0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Мей Джей, радвам се,че даваш конкретни предложение за действие и план, това е нещо, което ни липсваше, добре си го направила, наистина ставаш за лидер  :balk_63:

Искам нещо да ти уточня по въпроса за посредническите агенции. Ти говориш за Германия, но аз ще ти кажа за моя конкретен случай в Испания. Както знаеш аз подадох всичките ми документи по международната процедура, както ме накараха горе-долу преди 3 седмици. Когато питах тук в съответните социални служби дали трябва да мина през агенции или лично мога да подам, те се консултираха и ми казаха, че България разрешава подаването лично на документите по служебен път, тоест чрез социалните служби в Испания, а и навсякъде другаде по света, защото България е тази, която поставя правилата. Това ти казвам, за да знаеш, че не могат да те накарат да минеш задължително чрез агенция, както виждаш, аз минах без нея. Иначе тук цената е около 15 000 евро. Друг е въпроса дали в България ще ни задължат да минем през българска посредническа агенция, което е пълен абсурд и срещу което трябва да се борим. :balk_153:
Момичета имам новина,всъщност какво ни каза адвоката ни,значи за Червен бряг кадето сме подали документите сме чужденци,за Плевен сме Българи,ще има дбавка към новия закон за завареното положение,но въпроса няма да се реши в Плевен ,ще се стигне до върховен съд.
Добавката ще влезе в сила след 01.01.
Това е вече нещо.  Значи има някакви проблясъци на справедливост.
Чудесна новина, благодаря ти много, Емилия!
Вики, мерси за информацията. Трябва да се проработят всички варианти, но първо ще изчакаме отговора на социалните служби.

Що се отнася до лидерството, честно казано, хич не ми е по вкуса, особено когато на някои хора това не им харесва. Можех спокойно само да си чета форума, без да взимам участие... Но все си мислех, че мога да помогна с нещо.

Все едно, каквото и да се случи тук във форума, аз ще продължа да се боря, защото съм такъв тип човек.
Затова, за да не пипаме по болните места на някои иначе много мили момичета, по-добре да не ме квалифицирате като такава, а по-скоро като един усърден работник със силно развито чувство за справедливост и отговорност.

*
Благодаря,Алейла,че си изпратила петицията на твоя познат, който пък я е пуснал в другия форум. Там се е развихрила голяма дискусия и поне за мен е интересно да знам какво мислят опонентите ни. Защото подобни аргументи ще има дори и да се преразглежда проблемът на най-високо ниво.

Ако не е съвпадение на имена, госпожата, която е направила отрицателно изявление, подписвайки петицията, трябва да е една от подготвилите новия Сем.Кодекс, специалист по права на детето. Така, че е добре да прочетем и нейното емоционално изказване и да сме в течение на мнението й.

May Jey,много е интересно това, което си намерила за заварените случаи в US. Това пък може да ни е положителен аргумент.

Както и това, което е препратила Чандра.

Но най-хубавата новина е разбира се тази на Емилия! Да си стискаме палци!!
*
Ох, радвам се 4е такъв оптимизъм лъха от вас, мен ме налегна песимизмът.
1во- ако има 250 000 двойки с репродуктивни проблеми, и 2-3 милиона майки в Бг, то по-малко от 1 милион подписа в петицията са си направо провал.

Тая госпожа с негативното мнение и мен ме издразни, защото с ов4ата си тиква не се е сетила да помисли и за обратния варянт: пример- Богатите англи4ани си купуват къща в бг, напускат работа за 6 месеца- те имат пари, плащат здравни осигуровки в БГ и осиновяват за година по вътреяното осиновяване, а бедния българин, заминал на гурбет от зор- айде да не се заблуждаваме, не може да си позволи да напуска работа и т.н. за да се върне в бг да осинови и си осиновява кат 4ужденец, много добре се защитава интереса на бг децата така, ша и са и кухата лейка на тая.............
Просто англи4аните не са наясно, 4е така могат да си олеснят осиновяването- вместо да 4акат с години и да дават сума ти пари по агенции, ако знаеха 4е с едни здравни осигуровки и с 9 месеца холидей в бг, ще осиновят кат пи4ове, сигурно нямаше така да се изказва тази нещастна госпожа,
да вземем да ги светнем 4ужденците, а, и като набъбне неимоверно броя на 4уждестранни осиновители, които "минават" за местни жители по новия закон, може и да го променят?
Като слушам 4е и в америка нищо н се е променило, единствената надежда е за заварените положения, все пак е нещо, за вси4ки тепърва запо4ващи, нека се приберат за 2-3 години в бг, да осиновят и пак да се махнат за 4ужбина, да видим тогава таз госпожа, как ще защитава интереса на мъниците? Щото нали толкоз е лошо в 4ужбина все пак...
охх....
поздрав
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Пиша ви страшно набързо, за да не ви държа в неведение. майка ми изпрати всички писма по пощата до съответните институции. За обратен е посочен адреса на Мей джей.
В неделя с-у пон по спешност влезнахме в болница с никола и затова помолих мама да свърши тая работа. Сега пак изчезвам, защото нашата болнична сага продължава... :(
В очакване ....
*
Момичета, преди малко дадох интервю за новините по телевизия ПРО Бг относно промените в новия семеен кодекс и произтичащите от това проблеми. Надявам се да успеем да дадем по-голяма гласност на проблема.
Мой приятел също ми писа, че е разпратил мейлове на негови приятели в М-САТ, Радио Пловдив, БНТ (и РТВЦ-Пловдив, и Канал 1), ПРО БГ, предаванията за чужбина на БНР, списание "Тема". Също така написа, че

"една приятелка от ПРО БГ каза, че в понеделник Божидар Димитров ще им е гост в сутрешния блок и ще го питат."
Е, разбира се темата не е така пикантна за медиите така, както би била, ако е свързана с ББ или поне Доган, (както се изказа моят приятел,) но да се надяваме, че някой ще осъзнае, че тя не засяга само един тесен кръг от хора, а е отражение на цялата ни система, която куца отвсякъде.

МакиЯки, ставаш за (из)следовател: как успя да я изчислиш, злощастната госпожа, която е използувала случая да се изкаже, меко казано,  не дотам ласкаво по повод петицията!!!! Важното е, че е сложила името си в подкрепа на петицията. А дали някой ще чете коментарите, аз не вярвам. Така че според мен не е нужно да ги  трием. Защото:

1. Ако е толкова компетентна, защо не си е свършила домашната работа да прочете, че Хагската конвенция НЕ Е ЕВРОПЕЙСКИ документ, т.е. на ЕС, както пише, а е международна спогодба.

2. Можеше също да си направи труда да провери, че България е подписала Хагската конвенция през 2001 г., ратифицирана е на 15.05.2002, и е ВЛЕЗЛА В СИЛА (в България!) на 01.09.2002.  Т.е. всички закони, наредби и прочие, свързани с осиновяването и действали в БГ от 2002 г. до този момент са били в разрез именно на тази Хагска конвенция, която тя така ревностно защитава.

Освен това, в българския превод на тази конвенция откривам нещо много интересно:

http://www.hcch.net/upload/bulgarian.html

Държавите, подписали тази конвенция,
   ........,
   като напомнят, че всяка държава следва да предприеме като приоритетна задача подходящи мерки, които да дадат възможност на детето да остане под грижите на неговото семейство по произход,
   като признават, че международното осиновяване може да предложи предимството на постоянното семейство на дете, за което не може да бъде намерено подходящо семейство в неговата държава по произход,...

"Семейство по произход" според мен е еднозначна величина.Дали това е пропуск в българския превод, не знам, но на английски звучи по същия начин:

Recalling that each State should take, as a matter of priority, appropriate measures to enable the child to remain in the care of his or her family of origin,
            ....
Във връзка с последния постинг на Маy Jey:
Oпределено има пукнатини във текста или тълкуванието на конвенцията.
Мисля че константа е етническия произход, а променлива величина местоживеенето така че етноса трябва да има превес.
Писала съм това в началните ми писма и може би се повтарям но пак ще споделя моя опит от процедурата по издаване на разрешително за осиновяване в Англия. Това абсолютно се вързва с понятието 'Семейство по произход':
В UK социалните служби държат да свързват дете и осиновители по етнически произход, до такава степен че ако(имам близки приятели които давам за пример) осиновителите са от шотландски произход, без значение че живеят в Лондон, ще им търсят дете от Шотландия или поне от северна Англия. За нас означаваше да ни търсят изоставено дете от български или поне източно европейски произход което щеше да е много трудно, бяха единодушни че е най добре ако имаме желание и възможност да осиновиме от България. (Логиката че за проучването ни трябваше да платим е че не осиновяваме дете за чиито грижи в момента плаща британския данъкоплатец, а и по принцип не насърчават осиновяване от чужбина)
Мисля че започнатото начинание ще стигне до оспорване на разума на конвенцията - последния постинг на Чандра имаше цитирани много силни аргументи.
Друго да рапортувам: моя приятелка журналистка (репортер на БНТ) направи връзка със сутрешния блок на БНТ, 'Денят започва'. Токущо получиш мейл:
'ХХХХ ми разказа за проблема, пред който сте изправени Вие и много други българи, живеещи зад граница, след приемането на Семейния кодекс. Много ни се иска да бъдем полезни и да съдействаме. Бихме искали да разработим темата в предаването и да разговаряме с отговорните институции - Министерството на труда и социалната политика,Министерство на правосъдието, както и Божидар Димитров - министър, отговарящ за българите в чужбина. В тази връзка бихме искали да включим и разказите на българи, живеещи зад граница, които искат да осиновят дете в България. Бихте ли ни съдействали с координати на такива семейства?'
Ще й пратя петицията с нашите координати но ако някой иска да поеме тази инициатива (аз лично не мога, но ще съдействам с писмено изложение на нашата история) нека ми пише, аз ще ви пратя мейла на журналистката.
*
Много ме развесели и ми стана емоционално симпатичен отговора на Макиаки.  :lol: Страшна си, точно теб трябва лично да поканят на дебат с някой от тези умници, които са подготвили новия СК, сигурна съм, че ще ги направиш на пух и прах! osi_6
Шегата настрана. Радвам се, че всички сме толкова различни и по свой начин постигаме целите си.
Фуси, съжалявам за това, което ви се е случило. Скорошно оздравяване.  :balk_184:
Браво на Емилия /и на всички засегнати/ за хубавата новина. Все пак е нещо.
Мисля, че трябва да се хванем за тази част от Хагската Конвенция, която говори за етническата свързаност на осиновеното дете и осиновителите.
От Асоциация Семейство за всяко дете смятат да подготвят кръгла маса дебат по темата за осиновяването вероятно по БТВ. Ако някой е в София и може да присъства, нека им пише.
Говорих с БНР за нашия проблем, очаквам в най-скоро време да направят предаване по темата, в което ще се включа.
Ах много ме нервират тези коментари в петицията.
"Въпросът е много спорен. Вие сте избрали чужда държава за живеене и затова Ви третират по този начин. Трябва да сте живяли няколко месеца в БГ и няма да имате проблем. Още нещо. Нали имате адресна регистрация в БГ. Елате и си подайте документите. Не разбирам какъв е проблема? "
Незнам какво ще стане на края,но ако стане нещо,изкам да натрия носовете на всички тези които прават тези изказвания.
Сякаш сме тръгнали да правим нещо незаконно ли,нещо лошо ли,не мога да резбера защо такова отношение.
*
Емилия,ами защото все още има хора, които се делят на БГ в БГ и БГ в чужбина и смятат, че щом сме излезнали в чужбина, трябва да си плащаме за това и че виждате ли, те са героите, които са останали да се блъскат с трудностите в БГ. Ние си веем байрака с 2 думи и според тях нямаме право да вземаме/изнасяме децата на БГ от БГ, които искат да осиновят...Който има здрави нерви може да погледне във форума, където е пуснал темата познатия на Алейла, та да се начете на аргументи!!
Ама то е така с всяко нещо. Не може да очакваме, че всички ще ни подкрепят и че няма да има опоненти...

А госпожата е преписала Хагската Конвенция 1:1 и сега смята,че си е свършила работата. Та не й е приятно някой да и мъти водата...

Фуси,огромни благодарности за писмата! И скорошно оздравяване!!

Vicy, наистина сме различни и точно това е хубавото - водени от общата ни кауза трябва да го използваме.
*
Малиии ма много сте отразени бре  :lol: - има ви във всички медии
Бравос!!! Страхотни сте

Аз ще гледам до довечера да напиша едни правни контрааргументи на тезата "Хагската конвенция е такава и няма мърдане, България трябва да я спазва".
Не обещавам за часа, защото преследвам Никола с термометър и ставам от комп през 10 минути, а имам и работа. Така ме по някое време ще ги напиша, ама кога, не знам.

Общо взето тезата ми е следната, давайте и вие идеи:
1. Хагската конвенция действително задължава подписалите се страни да спазват определени правила при международните осиновявания.
2. ХК действително говори не за гражданство, а за обичайно местопребиваване
НО
1. ХК поставя на първо място интересите на децата, не на родителите
2. ХК цели да осигури на децата среда, максимално близка до тяхната
ЕТО ЗАЩО
ако приравни бг с обичайно местпребиваване в чужбина на чужденците, БГ законодателство няма да е коректно, защото едно дете отглеждано от българи ще е по-близко до натуралната си среда, отколкото едно дете отглеждано от чужденци в чужбина. Ако стоне в сегашния си вариянт, БГ законодателство ще е формално по-близо до ангажиментите си по ХК, но ще се отдалечи от целта и.
ЗАТОВА
АКО СЕ ВЪРНЕ СТАРИЯ РЕЖИМ - както искаме в петицията, българия хем ще изпълни ангажиментите си по ХК (припомням - стария режим изискваше социален доклад от траната, в която живеете)

Така хем ще се изпълнят ангжиментите на българия по ХК, хем бг няма да бъдат дискриминирани
В очакване ....
Фуси, първо да пожелая скорошно оздравяване на малчугана ти. Време му трябва на малкото телце да се пребори с болестта и всичко ще е наред.

По повод на контрааргументите на Хагската конвенция, добре е да се намери нещо в нашия български закон за осиновяването въобще, което ще е в наша полза, ЗАЩОТО:
   България е подписала ХК с няколко декларации ( виж в графата на " Резерви/декларации/обявления"), първата от които е:

http://www.hcch.net/index_en.php?act=status.comment&csid=718&disp=resdn

----------------------
 Декларация съгласно чл.2:

В съответствие с чл.2 от Конвенцията, Република България декларира, че осиновяването на дете с обичайно местопребиваване в Република България ще бъде осъществено САМО в съответствие с вътрешния закон на страната, чийто гражданин е детето.

-----------------

А чл.2 от ХК гласи:

Член 2
   1.  Конвенцията се прилага, когато дете с обичайно местопребиваване в една от договарящите държави (държава по произход) е било, е или предстои да бъде изпратено в друга договаряща държава (приемаща държава) било след неговото осиновяване в държавата по произход от съпрузи или от лице с обичайно местопребиваване в приемащата държава, било за целите на такова осиновяване в приемащата държава или в държавата по произход.
   2.  Конвенцията се прилага само към осиновявания, които създават отношения между родител и дете като роднини по произход.

----------
*
Мей, по тази точка, проблем нямаме,за български граждани, живеещи в чужбина(БГЖЧ ) ние предлагаме да се прилагат пълните условия на бг национално право плюссоц. доклад от държавата по местоживеене (т.е изискването на ХК да се спазят и изискванията на държавата по местоживеене )

давай, давай още  :) мисли, че моите съвсем се опоскаха  :(

ПС1
мерси за пожеланията, имаме нужда  :(

ПС2
Писмата са изпратени, нали разбрахте ...не се тревожете! По някаква абсолютна случайност ги приготвих (с онази добавка в текста на българските майки), барабар с надписаните пликове още от петък вечерта...даже си виках, абе защо ги приготвям сега има време...и после като се юрнахме посред нощ в неделя по болниците - мама само трябваше да ги пусне готови в пощата. Късмет... :lol:
В очакване ....
*
Здравейте, отново пуснах писмо до Божидар Димитров, този път не на личния му имейл, а в Памет Българска. Вече за втори път му пиша, ще си каже: каква е тази досадница, която ме преследва, ама не ме интересува, да се задейства и той малко! :nono:

Писаха ми от Асоциация Семейство за всяко дете, както ви казах подготвят предаване по БТВ по темата и питат някой може ли да се включи в Скайп връзка в предаването. Става дума за тези от вас, на които е отказано осиновяването по вътрешната процедура, след приемането на новия СК. Кажете кой от вас може да направи това и да разкаже за случая, как са му отказали.  :balk_119:

Мерси Фуси за това, което правиш за нас и скорошно поправяне на твоето домочадие!  :balk_9:

*
Фуси,може би трябва да се наблегне и на факта, че за разлика от БГ, повечето други страни, подписали ХК /поне европейските/, не са страни, предоставящи деца за международно осиновяване, а само приемащи. Та щом БГ е решила, че ще предостявя БГ деца за междунар. осиновяване, то би трябвало да предвиди предимство за нейни граждани с пребиваване в чужбина. Заради аргументите, които ти вече разви.
Доколкото гледам проблемите на другите държави при подписване на ХК, вкл. относно преходни разпоредби, все са били свързани с междунар. осиновявания на деца от друга държава, не от тяхната /вече започнати процедури на осиновяване и т.н/.