0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Доколкото знам, в началото на декември организациите, които имат разрешение да посредничат в международното осиновяване, планират да организират национална конференция с основната цел да инициират промени в новия СК.

с риск да съм пак черната станция, боя се, че тези организации изначално имат интерес, обратен на заявения тук, защото представляват чужденци, на които много им пречеше, че бг от чужбина осиновяват по националната процедура, т.е. много по-лесно от тях ... доколкото знам, доста вопли е имало от тях от името на тези, които представляват, в този смисъл ...
така че - внимателно! тези организации не се явяват естествен съюзник в случая. те си защитават клиентите най-вече. искрено и приятно ще се изненадам, ако в инициираните от тях промени има нещо от полза за тази кауза.
Здравейте,

Подкрепям мнението на Zigi,агенциите по осиновяване нямат интерес ситуацията да се променя. Ние осиновяваме от Канада, и двамата сме български граждани, но имаме и канадско гражданство. По канадските закони ние сме длъжни да работим с местна агенция,която е посредник между нас и канадското министерство, отговорно за одобряване на осиновяването, независимо от къде и как осиновяваме. Системата е тромава, доста скъпа, а услугата, която получаваме насреща е общо взето нулева. Агенцията не прави нищо.

Подкрепям петицията. Притеснението ми е, че сме сравнително малка група засегнати от промяната и каузата може и да не трогне много законодателя.Ако можем да докажем, че новия закон противоречи на конституцията на страната или на някои друг основен закон, можем да зеведем т. нар. class action lawsuit (съжалявам, търсих бългасркия термин, но не го открих), т.е. когато група от хора с общ интерес вкарват дело в съда. Възможно ли е това по българския закон?

Ако някой се интерсува от процедурата за осиновяване от Канада (Онтарио), може да ми пише.

Здравейте,

Сигурно ще разгоря недоволство, но снощи четох Хагската конвенция за защита на децата от 1993, глава Международно осиновяване. Новата ни наредба е едно към едно с Хагската конвенция: там разделението е не по принцип гражданство, а по принцип 'обичайно местопребиваване'. Ако всеки от нас успее да докаже, че 'обичайно' пребивава в БГ, независимо че единият от съпрузите пребивава в чужбина, тогава се борим да минем по правилата на вътрешното осиновяване. В Конвенцията също е посочено, че се осиновяват международно деца, които не са могли да бъдат осиновени вътрешно.

Въобще, воденето на 2 регистъра на деца за осиновяване, единият с деца за осиновяване вътрешно, а другият с деца, отказани 3 пъти, като само последният се предлага за международно осиновяване, смятам за абсолютно несправедливо. Не само за нас, като българи, живеещи в чужбина, ами и спрямо самите чужденци.

Разбира се, и в Бг закон, и в Хагската конвенция пише, че това се прави в интерес на детето. Но аз не мисля, ще детето изживява по-малък стрес , като смени Детския Дом в Тетевен, например, с частния дом в София, или където и да е било другаде в страната.

Освен това, не знам как стои въпросът със страните извън ЕС, но все ми се струва, че дори тази Хагска конвенция е в ущърб на Европейските принципи на "свободно движение на хора и стоки" в ЕС. Отдавна вече няма "разрешение за престой" в страните от ЕС, нито пък се слагат печати на паспортите, след като спокойно минаваш с личната си карта. Кой може да ми каже колко точно време съм била в БГ през последната година, като дори аз самата не знам. Тези мисли бяха провокирани от един разговор с приятел (психолог), който на средата на моите обяснения доколко се водим чужденци ме прекъсна с въпроса : " Ами страните от ЕС чужбина ли е ( в този аспект на равни права на гражданите) ?

Като заключение, аз също съм ЗА петицията, но може би единствено с надеждата, че някой там в БГ има знанията и уменията как да се направи така, че ако не по признак гражданство, то поне по признак 'национално самосъзнание', 'майчин език', или каквото и да е било, да се дадат или по-скоро да не се отнемат правата ни на равнопоставеност при предлагане на дете.
Иначе, остава ни да застанем срещу Хагската конвенция като дискриминираща и неотчитаща съвременната реалност на свободна мобилност.

*
това за обичайното местопребиваване го бистрихме ...

виж има хора, които живеят в чужбина за по две, три, пет години.... после се прибират в Б-я. Повечето хора, които познавам рано или късно или се връщат у нас или планират прибирането си...
В очакване ....
*
Момичета, казвайте какво правим.
Подкрепа имате от Зачатие със сигурност
Утре ще се видя с движение на българските майки, мисля, че ще ви подкрепят и те.
От вас очаквам следното:

1. Да изберете окончателен вариант на петицията
2. Да си изберете име на неформалното обединение на българи живеещи в чужбина
3. Да ми напишете тук или на лични телефони за контакт

като уточним всичко това, ще приготвим окончателно петицията, ще я рапратим до адресатите и ще я сложим в бг петиции сайта за подкрепа. Ще я пратя и на медии, с които съм говорила да я отразят. Това е от мен - вие сте на ход
« Последна редакция: Ноември 18, 2009, 18:01:06 pm от Fussii »
В очакване ....
Здравейте
Благодаря и аз на Фуси за подкрепата и написаната от нея петиция - мисля че адресира лаконично проблемите и е емоционална.
Аз искам да добавя нещо което според мене Чандра беше формулирала добре като искане - да се наблегне като спешно разглеждането на заварените 30 случаи и да се добави към края на петициятс като искане. Нещо като:
'Спешно да се разгледа статута на 30-те български семейства (упоменати в указателното писмо) започнали процедурата по проучване за осиновяване преди 01.10.2009 и те да бъдат оставени да довършат процедурата по правилата и законите по които са я започнали.' сигурно Фуси ще го формулира по добре.
Опасението ми е че тръгваме по път на оспорване на дефиниция на българско гражданство което може да отнеме дълго, през това време заварените случаи ще отпаднат от играта по един или друг начин. Става въпрос на вече загубено много време, средства, нерви и най вече надежди.
Аз съм в БГ и днес се срещнах с нашата социална с (наивната) моба да задържи издаването на отказа - но той е вече задействан и ще бъде пратен от районната дирекция до адреса на родителите ми най вероятно в мое отсъствие, опитвам се да разбера как най добре да се обжалва без риск да се извадим сами от играта - това се опитват да направят социалните служби със всичка сила в момента, изключително бях наскърбена от враждебно лично отношение - със престъпници май по добре се отнасят законите.
Също, да добавя още институции към които да отправим петицията:
Защо не до министър-председателя Бойко Борисов?
Дирекция ‘Международна правна закрила на децата’
Дирекция ‘Международно осиновяване’ – и двете дирекции са към министерство на правосъдието
Както и Чандра споменава – непременно до омбудсмана на републиката Гиньо Ганев
*
дефиницията бг гражданство е една и никой не може и не я оспорва  :lol:

'Спешно да се разгледа статута на 30-те български семейства (упоменати в указателното писмо) започнали процедурата по проучване за осиновяване преди 01.10.2009 и те да бъдат оставени да довършат процедурата по правилата и законите по които са я започнали.' сигурно Фуси ще го формулира по добре.

за заварени случаи се споменава, но все пак има АПК и не може да се решава срещу него... всеки трябва да си обжолва решенията на РДСП
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Момичета, казвайте какво правим.
Подкрепа имате от Зачатие със сигурност
Утре ще се видя с движение на българските майки, мисля, че ще ви подкрепят и те.
От вас очаквам следното:

като уточним всичко това, ще приготвим окончателно петицията, ще я рапратим до адресатите и ще я сложим в бг петиции сайта за подкрепа. Ще я пратя и на медии, с които съм говорила да я отразят. Това е от мен - вие сте на ход

Ето моето мнение:

ПЕТИЦИЯ ЗА РАВНИ ПРАВА ПРИ ОСИНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ, ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА
от Гражданска инициатива за равни права при осиновяването
подкрепено от ...... (имената на НПО-тата)

... ... ... (Текста на Фуси, с променения абзац:
"Емоционално, за нас това е обидно и унизително. Живеем в чужбина, обикновено за да осигурим по-добър живот за семействата си, а не защото не обичаме родината си или не се чувстваме достатъчно българи. Защо трябва да бъдем наказвани от собствената си държава за  правото ни да живеем свободно и да избираме мястото си на живот и работа. Съгласно Конституцията на Република България - член 26, ал.1, Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция."
... ... ...)

- Бихме ли могли, да адресираме петицията и до Омбудсмана на РБългария? (А до президента?)

Има ли вариант, това обединение да не е точно на българи, живеещи в чужбина? Тъй някои от нас - както например Мей Жей, (Суерте) или аз, живеем в България, но ни създават трудности, понеже съпрузите ни работят в чужбина (което според мене също е голям абсурд!)

Ще изпратя данните за контакт на лични на Фуси (някои от вас вече ги имат:) и заставам напълно зад всичко, което правим... - с име и с дела;)))

:balk_63:

П.П.
Цитат
...Ще я пратя и на медии, с които съм говорила да я отразят.
Мислех си... текста за медиите не трябва ли да е по-разбираем... Показах нашата петиция на интелигентни български студенти тук (в Германия) и те казаха, че не са разбрали, точно какъв е проблема...  :? Трябваше после да им обясня...

« Последна редакция: Ноември 18, 2009, 20:19:52 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Здравеите момичта ,и аз съм зад всичко което правим ,подписвам се с двете имена телефон за контакти го има Фуси .На 24.12 ние пътуваме за България ,ако нещо ще се организира ние сме за.
*
Добре, утре говоря с българските майки и ако кажат да пускаме петицията с тяхна подкрепа, ако не - само с подкрепата на Зачатие.

За медиите - достатъчно е това според мен. Ако те искат ще се свържат с някой от жените оставили контакти - моля, че вече всичко ми се върти и смесва в главата, ако някоя от вас, които ми оставихте имена и телефони на лични, не сте оставили мейли, пратете ми ги моля, така ще е най-лесно журналисти да се свързват с вас. Ако решат могат да говорят и с мен.

За името ... ами предлагайте, според мен трябва да си остане бг живеещи в чужбина, защото независимо от аргументите на Чандра, все пак там е ядката на проблема
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
За името ... ами предлагайте, според мен трябва да си остане бг живеещи в чужбина, защото независимо от аргументите на Чандра, все пак там е ядката на проблема

А само "Гражданска инициатива за равни права при осиновяването" не е ли достатъчно? В тази инициатива все пак могат да се включат и случаите, в които само единия от семейството живее в чужбина... 
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Мислех си... текста за медиите не трябва ли да е по-разбираем... Показах нашата петиция на интелигентни български студенти тук (в Германия) и те казаха, че не са разбрали, точно какъв е проблема...  :? Трябваше после да им обясня ...

Четох темата силно по диагонал, като всъщност прочетох изцяло само проектопетицията на Фуси ...
Аз поне, разбрах:
1. Третират ви като чужди граждани, което едно че е правно безумие /облечено в мотиви и аргументи/, второ е фактическо лишаване от възможността за осиновяване на детенце в обозримо бъдеще ...;
2. Искате към момента заварените случаи да се разглеждат като такива;
3. Искате отмяна на дискриминационния текст.

Ако е това  - е достатъчно разбираемо   :D yahoo_33

Чакам петицията за подпис и разпращане. Сори за спама  :oops:, но понякога погледът отстрани помага - УСПЕХ!!!
*
А!!!!! ВИДЯХТЕ ЛИ!!!!
Много им здраве на студентите, да си ъпгрейднат интелигентността ааама ха!

Мери, много ти благодаря! Камък ми падна от сърцето, в момента правя 239 неща едновременно и бъркам непрекъснато, та въобще не се изненадах, като казаха че не става ясно ...викам си - пак о...х работата :lol:

ами казвайте другите, че да я подаваме ...
В очакване ....
*
стига бе, а малко по-весело  :lol:
ся - поне на гърба на студентите да се покикотим
В очакване ....
Chandra, надявам се да не съм те засегнала ... ни най-малко такова намерение имах ...
Просто времето е ценно ... Текстът е повече от приемлив за петиция, така или иначе масово хората не ги четат, включително и журналистите ...
Идеята е адресатите да го прочетат  :D За тях се предполага, че е разбираем, поне се надявам ...
*

Chandra

• *
  • 1567
Не искам, да се отдава такова значение на онуй, дето го написах ;)... Но само информативно - дадох на хората, да прочетат петицията и те казаха, че не са разбрали, къде точно е проблема. След това им пуснах темата в Зачатие и те промениха мнението си, като споделиха, че всичко е много добре направено, стегнато, с ясни позиции и искания и със самочувствие...

Не знам, защо зачекнах темата... - може би самата аз като ги чух и се постреснах, че хората няма да ни разберат... Но всъщност съм на мнение, че винаги ще има и разбрали и недоразбрали и проявяващи разбиране и подкрепа и плюещи...

Хубава вечер! :)

*

Chandra

• *
  • 1567
Chandra, надявам се да не съм те засегнала ... ни най-малко такова намерение имах ...
Просто времето е ценно ... Текстът е повече от приемлив за петиция, така или иначе масово хората не ги четат, включително и журналистите ...
Идеята е адресатите да го прочетат  :D За тях се предполага, че е разбираем, поне се надявам ...

Мери, не съм се засягала, напротив! :) :flower:
Думите ти много ме успокоиха и ме зарадваха... и се надявам, че по-голямата част от аудиторията ще разбере точно онова, което ти написа (че си схванала от текста :))... :)
« Последна редакция: Ноември 18, 2009, 22:06:59 pm от Chandra »

*
Здравейте момичета,
Подкрепям петицията и мисля, че наистина е време да я пуснем.
Нека да бъде и до Президента и до Премиера, и до Омбудсмана, и до Председателя на Конституционния съд /?/, поне един от тях да погледне на нещата серизно...

Вярно е, че се преписали Хагската Конвенция, за да отговарят на това, за което ги натискат и май без много размисъл до какви каши ще донеде това на практика...Както беше казала Чандра, новите разпоредби не донасят нищо ново на практика.

Мисля, че основният им аргумент е че в инререс на детето, което ще сменя местопребиваването си и излиза зад граница, трябва по-голям контрол - от страна на Министерство на правосъдието и че трябва да се дава предимство на оставането на децата в БГ.

Но защо да не оставят досегашнага процедура, дори и ако документите трябва да минават през Министерството??

Колкото до това дали сме малка група, не се знае. Тези 30 семейства не знам как са ги броили. А като се прибавят и потенциалните случаи - на доста от кандидат-осиновителите в БГ може да им се наложи да излязат в чужбина...

"Гражданска инициатива" също става като име според мен...

Лека вечер на всички и да си пожелаем успех!!!
*
Момичета, виждам че бързо напредва темата, нямам време да ви настигна.  :dogrun: Виждам, че обсъждате петицията, но възникна в мен едно съмнение. Говорите за заварените случаи на 30те семейства с цел да продължат по предишната процедура преди промяната в закона. Дотук добре. Обаче при мен случая е друг. Ние преди една седмица подадохме документите тук в Испа :hug2: :hug2:ния, по международната процедура, както ни казаха, че така трябва според новия закон. Така че аз съм от другата страна. Чудя се в петицията разбира ли се, че се борим също и за тези българи, започнали по международната процедура да се третират като български граждани, както българите, живеещи в България. Чандра, Фуси, какво мислите, за случаи като моя споменава ли се? :ask:  Може би са малко случаите като моя, но бих искала петицията ни да се отнася и за нас.  :hug2:
*
Мила  :D,
моля те прочети текста на петицията пак.
В очакване ....