4андра, повтори като за малоумни, 4е не схванах, къде да я направим, аз януари се прибирам и по4вам по план "Заобикаляне на Закона"... ...
Възможно е, социалната служителка да изиска информация за тебе от
ЕСГРАОН, затова е необходимо да се увериш, че си с правилната регистрация.
Настоящата адресна регистрация се променя съвсем лесно в местната служба на ЕСГРАОН в общината - попълва се формуляр и толкова...
(За съжаление аз не бях съобразила да го сторя. ) Ние доказахме приход не само чрез заплатите на съпруга ми, но и български, като подадохме
подоходна декларацияМожеш да погледнеш тук:
Как да попълним подоходната си декларация (там има и електронен вариант за подаване на декларация, който ние успешно използвахме)
Много важно е и
здравното осигуряване. Живеещите в държави членки на ЕС си възстановяват осигурителните права
от 2007 г. насам с
Формуляр Е 104, който им се издава от касата в държавата, в която са били. (аз получих такъв Е 104 от немската каса за 15 мин.)
За времето
до 2007 г. се издава справка от РПУ за влизанията и излизанията от страната, попълва се формуляр в НАП и лицето се освобождава от задължения, ако е било над 183 дни извън България...
Мakiyaki ще отговоря най-лесно на останалите ти въпроси, ако разкажа възможно най-кратко
одисеята ни.
И така…
Ние подадохме документи в България като постоянно пребиваващи там, тъй като преди промените в Семейния кодекс немските институции не изготвяха социални доклади на български граждани. Да се приберем беше единствения начин да осиновим. Планирахме всичко отдавна.
Аз напуснах дългогодишното си работно място в Германия (където бях и социално осигурена), а съпругът ми си взе отпуск за лятото – шефът му е много разбран.
В България имаме две жилища, които са дадени под наем и пуснахме годишна данъчна декларация за доходите за 2008 г. (все пак това си е сериозен документ).
Живеем самостоятелно в трето жилище, което е на майка ми. То се намира в центъра на града, голямо, просторно, близо до училища и детски градини – точно както им харесва на социалните.
Казахме на социалните, че аз съм се прибрала в България, а съпругът ми е останал на трудов договор в Германия, за да ни издържа. Стана дума за невъзможността да се изготви социален доклад на българи в Германия и че съм се прибрала в България по съвет на служителки от РДСП (което си беше така)... Всичко вървеше съвсем гладко. Минаха всякакви интервюта, срещи с поръчители и само изчаквахме да прочетем доклада. Изкарахме дори курс за осиновители по наша инициатива – оказа се, че сме първите в града, които са провели такъв и че сме единствените, които изобщо питат… Социалната работничка го раздаваше вече приятелка, покани ме във Фейсбук, помоли ме да и помогна с едни документи на баща и (бил работел 2 години в Германия…) – е, не стигнахме до там… Даже се шегуваше се, че можем да станем колежки (допълнителната ми специалност от университета е социална психология)...
Междувременно настъпиха промените в закона и тя се обърна на 180 градуса. Каза, че след като съпругът ми работи в Германия, трябва да подадем документи в Министерство на правосъдието. Повтаряше като папагал само едни и същи изречения и не искаше да се размърда, да помогне, да измислим решение… Бях споменала, че съм завършила семестриално тукашен университет, но че приоритета ни е осиновяването и заради практически неща – наложителното ми прибиране в България, ремонти на жилището и т.н., не съм написала още магистърската си работа,… но че може би един ден ще го сторя. Говорихме, че спокойно мога да пиша и в България и да отида само за държавни изпити…
Социалната служителка обаче след промените изведнъж се захвана за това и започна да повтаря, че и аз живея в Германия и че още съм студентка там… Явно се заяде. Започнала да играе ролята на ченге… Ходила до РПУ да изиска справка за излизане и влизане в страната. След като не е получила такава, е изискала информация за нас от ЕСГРАОН. Оказало се, че там моя настоящ адрес е в Германия, а на съпруга ми (въпреки, че той е с договор в Германия, осигурен и всичко) - български. След това социалната работничка ходила и разпитвала съседите, дали живея там (?!) Това ми се видя прекалено – все пак осиновяването е нещо лично и не мисля, че тя има право да разговаря със съседите ни за това… (някои хора държат да запазят в тайна осиновяването)... Както и да е, все пак... от тях е разбрала, че живея в България и от време на време отсъствам.
Стана ми интересно, че социалната е била така мотивирана да се разхожда до дома, след като за интервютата държеше да я вземаме с кола, при положение, че разстоянието от РДСП до къщи е 4-5 минути пеша…
…
Получихме цели две страници А4 аргументиран отказ. В общи линии са ни отказали и по стария и по новия закон - не били компетентни за нашия случай.
(Изведнъж... След 3 месеца... Ако знаехме първоначално, нямаше да си губим времето...)Ако ви е любопитно, мога да постна отказа тук.
Това е горе-долу.
Мakiyaki намирам идеята ти за "наръчник" за гениална!
Еми, много успех на делото! Вярвам в положителния изход накрая!