0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

На мен никой досега не ми е изискал здравни застраховки. Сигурни ли сте, че са нужни? Или къде го пише това?
Това, че плащаш застраховки в БГ, не значи че живееш в БГ. Между 2001 и 2003 баща ми изведнъж се притеснил какво ще правя един ден без пенсия и беше внасял за мен към неговата фирма, когато кракът ми стъпваше в БГ само по Нова Година.

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
May Jey, ще те попитат за здравното осигуряване по време на интервютата.

Социалния доклад се прави на базата на една, както я наричаше нашата социалната работничка, "матрица". Още първите въпроси от тази "матрица" бяха са горе-долу следните:
- Къде работиш?
- Какви са месечните ти доходи? (твоите специално, не на семейството като цяло)
- Кой е личния ти лекар?
- Кой е личния ти зъболекар?

Обясненията бяха, че те трябва да са убедени, че детето ще получи добро медицинско обслужване.

Така че... за наръчника  :lol: ...Трябва да се има в предвид:
-> Избиране на личен лекар и зъболекар!

Мakiyaki , данъчните задължения, в това число и задълженията към НЗОК, могат да бъдат погасени по давност, но това не става автоматично.
Доколкото знам, това става само чрез писмено искане за погасяване по давност на задължения към НОИ. Няма специални бланки и образци, текста трябва да е свободен.

Давността е 5 г., считано от 1 януари на следващата година. (чл.171 от ДОПК)
Т.е., публичните задължения (вкл. здравните осигуровки), които е следвало да се платят до 2004 г. вкл., се погасяват по давност към 1 януари 2010 г.

Ето малко теория:
Давността е период от време, с изтичането на който се погасява правото на данъчната администрация да събира принудително задълженията от данъкоплатците. Ето защо давността можем да определим като период от време, през който данъчната администрация е проявила бездействие и не е поискала изпълнение от лицата, които не са изпълнили данъчните си задължения навреме…

Важно! Давностният срок не се прилага служебно от органите на данъчната администрация. Това означава, че лицето, чието задължение е погасено по давност, трябва да се позове на това свое право по своя инициатива, като отправи писмено уведомление до данъчната администрация, че отказва плащане, тъй като задължението му е погасено по давност.
Важно! С погасяване на данъчното задължение се погасяват и задълженията за лихви.

И така, да синтезирам казаното дотук за наръчника ;)
-> Възстановяване на здравноосигурителни права
За периода до 2004 г. вкл.
Ако не сте  получавали известие за плащане на осигуровки, можете да погасите задълженията си по давност.

За периода до 1.01.2007 г.
1. От ОД МВР по местоживеене се издава справка за визанията и излизанията от страната, направена в АИС "Граничен Контрол" . (Най-добре е, да направите за 10 години назад, защото цената е една и съща). Справката през лятото на 2009г. струваше 17,50 (с таксата на банката)
2. Попълва се в НАП заявление – готов формуляри, в което се посочва точния брой дни на отсъствие от страната по години. Към него се прилага справката и се подава в НАП.

За периода от 1.01.2007 г.
Ако сте прекъснали членството си в здравна каса на държава – членка на ЕС, издавате от там формуляр Е-104. На базата на този формуляр биват опростени дълговете за периода, в който сте членували в европейска здравна каса.

Ако не сте прекъснали здравно-осигурителните си права в чужбина, ще ви се наложи да заплатите сумата на осигуровките от 1.01.2007 година насам.
Доколкото си спомням, аз заплатих по 12лв. на месец.

Здравноосигурителните права са непрекъснати, ако имате не повече от 3 месеца без вноски през последните 15 мес. преди текущия.

Можете да проверите вашия статус по всяко време на следната интернет-страница:
Справка за здравно осигуряване

Ето и тук малко теория:
ОТНОСНО ПРЕКЪСВАНЕ НА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИТЕ ПРАВА И ОКАЗВАНЕТО НА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
(последния абзац от линка)

Ако при посещение при общопрактикуващия лекар (ОПЛ) ЗЗОЛ установи, че е в списъка на лицата с прекъснати осигурителни права, следва да се обърне към териториалното подразделение на НАП за изясняване на осигурителния статус.

1. Съгласно чл.109 от ЗЗО

Осигурените лица, които са длъжни да  се осигуряват  за своя сметка, заплащат оказаната им медицинска помощ, ако не са внесли повече от 3 дължими месечни осигурителни вноски за период от 15 месеца до началото на месеца преди месеца на оказаната медицинска помощ. Осигурителните права на тези лица се възстановяват от датата на  заплащане на дължимите вноски, като сумите, платени за оказаната медицинска помощ не се възстановяват.

Когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е по вина на работодател или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не по вина на ЗЗОЛ, не  го лишава от осигурителни права.

Здравноосигурителните права на самоосигуряващите се лица, включително лицата по чл.40, ал.4 от ЗЗО, и лицата в неплатен отпуск, които заплащат за своя сметка здравни вноски, се прекъсват, ако те не са внесли повече от три дължими месечни вноски за период от 15 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ.

Здравноосигурителните права се възстановяват след внасяне на най-малко 12 осигурителни вноски за тези 15 месеца.

2. Здравноосигурителните права на българските граждани и на лицата с двойно гражданство, пребивавали повече от 183 дни извън страната през една календарна година, се възстановяват веднага, ако еднократно заплатят сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица към момента на внасянето или след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл.40 от ЗЗО.

До възстановяване на здравноосигурителните си права тези лица заплащат оказаната им медицинска помощ и заплатените суми не подлежат на възстановяване.

3. Българските граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни през една календарна година за периода от 1 януари 2000 г. - 31 декември 2007 г., за времето през което са били в чужбина и не са ползвали медицинска помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса в рамките на този период, могат да се освободят от задължението да внасят здравни вноски. За да направят това, те трябва да подадат декларация в териториалната дирекция на НАП по постоянния си адрес в България.

Ако тези българи решат да ползват здравни услуги, заплатени от НЗОК в България, ще трябва да възстановят здравноосигурителните си права, като внасят в продължение на 6 месеца здравноосигурителни вноски или заплатят еднократно сума в размер на 12 вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

Допълнителна информация за реда на освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от електронната страница на НАП – www.nap.bg и в Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Дано съм помогнала малко.
Хубав ден!  :)
« Последна редакция: Декември 11, 2009, 12:36:15 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Re: Осиновяване на дете от български граждан&
« Отговор #482 -: Декември 11, 2009, 13:52:20 pm »
Чандра, съжалявам, но това със задължението да се внесат ен-осигурителни вноски,  за да възстановиш осигурителните си права, е стара информация.
От 1.1. 2007, т.е. откак сме в ЕС, нещата стоят по-различно.
Виж линк
http://ec.europa.eu/solvit/site/success/index_bg.htm
или
Успешно разрешени случаи
---------
SOLVIT защитава правото на здравна осигуровка на българин

Български гражданин работил 10 години във Франция и правил здравноосигурителни вноски там. След това той се връща в България и пожелава да се включи в националната здравноосигурителна система. Молбата му обаче е отхвърлена и е помолен да внесе неплатените вноски, за да му бъдат възстановени здравноосигурителните права. SOLVIT България обяснява на компетентните български власти, че след като гражданинът е плащал вноски във Франция, според законодателството на ЕС той има право да се включи в българската здравноосигурителна система без допълнителни такси. Проблемът е разрешен за 2 седмици.
  -------------
Ако някой има проблеми с това, да се обади на SOLVIT .

После, всичко, което си цитирала, е за случаите, когато искаш да ползуваш българската здравна система. Но как стои въпроса, ако не искам здравната каса на БГ да ми покрива разходи ( защото и без това нищо не покрива), а да бъда като частен пациент, който си плаща 100% от разходите ( както и правим).
Затова според мен, в този апект не могат да те задължат да плащаш Бг осигурителни вноски.

Могат обаче да използуват информацията "плащаш или не плащаш здравни застаховки" САМО като доказателство, че  пребиваваш в страната повече от 183 дена в годината. Защото по БГ закон, всеки БГ гражданин в БГ е длъжен да плаща здравни застраховки ( както е във всяка друга страна). Но защо пък трябва да им подсказвам този аргумент, че да го използуват срещу мен.
Не че е проблем да почна да внасям по 12 лв на месец... ( но в никакъв случай със задна дата.)

П.С. Възползувам се от новооткрития за мен начин на редактиране и прибавям следното:
Като провидение,написаното от мен по-горе  се потвърждава от днешните Новини  на страницата на НЗК

http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1024&h=734

М.
« Последна редакция: Декември 11, 2009, 14:35:46 pm от May Jey »
*

Chandra

• *
  • 1567
Чандра, съжалявам, но това със задължението да се внесат ен-осигурителни вноски,  за да възстановиш осигурителните си права, е стара информация.
...

После, всичко, което си цитирала, е за случаите, когато искаш да ползуваш българската здравна система. Но как стои въпроса, ако не искам здравната каса на БГ да ми покрива разходи ( защото и без това нищо не покрива), а да бъда като частен пациент, който си плаща 100% от разходите ( както и правим).
Затова според мен, в този апект не могат да те задължат да плащаш Бг осигурителни вноски.

...

Мей Жей, аз само споделих моя опит и информация. А иначе всеки си преценява сам, от кое да се възползва и как да постъпи.

...
Успешно разрешени случаи
---------
SOLVIT защитава правото на здравна осигуровка на българин
...

Може би съм го написала неясно, но вече споменах, че по принцип не съществува проблем за никого, който е членувал в каса на държава-членка на ЕС, да възстанови осигурителните си права, без да заплаща в България за периода, за който е бил осигурен в чужбина. За целта просто трябва да представи формуляр Е 104 от касата, в която е членувал досега.

Поздрави!  

П.П.

http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1024&h=734
Благодаря за линка! :)

Ще цитирам част от него:

"От 1 януари 2010 година формуляр Е 104 ще бъде издаван от ЦУ на НЗОК само за нужди, свързани с основното му предназначение:
Ø    За сумиране на здравноосигурителни периоди, придобити в една държава членка, към здравноосигурителни периоди в друга държава членка - с цел влизане в здравноосигурителната система на другата държава и за гарантиране непрекъснатост на правата;
Ø    За доказване на приложимото здравноосигурително законодателство за пенсионери с право на пенсия в повече от една държава членка;
Ø    При поискване от осигурителна институция на друга държава членка по съответно установения в ЕС служебен ред (с формуляри Е 107 или Е 001) - с цел удостоверяване на завършени здравноосигурителни периоди в България."

В материала става въпрос за  формуляр Е104, издаван от ЦУ на НЗОК - т.е., от  Бълагрия. За да ти признаят осигуровките от чужбина в България, ти трябва формуляр Е 104, издаден от касата, в която си членувала досега - т.е.,  от чужбина...
« Последна редакция: Декември 11, 2009, 15:56:59 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Момичета, пиша страшно бързо, нямам интернет и нямам време да прочета какво сте писали тези дни.
Но имам да ви казвам нещо МНОГО ВАЖНО! Пиша ви със ЗОВ ЗА ПОМОЩ! :help:

В момента съм във София. Обадиха ми се от Българско Национално Радио, ще правят предаване в понеделник сутринта в " Преди всички" по програма Хоризонт между 8 и 8,30. Аз ше бъда в студиото на предаването и ще говорим по нашия въпрос. В предаването ще се включи зам-министъра на правосъдието Даниела Машева. Бих искала някой адвокат да ни подкрепи в борбата, защото аз не съм достоен опонент на министърката, нямам правно образование, нито познание по темата. Обадих се на една адвокатка , която ми предложиха. Казва се Мирена Пенчева от Фондация Шанс за всяко дете. А това е една акредитирана организация при международните осиновявания. Говорих с нея по телефона, тя като добър адвокат увърта и дипломатично се измъква, че такъв е закона и така е според Хагската Конвенция, смята че има известно неравноправие спрямо българите в БГ, но не я виждам да защитава нашите интереси. Така че смятам да не я каня, защото няма да ни е в ползва, може да си взема адвокат на дявола без да искам! :x

Така че моля ви, ако някой може да помогне, някой адвокат, дори да не идва лично в радиото, да се обади по телефона да опонира професионално на министърката. Както разбирате, аз съм сама сред вълци и се чувствам безпомощно.

Фуси, би ли могла да помогнеш или да кажеш на някой твой познат адвокат?
*
Браво, Vicy, че си успяла за предаването!
Мен също ме бяха насочили към една адвокатка, коята се оказа свързана с акредитирана организация и аз се отказах да я търся. Техните интереси са други и ако можем и ние да им паднем да им снасяме хонорари, би било най-добре за тях. Лошото е, че май всички специалисти по осиновяването са свързани с акредитирани организации. Аз лично не съм упълномощила адвокат, та не бих могла да препоръчам моя. Бях пратила петицията до някои адвокати, които защитават права на човека, но явно темата не ги вълнува. Ще помисля пак, но тъй като времето е кратко, а най-добрата защита е непадението  :wink:, ето моите въпроси, които от известно време ми се ще да задам на Зам. Министърката или други от институциите:

- Кое е накарало промяната в новия СК за преминаване на принципа на местоживеенето и по отношение на БГ граждани, след като старият СК и наредбите към него са били променени, за да отговарят именно на ХК /през 2003г./ Има доста доклади и т.н. където нашите институции са се "хвалели" с това. Та какво и кой е наложил тази промяна, след като соц. доклад досега се правеше от приемащата страна и тази страна беше уведомена за осиновяването и за това, че трябва да прави следосиновителен контрол?

- Защо не са предвидени преходни разпоредби по отношение на заварените случаи, като се има предвид, че ретроспективното прилагане на закона по принцип би следвало да се избягва /не само за наказателните случаи, където това си е задължително/ и след като подалите вече молби по стария ред са имали очаквания да видят преписката си приключила по него?

- Има ли началник на отдел "Международно осиновяване" /видях, че има конкурс за този пост/, как работи този отдел по новия СК, защо няма своевременно актуализиране на страницата на отдела /има само три помествания след 30.06., като последното е от 27.11/, след като съвеът трябва да работи постоянно и се събира не по-малко от 3 пъти месечно? Колко досиета са разгледани по време на новото правителство и има ли такива на БГ граждани?
http://www.justice.government.bg/new/Pages/Adoptions/Default.aspx

- Има ли предвидена процедура или предвижда ли се такава по отношение на БГ в чужбина, предвид възможността им да осигурят среда на матерен език, общуване с БГ баби, дядовци, братовчеди и т.н.

- Предвижда ли се "освобождаване" на БГ в чужбина от минаване през акредитирана организация и ако не, как Зам. Министърката би обосновала това. Каква е според нея ролята на акред. организации, когато кандидатства БГ гражданин, който познава страната, правната и адм. структура.

- Не смята ли Зам. Министърката, че тези разпоредби ще подтикнат БГ в чужбина към заобикалянето им и с какво това би било в интерес на децата?

- Каква според нея е разликата между извеждане на дете от БГ в чужбина, който е осниновил по международно осиновяване, извеждане на дете от БГ, чийто соц. доклад е направен в чужбина /стария ред/ и извеждане на дете от БГ, който е осиновил като пребиваващ в БГ, но скоро сред това се изнася семейно в чужбина.

Г-жа Машева е била прокурор досега, та смятам и тя открива сега детайлите на осиновяването.
Дано не чете този форум, та да се подготви!  :wink:

Ще ти стискам палци много!!!
Vicy, най-добра работа ще свърши Фуси, и тъй като е с доста ангажименти, от студиото говорете с нея по телефона.
Знаеш ли как да се свържеш с нея?
Аз имам приятелка адвокат, но тя въобще не е запозната със случая и ще й трябва време да се запознае с материалите. Може би за следващия път ще можем да я ползуваме.

*
Вики, успех, може ли някои, някак си да запише интервюто, за да 4уем и ние после, 4е аз ще съм на работа и няма как да го 4уя  :?
4андра, виждам 4е си по4нала с "наръ4ника"  :lol: Направо ви се 4удя моми4ета, как успявате да изнамерите и асимилирате толкова много информация, която дори и след като сте пост-нали тук,на мен ми е трудно да разбера, не съм и предполагала 4е и висше за осинвяване ще ми трябва  :?
Задължително ли е това извле4ение от МВР за дните които сме били в 4ужбина, струва ми се "опасно" сами да се врем м/у шамарите, в крайна сметка нали идеята е да се "представим" като осиновители от бг, все едно сме си българи и никога не сме били 4ужденци.
Те социалните едва ли на всеки българин изискват такова, освен ако не се съмняват 4е сме 4ужденци, или греша?
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Makiyaki , както пишеш, не е нужно да се навираш между шамарите, особено когато не го искат този или онзи документ. Аз не съм правила справка от МВР, кога съм излизала и влизала в страната, а и според мен след 2007 те не могат да я направят. Нали влизаме и излизаме с личните си карти в ЕС, никъде не се регистрира колко време си била навън и колко в страната. Въобще, колкото по-просто, толкова по-добре. Аз лично се придържам към американския принцип
"Don't tell, don't ask", не казвай, но и не питай, защото, ако питаш, разбира се, че ще е НЕ...

В БГ-мама имаше едно прекрасно упътване къде какви документи трябва да се подготвят. Аз лично добре се възползувах от него, а и то следваше точно списъка, който ми бяха дали от нашия соц отдел. Ето и линка (макар че е вече в архив):

http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=225336.0

Таксите са вече умножени по 2, а и някои срокове са по-дълги.

*
Момичета, пуснали ли сте на лични на Фуси инфо за предаването в понеделник? Ако е заета и не се включва тук, поне да е известена по е-мейл.

Ако не сте, ще го направя аз.

P.S. Пуснах на Фуси на лични постинга на Vicy
« Последна редакция: Декември 13, 2009, 14:45:07 pm от anitza »
*

Chandra

• *
  • 1567
Мила Мakiyaki, не е необходимо да се асимилира толкова много информация, за да се справим.  :) Аз дори съжалявам, че постнах онези цитатчета в синьо - от една страна това е твърде много излишна и ненужна информация, от друга страна, както Мей Жей добре забеляза, едно изречение от втория цитат не беше актуално. ...Така или иначе обаче нещата, които написах "за наръчника"  :lol: са съвсем пресни и актуални!  :wink:

Задължително ли е това извле4ение от МВР за дните които сме били в 4ужбина, струва ми се "опасно" сами да се врем м/у шамарите, в крайна сметка нали идеята е да се "представим" като осиновители от бг, все едно сме си българи и никога не сме били 4ужденци.

Ако искаш да възстановиш осигурителните си права, за годините от 2004 до 2007 (!) без да плащаш, можеш да го сториш единствено с такова извлечение от МВР.

Но не би трябвало да те притеснява нищо! Това извлечение изобщо не е за социалните, а за НАП (съответно, НЗОК)... Нашата социална служителка по-късно се опитала да извади такова за доклада (което си е странно действие от нейна страна;)), но не са и дали. Пък и става въпрос за минали години - до 1.01.2007 г. След 1.01.2007 г. подобно извлечение няма стойност (примерно пред съд), защото България става член на ЕС и съответно няма граници с останалите държави-членки на ЕС. Това ни го казаха от МВР.

Между другото, не знам как стои въпроса, ако никога не си членувала в българска здравна каса и сега тепърва се регистрираш... Може би ще е много по-лесно, защото не трябва да доказваш, че не дължиш вноски...

Относно необходомостта от здравни осигуровки - по принцип може би не е задължително да се правят такива, но аз не знам, някъде по света да гледат с добро око на неосигурени граждани... а в България все още няма частен осигурителен фонд...  Както казваш, защо да се навираме между шамарите... по-добре е да сме като всички и да не създаваме сложни ситуации...

« Последна редакция: Декември 13, 2009, 15:54:43 pm от Chandra »

Относно написаното от Аница и във връзка с интервюто на Вики.
Много добра идея! от Аница да бъдем настъпателни и да завъртиме нещата от нашата гледна точка.
Повтаряйки някои от идеите на Аница, аз съставих нещо като наше интервю с зам-министърката.
Моля добавете и доизчистете както мислите за необходимо, дано стигне навреме до Вики. Аз ще й го пусна на лични също.

1. Защо сега са направени нововъведения при положение че България е приела ХК през 2003 и оттогава всички осиновявания от българи живеещи в чужбина са минавали под знака и правилата на ХК?
Всички приемни държави които от своя страна преценят и дават рарешение за осиновяване на български граждани досега са били напълно удовлетворени със законодателството на България като страна от ХК.

Има едно объркване в общественото мнение – счита се че тези промени са продиктувани от членството на България в Европейския Съюз.
Хагската Конвенция е международно споразумение а НЕ инструмент на Европейския Съюз.

2. Защо не е помислено за конституционните права на българските граждани живеещи в чужбина?
Ние не искаме някаква материална привилегия, искаме да осиновиме дете изоставено поради слабата социална политика на държавата, дете за което в момента държавата не полага адекватни грижи.

3. Кого облагодетелстват тези промени?
Нито децата, нито осиновителите - единствено акредитираните организации които взимат сериозни суми за посредничество.
За съжаление посредничеството при международно осиновяване е много доходен бизнес.

4. Защо няма клауза отнасяща се до заварените положения?
Семейства които от повече от година са били в процедура по стария ред, в момента водят дела оспорващи отказ връчен от социалните служби.
Тези дела ще стигнат до Върховен съд.
Какво решение на съда може да се очаква?

5. Защо са замразени одобрени кандидатури на кандидат-осиновители живеещи в чужбина които в месеците непосредствено преди 01.10.2009 са били вписани в националните регистри?

6. Мислено ли е по въпроса че създадените промени потенциално може да развият ‘осиновителен’ туризъм?
Чужди граждани живеещи временно в държавата напрактика могат много по-лесно и ефикасно да осиновят деца в България от българите живеещи в чужбина.
Вътрешните процедури по разрешение за осиновяване в България са сравнително много по-леки и краткотрайни от вътрешните процедури за разрешение за осиновяване в държави от Западна Европа и Америка.
*

Chandra

• *
  • 1567
 osi_9

Аз бих искала дадобавя и следното:

7. Не е ли "принципа на поредноста" за избиране на осиновители за дете в ущърб на децата?! Нали всичко се прави в техен интерес? Какво става тогава с останалите критерии, на които се държи в другите държави - националност, етнос, възраст, социално положение... ако щете и образование…
Ако определено дете не може да бъде осиновено при национално осиновяване, не следва ли в негов интерес и в духа на конвенцията да се предпочетат сънародниците му?

Осиновени от сънародници деца, макар и живеещи в чужбина, ще имат роднини – баби, дядовци, лели, братовчеди в България и няма да посещават България като туристи! Това няма да е така, ако те са осиновени от чужденци.
« Последна редакция: Декември 13, 2009, 15:57:16 pm от Chandra »

Открих че програма Хоризонт може да се слуша 'на живо' и в чужбина
Ето линк - бутонът е вдясно, под 'на живо'
http://bnr.bg/sites/horizont/Pages/default.aspx
Само дето 8:00 българско време тук е 6:00.....
Успех Вики, ще слушаме и невидимо ще присъстваме и подкрепяме!
*
Благодаря за линка на радиото, Алейла!

Както вече бях споменала тук, в мотивите към промените на СК и други доклади, които са ми попадали, никъде не се говори за преминаване към принципа на местопребиваването, още по-малко се говори за промяна в положението по отношение на БГ в чужбина. Говори се най-вече за промени в регистрите.
Та ние от никъде не сме имали възможност досега да разберем какво е довело до тази промяна. И присъствието на Зам.Министърката в предаването би могло да се приеме като възможност да й се зададат въпросите, които ни вълнуват и които сме обсъждали тук вече от сума ти време. Имаме право на тази информация като потърпевши страни.

Успех, Vicy! С теб сме!
*

Chandra

• *
  • 1567
Браво Вики! :D :flower: Страхотно се справихте и ти и журналистката!  :flower:

Зам. мин. Машева  отново беше почнала да повтаря фразите, кото са ни до болка познати... и вие успяхте да я накарате, да помисли малко и в друга посока...

Тя дори се опита да каже, че избират кандидат-осиновителите и по други критерии... но след това се спря...

Интересно ми беше да науча, кои държави са оказали натиск върху българското правителство и конкретно по какъв начин;)...

Още веднъж - браво на вас!  osi_9 Благодаря ви!

П.П. А знаеш ли, дали предаването може да се чуе на запис някъде? Ти имаш ли го?
« Последна редакция: Декември 14, 2009, 08:47:10 am от Chandra »

*
Здравейте, за съжеление чак сега виждам, че сте ми писали по повод предаването днас  :( Затова и не съм отговорила

Но, днес сутринта в 10 дадох интервю за ББТ по същия повод. Ще го излъчат в Петък в предаването 15 минути.
В очакване ....
Още веднъж - браво Вики за интервюто и смелостта!!! Хиляди благодарности!
В краткото време на интервюто успяха много неща да се кажат, наистина единственото което повтарят като аргумент (или по-скоро като напев) е местоживеенето, местоживеенето...
Но зам-министърката ми се стори да не е неблагосклонна към разглеждането на проблемите и съставяне на нови по-обмислени наредби към СК.
Разбира се, най добрата новина е за заварените случаи - съсем твърдо бе заявено че в най-скоро време ще има разпоредба която да остави тези семейства по старата система. Статистиката от над 200 семейства в заварено положение ми се изглежда много завишена, в самото указателно писмо се казваше 30 семейства. Надявам се в това число да се включат най-широк кръг от хора започнали процеса до самата дата 01.10.09, сигурно включва и замразените кандидатури на живеещи в чужбина и вече вписани в регистрите.
Вики, поздравления за предаването. Аз лично не можах да го чуя, но мъжът ми е просто възхитен от начина, по който си направлявала нещата. Напразен беше "зовът ти за помощ", като си могла да се справиш отлично. И всичко това в prime time, когато всеки слуша радио докато кара колата си до работата, или докато лениво пие сутришното си кафе. Браво на теб!
Въпреки че ми предадоха някой важни моменти в отговорите на зам.министърката, ще оставя да чуем резултатите от интервюто от първоизточника.
За запис на предаването, може би е добра идея да напишем на БНР да ни изпратят копие от записа онлайн, ако Вики вече не е направила това.

Фуси, благодаря ти и на теб за интервюто, което си дала днес за предаването в петък. Ние вече те приемаме за даденост и твоя принос остава някак си незабелязан. А то, какво ще правим, ако те няма теб...
*
Стига, че ми става неудобно, пък съм и виновна пред вас, че още не съм написала правен текст с аргументи  :oops: :oops:
Тези дни ще направя и това и моля да ме извините
В очакване ....