижират общественото мнение....) Жалко също, че нямаше противоположни мнения, които да бъдат оборени.

И така, снощи ми се обадиха по телефона, че е пристигнало писмо от Омбудсмана на БГ в отговор на петицията ни. За съжаление писмото е 2 страници, и след като го получа по пощата, ще мога да го кача тук във форума. ( Да се надяваме, че БГ пощи и Дойче пост няма да са типичните представители на "снейл-мейл".)
Прочетоха ми, все пак, писмото по телефона. В общи линии, цитират се членове, точки и подточки в закони, регламенти, какво е "обичайно местопребиваване", описано именно в закона за Гражданството като преходна и допълнителна разпоредба ( тук се подчертава понятието "над 9 месеца", а не 183 дни, т.е. 6 месеца, което, ако не се лъжа, беше критерии по отношение на здравните застраховки).
С една дума " Надежда всяка тука оставете".... :(

Единственото светло в писмото е признаването, че със заварените положения е допусната грешка, и те ще бъдат взети предвид при скорошни поправки в закона. Но това, което ми направи впечатление е, че под заварени положения се третират тези семейства, които ВЕЧЕ са в регистрите, а не които очакват/ са очаквали включване в регистрите.
Ще видим, нека да го получа, и ще го обсъдим.
Ето и писмото-отговор от Омбудсмана на БГ, което успяха да сканират и да ми го изпратят по ел.поща.

------------
Ето и втората страница от писмото, което не можах да кача заедно с първата, може би заради размера на файла.

------------
*

Chandra

• *
  • 1567
Мей Жей, благодаря за писмото!

183 дни! Ако българи пребивават над 183 дни извън страната, то тогава те се водят с обичайно местопребиваване в чужбина и трябва да кандидатстват за международно осиновяване
Вярно е, че съм се объркала. Както казва Мей Жей, става въпрос за девет месеца, а не за 183 дни.  

След малко ще погленда писмото от Омбудсмана, но онова, което ми се наби в очите още докато го свалях беше, че отново са цитирани членове и параграфи (Чл. 48 (7) от Кодекса на международното чатно право и Параграф 2, т.2 от Допълнителните разпоредби на закона за българското гражданство) във връзка с понятието "обичайното местопребиваване" използвано и от другите държави.  

По този повод ще ви цитирам част от писмо, което писах до Другата България (цитирайки и мненията от форума):

... ...

Канада е подписала Хагската конвенция. Но там право да осиновят имат само квалифицирани емигранти (landed immigrants) и канадски граждани. Хората с работни визи или какъвто и да е друг статут, независимо колко дълго пребивават там, нямат право да осиновяват. Изглежда Канада нарушава Хагската конвенция или пък България не я е доразбрала.

Резултатът е обаче, че на голяма част от живеещите в Канада българи не е позволено да осиновяват по националния ред. Не е ли парадоксално - само емигрантите могат да осиновят в Канада, докато временно пребиваващите Българи са дискриминирани и в родината си и по местоживеене?!

Това не бива да се допуска! Не бива закона да ощетява граждани, без значение, колко са на брой - 20 души, 200 души, двама...

Една държава като Индия, която също е ратифицирала Хагската конвенция и има много деца за осиновяване, отрежда предимство на своите граждани.
Там се дава приоритет:
1. най-напред на индийски граждани, живеещи в Индия;
2. индийски граждани, живеещи в чужбина;
3. като от живеещите в чужбина се дава най-напред предимство на семейство, в което и двамата съпрузи са индийци;
4. След това на семейство, в което поне единия от кандидатите е индийски гражданин;
5. и чак тогава идва ред на чужденците.

Изводите които си правя са три: (1) Индийците са се погрижили за децата си; (2) Живеещи в Индия българи не могат да осиновят по националния ред наравно с местните; (3) Изглежда Хагската конвенция не забранява даването на такъв приоритет по критерия гражданство.

В Германия може да се осиновява по местоживеене, НО в немските закони също се среща понятието „гражданство”, а не само „обичайно местопребиваване” и съответно в Германия случаите на кандидат-осиновители - чужди граждани или деца – чужди граждани въпреки че са в страната, се водят като „Осиновяване с чуждо участие”

... ...

Аз пак ще се върна на това, че в петицията липсват юридически аргументирани искания и едно по-пълно представяне на проблема... Ако има и сравнително проучване и аргументи, няма да могат да се цитират само наизуст едни и същи членове и параграфи...
« Последна редакция: Януари 07, 2010, 13:22:11 pm от Chandra »

Благодаря за писмото Меѝ Жеѝ.
Това означава че шансове имат само тези които са вписани в регистрите.
Много жалко за останалите.
Момичета няма смисъл да чакаме повече и да се надяваме напразно.Влиза в сила план Б,надявах се че няма да се стигне до него но това е положението.
Успех на всички.
*
Честита Нова Година на всички вас!  :ballons:
Нека годината на тигъра да донесе повече сполука и най-после да видим плодовете на нашите усилия!
Дълго време не можах да се включа във форума, защото бях в България и бях доста заета.

На първо място искам да поздравя Чандра и Еми за активността им и за великолепното им участие в предаването "На кафе". също така поздравявам Фуси за професионалното и мнение, което изрази така точно и ясно в защита на нашите интереси, че успя да убеди и малкото ни противници. Представителката на Другата България също се представи добре и беше подготвена по темата. Благодаря ви!   :bighug:
Аз за съжаление макар че бих искала да се включа, нямах тази възможност, защото точно по това време се намирах във въздуха някъде между България и Испания.

За писмото на Омбудсмана, нямам думи, не съм виждала по-тъпо и безмислено писмо! Все едно не го е писал човек, а са задали въпроса и компютър е написал отговора! Няма нито душа, нито сянка от човешко отношение! :balk_159: И ако от такива хора се очаква да ни защитават, по-добре да викна моето куче, което повече прилича на човек! :dog:
« Последна редакция: Януари 07, 2010, 19:06:33 pm от Vicy »