0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
nicole , пиши на кирилица или ползвай кредор.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Осиновяване на дете от български граждан&
« Отговор #21 -: Февруари 15, 2009, 23:26:27 pm »
Здравей Никол,
дали България е в ЕС или не, всъщност не е от такова значение... - все по един закон се извършва осиновяването и по-горе написаното (до тук написаното) би трябвало да ти върши работа...

Поздрави и приятна вечер!  :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Здравейте момичета,
С много радост ще сподела първата хубава новина от една поредица от прекрасни събития, които очаквам да се случат на семейството ми. Вече сме вписани в регистъра на кандидат осиновители! :D :D :D Получихме заповедта, писмото, че сме вписани в регистъра и сега ни очаква най-трудната част – чакането... Мина месец, а аз имам чуството, че е минала година...

Всъщност пиша, за да разкажа как протече социалното изследване, за да може вие, които сте в ситуация сходна с нашата да не губите надежда и да знаете, че макар че живеем в чужбина, има как, поне за момента, да бъдем вписани в регистъра по същия начин, както живеещите в БГ. Искам още веднъж да благодаря на Фуси за усилията и желанието, с което постигна ценна за всички нас информация и ни помогна, когато не знаехме как, като българи живеещи в чужбина, да се освободим от прословутия доклад по местоживеене в чужбина.

Та: Проведохме две срещи в къщи и многократни срещи в социалната служба. Посещенията в къщи минаха много добре, макар че и двете срещи в къщи продължиха около 4 часа, с много въпроси и подробности, но пък от наша страна имаше пълно съдействие. Всъщност, случихме и на добра социална. Не сме крили, че живеем в чужбина, то и няма как да скриеш такова нещо, но пък от нея получихме подкрепа и съвети. Но пък тя не се съгласи да пише, че детето ще се отгледа по равно в БГ и чужбина, а мотивира в доклада, че сме живели в чужбина, че в момента сме в БГ и в процес на търсене на работа. Даже, каза – ами то не се знае какво ще стане в бъдеще, това е декларация, която правиш към определен момент, а няма как да контролираш нещата, тъй че не искаше да пишем, че пак ще напуснем БГ, според нея, след като веднъж ни впишат не беше проблем да си тръгнем.

Всички документи са лесни за снабдяване, малко по-сложно беше какво ще правим с доходите. В крайна сметка, предоставихме фишовете за заплата от тук, и то непреведени, само се виждаше сумата и ги приеха. Единственото, което ме притеснява за бъдеще, е че като дойде време за делото, ще трябва пак да предоставим какви доходи имаме в БГ и не знам дали ще може пак да представим доходи от чужбина, вече пред съда.

Друго, което ми се струва важно, е че трябва да сте здравно осигурени и да имате личен лекар, това социалната го беше вписала в доклада, тъй че, макар че има спогодби за признаване на осигурителните вноски между БГ и повечето от страните в които живеем, за да нямаме излишни грижи, най-добре е от момента, в които сте в БГ да започнете да се осигурявате.

Пратиха ни на обучение за кандидат осиновители, макар че не беше задължително, отидохме. Прави добро впечатление, а и в доста аспекти е полезно.

Много важно е, когато си тръгнете да упълномощите някой, който да получава кореспонденцията ви, за да не пропуснете някое щастливо писмо.

Ами за сега не се сещам за друго, надявам се да съм била полезна.
На нас ни предстои най-тежката част, имам чуството че е минало страшно много време, а са минали само няколко седмици. Не че съм очаквала да ни се обадят веднага, но пък явно подсъзнателно съм си мислела, че само да ни впишат в регистъра и всичко е готово...

Надявам се нашето слънчице е много близо,ние го чакаме   :balk_35:

Много успех на всички!
*
ОООО браво мила!!!
Това е страхотна информация.
струва ми се особено важно следното:
Цитат
Не сме крили, че живеем в чужбина, то и няма как да скриеш такова нещо, но пък от нея получихме подкрепа и съвети. Но пък тя не се съгласи да пише, че детето ще се отгледа по равно в БГ и чужбина, а мотивира в доклада, че сме живели в чужбина, че в момента сме в БГ и в процес на търсене на работа. Даже, каза – ами то не се знае какво ще стане в бъдеще, това е декларация, която правиш към определен момент, а няма как да контролираш нещата, тъй че не искаше да пишем, че пак ще напуснем БГ, според нея, след като веднъж ни впишат не беше проблем да си тръгнем.
В очакване ....
Здравейте Фуси и Чандра!!!

Благодаря ви, че се радвате с мен!!! :D :D :D

Процедурата, от подаване на заявлението до връчване на заповедта, продължи 2 месеца и 20 дни, и около десет дни след това получихме писмото, че сме вписани в регистъра. Имай пред вид, че в големите градове има повече кандидати и социалните не винаги успяват да се вместят в 3 месечния срок, но пък ако минавате от време на време и напомняте за себе си няма да се проточат много повече.

Нямаше никакъв проблем  с внасянето на здравните вноски, само ни питаха дали сме ходили в данъчна служба, казахме да и ти прибират парите без свян. Всъщност, като българи, които се осигуряват в чужбина не е нужно да се осигуряваме и в БГ, достатъчно е да си вземем документ от страната по местоживеене за внасяните осигуровки, попълва се една декларация модел в НАП и имаш право на здравни услуги. Въпросът е, че когато подаваме заявлението за осиновяване, декларираме адрес по постоянно местоживеене в БГ, че в момента живеем там, а и за социалните е много важно родителите да са здравно осигурени, за да може и детето да има после личен лекар. Даже бяха написали в доклада, че приемаме всички ваксини и традиционната медицина за детето. Явно за социалните е важно, а пък ние предпочетохме да си платим вноските вместо да търсим решение на нови проблеми.

Не сме вадели предварително документи, събрахме всички документи за около седмица. Единствения проблем беше с удостоверението, че не съм лишавана от родителски права. Това удостоверение се издава от ЕСГРАОН по постоянно местоживеене след проверка в другите служби, където си живяла преди. Тъй като до преди 5 месеца постоянното ми местоживеене беше в София, но го смених по постоянното местоживеене на мъжа ми, нито една от службите не искаше да ми го издаде – едните казваха, че нямат нищо общо с мен, тъй като вече не живея в София, другите – че им трябва инфо от Сф, а по служебен път ще се забави доста. В крайна сметка с много нерви се оправихме, надявам се да не ви разиграват така, но го имай пред вид.

Като бяхме на курса за обучение на кандидат осиновители се запознах с една много симпатична жена, с която подържам връзка. Тя има приятелка, която живее в САЩ, нейното социално изследване е продължило около 4 месеца, а преди две седмици ми каза, че са и се обадили, след 5 месечно чакане, за момиченце на годинка и половина от Хасково. Тъй че изглежда ВЪЗМОЖНО И БЛИЗКО!!!!!

Ако ти изникнат още въпроси питай, ще се радвам да съм полезна!

Поздрави и хубав ден!!!  :D :D :D

Здравейте .Аз искам да помогна на тези от вас който искат да разберат малко повече за осинивяване на дете от България от живеещи в САЩ-вече граждани обаче.Ако не сте граждани мисля ,че нищо не може да се направи.Ние след доста дълго проучване от къде трябва да се започне  ,стигнахме най накрая до отговора.Започва се с България,където се отива в агенция за закрила на детето ,оттам ви дават лист с необходимите документи,като свидетелство за съдимост и т.н вече видях ,че са изброени от другите посетители на форума ,след което трябва да дадете  адрес и име на агенцията в САЩ която ще ви направи проучването,вече сме говорили и с тях,и след като е готово проучването се връщате в България където превеждате доклада и ако всичко е наред ви вписват ж регистъра и започвате да чакате или да си търсите дете с връзки (разбира се )   .И след това когато се стигне да му извадите виза ,ето там идва големия проблем ,защото САЩ не признават двойното гражданство и искат да сте живели 2 год.с детето в България преди да го доведете в САЩ ,за да са сигурни че не го правите с някаква користна цел .Ние другата седмица патуваме за БГ където ще направим 1 вата стъпка,стискайте ни палци,като се върнем след около месец ще пиша как е минало.Но не се отчавайте ,няма непостижими неща,стига да го искате силно,всичко е възможно,поплачете си като мен след всяка трудност и после пак вдигайте глава и продължавайте.Късмет на всички от сърце :)
*

чучка

Здравей Suerte,
Получихме писмо от социалните, че има дете за нас, но освен възрастта на детето, не знаем нищо. Тръгваме за България след около 10-12 дни, като ще нарушим едномесечния срок с няколко дни,но се надявам ,че това няма да е много голям проблем. Но въпроса ми е, колко време след съда, може да пътуваме заедно с детето...Моля ви, всички, които знаят нещо по този вапрос да ми пишат и помогнат със съвети...
Хубав ден на всички!
Здравей чучка,
Поздравления за писмото, дано скоро се намерите с вашето бебче!!! Ние все още не сме стигнали на този етап, чакаме с нетърпение нашето слънчице!!!

Мога да ти кажа това, което знам от форума макар че не е базирано на личния ми опит. Ако присъдата не е обжалавана в 14 дневен срок от деня на делото тя влиза в сила. С екземпляр от влязлата в сила присъда отиваш в общината по местоживеене (тъй като делото е по местонахождение на РДСПто от дома в който е детето, а това може да са различни градове, а и да не чакаш да изпратят служебно присъдата) и искаш издаването на акт за раждане на детето, в който момент му се дава и егн. След като веднъж имаш акт за раждане и ЕГН можеш да издадеш на детето си паспорт и да пътуваш спокойно. Колко време ще продължи тази процедура зависи от много фактори, но ако всичко е наред не би трябвало да се забави повече от месец и половина.

Вие къде живеете, колко време чакахте, от къде ви се обадиха за детенцето, какви изисквания имахте??? Извинявай, че задавам толкова въпроси, но ми се струва важно за всички! Аз на твое място бих се обадила в РДСПто да поискам повече информация.

Желая ти късмет!

Венкова, живо ме итересува как вършят нещата при вас !
Ние почти сме подготвили документите, но много неща все още не са ми ясни.
Наели сме адвокат (но от тук), сега се прибераме специално заради това.
На мен обаче никой не ми спомена изискаването че трябва да живеем с детето две години в БГ, а че направо можем да си го доведем тук след приклучване на делото.
zdraveite momi4eta ,kolebaem ce za vazracta na deteto ,po dobre da e pomalko ili da e na 2-3 godinki.znaem 4e za po golqmo dete imame po golemi shancove,no pak ne e li po dobre bebence.daite cavet.
*

Chandra

• *
  • 1567
Ние също сме си задавали този въпрос и още се колебаем, така че... ще се радвам, ако отговорят мамите (настоящи и бъдещи) с опит или мнение...

В Бг мама има една тема: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=219754.120
Там е писала Коте 69 за нейната дъщеричка, която е била 2-годишна. Постнала е и линк към снимки на детенцето. Малко бавно се зарежда, но си струва да се видят - малката сладурана изглежда толкова щастлива!  :)

Иначе споделен опит можеш да прочетеш и в тази тема: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=373945.0 (там ku[d]ku[d]yaka, например, споделя за осиновеното си 2-годишно детенце и т.н...)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Здравейте, и аз се присъединявам към вас. И ние искаме да осиновим детенце и живеем в чужбина. Проблема е, че се водим времено пребиваващи и така 5 години вече. Това, което сте писали ми помогна много и мога да се справя с единия вариант - да се върна в България, здравно осигурена съм, мога да остана колкото време трябва, мога и да почна истинска работа, за да си взема бележка за дохода и т.н.
Имам обаче, един въпрос:
Мога ли да подам заявление за осиновяване сама, независимо, че съм омъжена? Не е възможно мъжа ми да бъде в България за по-дълго време, едвам си взема 1-2 седмици отпуска.
Ако отговора е да - Каква е процедурата и как след това мъжа ми да стане официално баща на детенцето?
Има и един въпрос към момичетата от САЩ - казвате, че трябава да сте граждани, за да може да извадите социален доклад, а ако имате зелени карти може ли да ви дадат социален доклад?
*

Chandra

• *
  • 1567
Здравей Rozy:) и добре дошла тадява! ;)

Не съм много наясно с това, за  което питаш, но в същата тема преди време  Фуси е писала следното:

Така! Почвам ви наред  :lol:

Цитат
След като само единият от съпрузите ще е в Бг, проучването и всички изисквани документи само за него ли ще бъдат или и за двамата, това не ми е много ясно и може ли само единия да осинови, въпреки че са семейство бг граждани?

Ако са семейство от двама бг граждани - и двамата подават документи тук, в съответната РДСП по бг местожителство. И двамата осиновяват и за двамата възникват род. права и задължения

Достатъчно е единият да остане в БГ (както ви обясних не през цялото време). Пред социалните се казва следното:
1.В момента живеем тук (В БГ) и в чужбина - детето заедно с единия съпруг ще живее през повечето време тук. Единият от нас напусна работа и дойде да живее в БГ,за да можем да осиновим дете (това даже показва колко са силни мотивите ви за осиновяване) Другият ще живее и на двете места, за да изкарва пари там.
2. Постоянния ни доход е от чужбина, от работещия кандидат осиновител.
3. По време на 2годишния след осиновителен период - детето ще живее основно тук, защото знаем, че подлежим на проверки

Желая приятен, слънчев ден на всички!

*

Алекса 38

Здравейте  на всички МАМИ, и на тези които искат да станат такива!Аз имах щастиетод а си осиновя син през 2001 ,но не от дом, а в родата ....така се получи.Сега искам да си осиновя момиченце,но от дом.Искамд а попитам тук знаещите Дами, дали ИМАНЕТО НА ЕДНО ВЕЧЕ ОСИНОВЕНО ДЕТЕ, променя по някакъв начин цялата процедура, или е като първо осиновяване.В Германия съм, но си искам българче,но не бебе, а между 3 и 5 годинки...как става сега това, и трябва ли да дам още някаква информация? Незнам дали го четете това, но ако някой знае искам да го помоля да ми помогне.Благодаря ви много .Поздрави на всички вас тук! :D :D :D
zdraveite momi4eta,trqbva da e izlqzal noviq zakon za ocinovqvaneto ,razbraxte li necto.dali cte ima nqkakvi oblek4eniq ,ili vci4ko octava po ctaromy.
*

Chandra

• *
  • 1567
Ей хора, къде сте?  :dontknow: (Толкова ми се искаше, да се включват повече от вас…)

Алекса, предполагам че факта, че вече си осиновила едно детенце, не би трябвало да се отрази по никакъв начин негативно върху процедурата по осиновяване и изобщо… Но нека по-запознатите да споделят подробности… Иначе що се отнася до осиновяването от български граждани, живеещи в чужбина, цялата тема до тук би трябвало да ти помогне с нещо…

Еми, тъй като съм в чужбина, имам доста оскъдна информация. Това което подочух е, че вече деца, които не са потърсени от родителите си в период от 6 месеца, се дават автоматично за осиновяване, без да е необходимо изрично съгласие от тях… Но това разбрах само, гледайки новините преди седмица-две… И на мене ми е интересна темата и ще се радвам, ако някой сподели подробности…

Поздрави!
« Последна редакция: Юни 30, 2009, 12:18:58 pm от Chandra »

zdraveite momi4eta,namerix zakona hicto novo nqma vci4ko ci e po ctaromy.Nadqvax ce 4e cte ima nqkakvi oblek4eniq za nac ziveectite v 4yzbina.Nie 4akame ve4e cedem mececa da ni napicat doklada.nadqvax ce 4e c doxodite ot tyk i zdravnite ni ocigyrovki koito imame da ca doctata4ni no zalko,c tozi doklad mnogo ce prota4at nectata.Zelaq ycpex na vci4ki.

Пиши на кирилица!
« Последна редакция: Юли 01, 2009, 01:49:51 am от Елфи »
*

Chandra

• *
  • 1567
Част от тази статия  в Deutschе Welle:

...В самия край на мандата и съвсем набързо бе приет новият семеен кодекс, който отлежаваше отдавна в парламента. Досега действащият датира от далечната 1985 г. Новият кодекс трябваше, според неговите вносители, да догони реалността. Той скъси сроковете за осиновяване и въведе нов единен регистър на желаещите да осиновят дете. Режимът "Осиновяване без съгласието на родител" предизвика критиките на прависти. Той ще се допуска, когато детето е настанено в специализирана институция и родителят в срок от шест месеца, без основателна причина, не е поискал прекратяване на настаняването. „Разпоредбата е драстична, недомислена и категорично противоречи на чл.8 от Европейската конвенция за правата на човека. Няма никакво съмнение, че трябваше да се промени съществуващата уредба, която позволяваше безкраен престой на децата в институциите без надежда да бъдат осиновени. Но новият семеен кодекс предлага недопустимо разрешение – на практика ще се отнемат родителски права без преценка на съда”, коментира Фани Давидова.

Още по темата:  В новия Семеен кодекс: По-лесно осиновяване, фактическо съжителство и брачен договор

Някой знае ли, това, подчертаното по-горе, какво означава (на простосмъртен език ;))?
- Какви са конкретните (практическите) промени в самата процедура (има ли такива)?
- Има ли новости в закона, отнасящи се специално до българите, живеещи в чужбина?

« Последна редакция: Юли 01, 2009, 02:00:03 am от Chandra »

*
Девойки, ще ви напиша всички новости :wink: на нормален език :lol:
само ми дайте още половин ден

целувки
В очакване ....