Браво,
Vicy, че си успяла за предаването!
Мен също ме бяха насочили към една адвокатка, коята се оказа свързана с акредитирана организация и аз се отказах да я търся. Техните интереси са други и ако можем и ние да им паднем да им снасяме хонорари, би било най-добре за тях. Лошото е, че май всички специалисти по осиновяването са свързани с акредитирани организации. Аз лично не съм упълномощила адвокат, та не бих могла да препоръчам моя. Бях пратила петицията до някои адвокати, които защитават права на човека, но явно темата не ги вълнува. Ще помисля пак, но тъй като времето е кратко, а най-добрата защита е непадението
, ето моите въпроси, които от известно време ми се ще да задам на Зам. Министърката или други от институциите:
- Кое е накарало промяната в новия СК за преминаване на принципа на местоживеенето и по отношение на БГ граждани, след като старият СК и наредбите към него са били променени, за да отговарят именно на ХК /през 2003г./ Има доста доклади и т.н. където нашите институции са се "хвалели" с това. Та какво и кой е наложил тази промяна, след като соц. доклад досега се правеше от приемащата страна и тази страна беше уведомена за осиновяването и за това, че трябва да прави следосиновителен контрол?
- Защо не са предвидени преходни разпоредби по отношение на заварените случаи, като се има предвид, че ретроспективното прилагане на закона по принцип би следвало да се избягва /не само за наказателните случаи, където това си е задължително/ и след като подалите вече молби по стария ред са имали очаквания да видят преписката си приключила по него?
- Има ли началник на отдел "Международно осиновяване" /видях, че има конкурс за този пост/, как работи този отдел по новия СК, защо няма своевременно актуализиране на страницата на отдела /има само три помествания след 30.06., като последното е от 27.11/, след като съвеът трябва да работи постоянно и се събира не по-малко от 3 пъти месечно? Колко досиета са разгледани по време на новото правителство и има ли такива на БГ граждани?
http://www.justice.government.bg/new/Pages/Adoptions/Default.aspx - Има ли предвидена процедура или предвижда ли се такава по отношение на БГ в чужбина, предвид възможността им да осигурят среда на матерен език, общуване с БГ баби, дядовци, братовчеди и т.н.
- Предвижда ли се "освобождаване" на БГ в чужбина от минаване през акредитирана организация и ако не, как Зам. Министърката би обосновала това. Каква е според нея ролята на акред. организации, когато кандидатства БГ гражданин, който познава страната, правната и адм. структура.
- Не смята ли Зам. Министърката, че тези разпоредби ще подтикнат БГ в чужбина към заобикалянето им и с какво това би било в интерес на децата?
- Каква според нея е разликата между извеждане на дете от БГ в чужбина, който е осниновил по международно осиновяване, извеждане на дете от БГ, чийто соц. доклад е направен в чужбина /стария ред/ и извеждане на дете от БГ, който е осиновил като пребиваващ в БГ, но скоро сред това се изнася семейно в чужбина.
Г-жа Машева е била прокурор досега, та смятам и тя открива сега детайлите на осиновяването.
Дано не чете този форум, та да се подготви!
Ще ти стискам палци много!!!