0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Емилия, понеже ти беше копирала тук писмото на Министерството на труда и соц.политика / за което хиляди благодарности отново!!!/, вижда ли се от него кой го е подписал? Министър, директор или някой друг? Трябва да го обжалваме това писмо също. Ние сме директно потърпевши от него, а самото то си е доста нескопосано. И както вече спомена Чандра, няма предвидено нищо в новия СК като преходна разпоредба. Фуси, какво мислиш?
Абсолютно съм съгласна, че не трябва в никакъв случай да си изтегляме документите!! Защото си губим статута на заварено положение. И после наистина ще трябва да започваме от нула нова процедура пред Министерството на правосъдието!!! Те така искат да се прецакаме сами и да си улеснят тяхната работа!
*
не можеш да обжалваш писмо

При подаване на заявление са вписване имаме стартирала административна процедура, чиято цел е издаване на индивидуален административен акт - разрешение за вписване в регистъра. моето становище е, че след СК не указва изрично какво следва да се случи със заварените положения - трябва да си вървят по старияред.

Това означава, че:

ВСИЧКИ МОМИЧЕТА, КОИТО ВЕЧЕ СА ПОДАЛИ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА КАНДИДАТ ОСИНОВИТЕЛИ С ВХОДЯЩ НОМЕР - особено пък тези, които вече са провели срещи със соц работници и пр. не си изтегляйте документите в никакъв случай и гледайте да докажете заветните 183 дни. То така или иначе вие си твърдите обичайно местопребиваване в БГ, така че все едно.

За останалите, уви, ще се опитаме да се преборим по друг начин, но засега остава положението на новия СК - осиновявате по реда на държавата, в която се намирате. Това означава, че:
1. Или наемате българска посредническа агенция
2. Или чрез тамошния централен орган по осиновяване подавате заявление до нашето МПравосъдието

« Последна редакция: Ноември 06, 2009, 13:21:50 pm от Fussii »
В очакване ....
Здравеите момичета,

Изчаках малко за да имам повече какво да кажа.
От известно време кореспондирам с адвокатка която е участвала в дебатите по новиа СК.
Ето цитат от последния емеил;
'Тozi SK beshe priet s tzenata na mnogo kompromisi - srestu nego zastanaja vsyakakvi organizatzii po vsyakakvi povodi i nakraya beshe glasuvan mnogo naburzo - v posledniya raboten den na stariya parlament. Moje bi po tazi prichina ne ni stigna vreme da se preborim s vsichki tekstove, vkliuchitelnio i s tozi (мисля че става въпрос за текста публикуван тук от Емилия които препратих- хилиади благодарнсти за това!, ние сме в очакване на същото)
Vajnoto e, che segashniyat ekip na MP ima jelanieto da promeni nedomisliyata. Bez da iskam da Vi davam naprazni nadejdi, Vi garantiram, che tozi vupros ste stoi na dneven red do kraya.'
Както разбирам очаква се в началото на следващата година да се приемат нови промени по СК.
Мисля че може би не всичко е загубено и има много смисъл да вдигнеме колкото се може повече шум.
Безпокоя се че може би има семеиства които са се поддали на натиска на социалните служби и са си изтелглили документите колкото и това да е против здравия разум.
Друго което да репортувам: моя приятелка журналистка работеща в ББСи вече препраща информация от мене - до колеги в българското радио и телевизия, ще очаквам резултати скоро от там.
Доскоро, приятен weekend na всички

*

За останалите, уви, ще се опитаме да се преборим по друг начин, но засега остава положението на новия СК - осиновявате по реда на държавата, в която се намирате. Това означава, че:
1. Или наемате българска посредническа агенция
2. Или чрез тамошния централен орган по осиновяване подавате заявление до нашето МПравосъдието

Което си е долнопробна дискриминация.
Т.е. нека да се борим на два фронта- 1.заварените положения 2.дискриминацията на новия закон, м/у другото и стария, по които заварените положения са подавали пак си беше дисриминация.
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Здравеите момичета,и сега какво правим.документите останаха в ДСП,изпратихме посмо до три институции,чакаме отговор.Друго какво трябва да направим Фуси даи акъл,да си патуваме до България ли ,да завеждаме дела ли .До кои  ,как ,какво да направим още.Ох как ми се изка някак си да вървят нещата по бързо.
*
Ако получим отказ, ще трябва бързо да го обжалваме - в 14 дневен срок мисля, но пак трябва да се провери, - или пред шефовете на местните ни социални или пред съд - и това трябва да се провери. Ще се опитам да проуча, който проучи по-рано, нека пише, надявам се и Фуси да се включи.
Момичета, които не сте в БГ, поддържайте често връзка с близките си, за да научите веднага, когато получите отказа от социалните. За да не се пропуснат сроковете за обжалване!
Ще поддържаме връзка,но каде трябва да се обжалва.Пък и те социалните ще ни уведомят ли или пак ще се направят на ударени.Та ако ние не си бяхме заминали за България ,и ако не бях ги потърсила,да видя дали ще е необходимо нещо по документите ,едва ли щяха да ми се обадат.Някои от вас да е получил някакво уведомително писмо, че трябва да си изтеглите документите?
Относно писмото:
  МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
АГЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ
1051 Сифия,ул."Триадица" 2,тел:02/8119614,9350551
emall:secretary@asp.government.bg
изх.ном.9100/217
23.10.2009

ДО
                                         ДИРЕКТОРА НА РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ
                                         ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ
                                         ГР. ...............

Здравеите момичета ,ние получихме уведомително писмо за отказ на проучването :balk_146:
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Ужасна новина!!!  :cry: :dontknow: :cry:  Направо ми секна дъха... :( :( :(

Ще обжалвате, нали?
На мене ми обясниха, че чиновниците изпълнявали написаното в указателното писмо от страх, да поемат отговорност сами, но че съдът може да реши друго...

Много те прегръщам :hug2: и... не знам, какво да кажа...  Нека се хванем и напишем една петиция... Трябва да се вдигне шум...
Имаш подкрепата ни... Уф, уж се очакваше, а не мога да повярвам!!!

:bighug:
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Емилия,мисля, че наистина срокът за обжалване е 14 дневен. По принцип се обжалва пред по-горе стоящия административен орган, но в случай на отказ/както в случая/ май може/или трябва директно пред съд /административния съд - за вас май в Плевен/, но посъветвай се с адвокат. Мисля, че непременно трябва да обжалваме тия откази. Какво казват в отказа? Преповтарят указателното писмо ли?

Кураж! Може пък да имаме шанс!!!
Здравейте момичета,
Аз днес говорих по телефона със социалната ни служителка в Бургас и й казах че сами няма да подадем молба за изтегляне на документи (преди около 2 седмици тя ме потърси чрез родителите ми с пълни наставления как да подадем сами моба за прекратяване на процеса). В отговор - 'готово, тогава ние ще ви издадем отказ'.
Усетих леко назидателен тон, все едно сами сме си виновни за ситуациата. Даже отказа да ми каже какво става с другите 2-3 случая в тяхната дирекция като нашия за които знам че съществуват от самата нея - 'не, били сме само ние'. Естествено никакви наръки как да обжалваме оттук нататък.
Аз се опитвам да разбера от адвокати как трябва да се обжалва, ще пиша като знам повече.
Ясно става че служителите на РДСП имат инструкции да се 'отърват' от нас за да не си усложняват живота.
Направо ми идва да съдя държавата, но трябва да се наредя на опашка с поне няколко милиона...

*
Права си, Алейла. И моята социална, която досега беше едно мило и отзивчиво момиче, изведнаж след тази промяна, ми отговаря сухо, че вече не сме от тяхна компетенция, т.е. вече им досаждаме едва ли не. Но предполагам, че такива са им нарежданията и те просто изпълняват и гледат да ни отпрятят възможно най-бързо.
Но наистина трябва да обжалваме. Който успее да събере информация за пътя на обжалване, нека я споделя. И не бива да се чака, че щом се получи отказа, започват да текат срокове!

Успех на всички ни!!!
Аница
Пропуснах да кажа че нашата социална досега също беше много мило момиче, с което мислех че съм се сприятелила, но откакто се промениха обстятелствата напълно смени тона. Това доста ме огорчи, все пак нашата ситуация има нужда от човещина...
*
Явно са им дали инструкции да ни шътнат без много шум и се пазят да не разлаем кучетата. Нали се касае за една шепа хора, ако могат да ни минат метър, та да не им размътваме идеалната картинка на новия Семеен Кодекс, ще е най-добре за тях /властите/. Точно затова не трябва да оставяме нещата така. Нищо не губим в дадената ситуация!!!

Емилия,в края на този отказ не казват ли къде може да се обжалва? Или са "пропуснали"?
*
Eмилия, ако искаш да обжалваш, пиши ми на лични
В очакване ....
*
Фуси, би ли споделила какъв път предвиждаш за обжалване? Защото май всички в този подфорум ни засяга. Естествено няма да те ползваме безплатно за адвокат, но проблемът ни е общ поне до някоя степен и поне до тук си споделяме информациите.

Благодаря предварително.
*
Моля ви се, знам че момента е екстремен, но не бъдете хиперчувствителни...и не се засягайте от въображаеми неща...
В момента и на мен ми е напечено и ако за пореден път бъда обвинена, че печеля от хора от форума, ще ми дойде в повече.
Моля ви не го приемайте като "заплаха" или фасон от моя страна, но моментът ми е такъв, че една капка ми е достатъчна...
Не си спомням някога да съм крила информация от вас
Също не си спомням някога на някого да съм поискала и една стотинка за публикация, статия, съвет, консултация или каквато и да е помощ, свързана с осиновяването.

Редът за обжалване на отказ на директор на РДСП да издаде разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване е указан в семейния кодекс и административнопроцесуалния кодекс.

- обжалва се пред съответния административен съд в 14 дневен (или едномесечен в момента не съм сигурна) срок
втора инстанция - върховен административен съд
В очакване ....
*
ОК, благодаря! Не беше обвинение, а желание за споделяне на информация, защото го чоплим този въпрос от няколко дни, както сигурно си видяла.

Лек ден и успех на Емилия, а и на всички нас!!
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Форума си е нещо много добро за споделяне на информация… (Би било хубаво и ако можем да спомогнем по някакъв начин и една промяна в закона)… Но според мене той не замества срещата с адвокат, когато става въпрос за нашите частни случаи. Аз бих си наела такъв, ако възнамерявам да обжалвам (всъщност, вече съм го сторила). Таксите не са толкова високи,… още повече, като се вземат в предвид средствата и нервите, които сме вложили досега…

Фуси, исках да те попитам, имаш ли някаква идея, колко горе-долу (средно, предполагаемо) може да продължи едно такова дело, докато излезе решение от съда?... Между другото, аз намирам жеста ти, да предложиш помощ на Емилия (конкретна, на "лични"), за страхотен!  
:balk_602: :balk_81: :balk_63:

Става ми ужасно като се замисля, че точно Еми пусна заявление до Министъра на труда и социалната политика и толкова скоростно след това получи отказ.:? Според мене са се обадили точно от там (от централата в София) до РДСП и са им наредили, да издадат отказа. (така си решават проблема, без да се налага, да отговарят на писмото)... Което ще рече, че не можем да разчитаме на подкрепа от това министерство. (Съпругът ми е на мнение, че трябва да потърсим съдействие директно от Бойко Борисов и той щял да оправи нещата. :lol:)

Държавата наистина си е за съд, след като съвсем целенасочено (и официално) допуска такава несправедливост спрямо 30 български семейства!  (и това само, защото някой не си е свършил работата…)

Засега ще спра дотук…

« Последна редакция: Ноември 10, 2009, 12:36:59 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."