0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Фуси благодаря ти за имената и данните ни ,ваобще не се саобразиж с това.
А ето и писмото ,което ни дадоха социалните,пишч ви дословно;

На 20.10.2009г.в Министерство на правосъдието бе проведена среща по повод новия Семеен кодекс,влязал в сила от 01.10.2009г.
  Във връзка с това,предоставям на Вашето внимание следното:

1. В указателно писмо ном.9100/211 от 09.10.2009г.на Агенция социално подпомагане беше дадено определението за лица постоянно пребиваващи в чужбина,съгласно закона за българското гражданство и беше изяснен статута на чужденците,пребиваващи на територията на страната ,съгласно Закона за чужденците в Република България.
  В мездународните и национални нормативни актове,касаещи правата на децата и оциновителната процедура е използвано понятието"обичаино местопребиваване".Възниква въпроса-кое е определението за "обичаино местопребиваване" и кои нормативен акт следва да се вземе в предвид при изясняване местоживеенето на кандидат-осиновителите/независимо български или чужди граждани/.Във връзка с гореизлозеното ,бе направена консултация с Министерство на правосъдието,вследцтвие на която це установи;

При прилагане на Семеиния кодекс и наредба РД-07-01 от 29 септември 2009г. за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване,спрямо осоновяващтите цледва да се прилага определението за "обичаино местопребиваване",съгласно чл.48 ал.7 от Кодекса на международното частно право:"По смисъла на този кодекс под обичаино местопребиваване на физическо лице се разбира мястото,в което то се е установило преимуществено да живее,без това са е свързано с необходимост от регистрация или разрешение за пребиваване или установяване.За определение на това място трябва да бъдат специално съобразени обстоятелства от личен или професионален характер,които произтичат от траини връзки на лицето с това място или от немерението му да създаде такива връзки".

2.Към момента в дирекция "социално подпомагане" на територията на страната са подали заявление за проучване и оценка 30 семеиства на осиновяващи-български грждани с обичаино местопребиваване в чужбина.Съгласноновия Семеен кодекс,същите яе осиновяват по процедурата на международно осиновяване на деца,която е в компетенциите на Министерство на правосъдието.В тази връзка е необходимо кандидат-осиновителите да подадат молба за прекратяване процедурата по проучване и да изтеглят подадените документи,като бъдат насочени кам саответните акредетирани организации.Ако осиновяваштите не желаят да подадат молба за прекратяване на осиновителната процедура,следва да им бъде даден отказ за вписвсне в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване.
  Основанията за отказ са цледните:
-промяна в нормативниата уредба и невъзможноста на кандидат-осиновителите да отговарят на условията,регламентирани в Семеиния кодекс-деиствсщ до 01.10.2009г. и Наредба ном.4 от 25 ноември 2003г. за условията и реда за водене и съхраняване на регистъра на деца за пълно осиновяване.

3.Решението дадено дете да бъде подадено за вписване в регистъра на деца за международно осиновяване, воден от Министерство нс правосъдието трябва да бъде взето от Съвета по осиновяване към съответната Регионална дирекция за социално подпомагане.В досието  следва да има копие от протокола от заседанието на съвета по осиновяване,на които е било разглеждано детето и мотивиран доклад от Регионална дирекция за социално подпомагане.

Това е писмото  цледва печат от Миництерцтво на труда и социалната политика.
*
Емилия, много благодаря, че си публикувала писмото!
Аааах, чудничко!!! Та ни и препращат тутакси към акредитираните организации!! Бях копирала тук цени и дейности, които предлагат!!!
И голям аргумент - промяна в уредбата! А не могат ли да препратят поне преписките в Министерство на правосъдието и да ги разгледат с предимство? А така - започване от нулата! Време, пари, нерви, разправяне с БГ и чужбински социални, чакане година за соц. доклад - всичко това просто да си го погребем според тях!!! Искат да се оттърват от нас набързо! И да не са 30 семейства, 100 да са, пак биха могли да предвидят приключване на процедурата по стария ред!! Ние сме отговаряли на условията на закона, когато сме подали документи и сме спазили изискванията, които са ни поставили!
Сега съм под пара, но утре ще гледам да помисля и аз какво може да пишем.
Да не им се даваме, момичета! И да си пожелаем успех!!!
*
Здравейте, аз пак се вмъквам тук, но съм много бясна на нащата държава и много ми е мъчно за вас, а и за всички кандидат осиновители. Аз чакам вече четвърта година / е имаме претенции за произход, ама за това да се убия ли/.Понякога имам чувството, че тази наша държава не ще да се раздели с домовете за деца и се търсят начини това да продължава, може и грешно да мисля, но го мисля.
Обаче четейки това,  :съгласно чл.48 ал.7 от Кодекса на международното частно право:"По смисъла на този кодекс под обичаино местопребиваване на физическо лице се разбира мястото,в което то се е установило преимуществено да живее,без това са е свързано с необходимост от регистрация или разрешение за пребиваване или установяване.За определение на това място трябва да бъдат специално съобразени обстоятелства от личен или професионален характер,които произтичат от траини връзки на лицето с това място или от немерението му да създаде такива връзки"-то вашето обичайно местопребиваване не е ли България, а чужбината е само временно. Правила ли е някоя от вас консултация с адвокат-специалист по такова право
*
За определение на това място трябва да бъдат специално съобразени обстоятелства от личен или професионален характер,които произтичат от траини връзки на лицето с това място или от немерението му да създаде такива връзки"-[/b]то вашето обичайно местопребиваване не е ли България, а чужбината е само временно. Правила ли е някоя от вас консултация с адвокат-специалист по такова право

Ами, уж е то4но така както го казваш, но неяснотиите карат соц работници просто да не искат да се занимават- карат те да правиш кво ли не, докато сам не видиш 4е е прекалено сложно и сам не се откажеш най накрая, или просто вдигат рамене...

4андара, т2 от това което си написала, трябва на всяка цена да се промени- не трябва да се прави никакъв паралел м/у 4ужденци и българи, живеещи в 4ужбина, съгласна съм с Суерте, 4е българина е българин и трябва да осиновява, като такъв, независимо къде работи или временно се е установил, а не да искаме улеснение или предимство спрямо 4ужденците. Трябва да се борим за равенство с българите, в крайна сметка излизането и работенето в 4ужбина от отдавна не е забранено, така 4е след като не сме избягали в 4увбина, защо да нямаме равни с българите права, всеки сам избира къде да работи, един работи в софия, друг в пловдив, ние работим в 4ужбина, защо да сме разли4ни?????
Със вси4ко друго съм съгласна, ще се вклю4а по подробно през по4ивните дни 4е ми е мн напрегнато в работата.
Поздрави и целувки моми4ета, мисля 4е можем да направим много по въпроса:))
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Само да вмъкна едно въпросче, надявам се някой да може да ми отговори:

:ask: Законосъобразно ли е към заварените случаи да се приложи един нов закон, който поставя адресатите в по-неблагоприятно положение? Не следва ли да се приложи /в най-лошия случай/ новия закон спрямо новите заявления, а спрямо заварените да се приложи по-благоприятната норма?

:ask: Ако аз съм извършила престъпление, и влезе в сила нов закон, който утежнява наказанието, или превръща деяние, което не е било престъплентие в такова,  моето действие ще бъде разглеждано по по-благоприятния закон. Защо след като не съм извършила престъпление, а просто искам да осиновя, администрацията стоварва върху ми негативните последици на закон, в който не е предвидено какво аджиба ще правят със заварените случаи?

:ask: И след като новия СК не предвижда преходна или заключителна разпоредба, която да уреди тези случаи, не произтича ли от принципите на правото задължението да се приложи по-благоприятния режим, и след като администрацията не се съобразява с принципите на правото, то съдът не би ли следвало да отмени евентуалния отказ на социалните на това основание?

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Само да вмъкна едно въпросче, надявам се някой да може да ми отговори:

:ask: Законосъобразно ли е към заварените случаи да се приложи един нов закон, който поставя адресатите в по-неблагоприятно положение? Не следва ли да се приложи /в най-лошия случай/ новия закон спрямо новите заявления, а спрямо заварените да се приложи по-благоприятната норма?

:ask: Ако аз съм извършила престъпление, и влезе в сила нов закон, който утежнява наказанието, или превръща деяние, което не е било престъплентие в такова,  моето действие ще бъде разглеждано по по-благоприятния закон. Защо след като не съм извършила престъпление, а просто искам да осиновя, администрацията стоварва върху ми негативните последици на закон, в който не е предвидено какво аджиба ще правят със заварените случаи?

:ask: И след като новия СК не предвижда преходна или заключителна разпоредба, която да уреди тези случаи, не произтича ли от принципите на правото задължението да се приложи по-благоприятния режим, и след като администрацията не се съобразява с принципите на правото, то съдът не би ли следвало да отмени евентуалния отказ на социалните на това основание?
:good_post: :good_post: :good_post:

Бях написала няколко реда, преди да прочета много точното изказване на Суерте :) и сега малко се повтарям... но ще си ги пусна и тях ;)

Еми, огромни благодарности за Указателното писмо!  :flower:
Честно казано, доста ме изуми!...  Аnitza много точно го е казала – връщат кандидат-осиновителите от нулата и ги принуждават, да плащат на посредническа фирма за онова, за което ВЕЧЕ са изразходили - достатъчно средства и време за: пътувания до България, оформяне на документи, подаване на такива в съответствие със законите и т.н...

Много лесен начин за решаване на заварените случаи  8O – просто обясняваш на кандидатите най-учтиво, че те не са "заварени" такива, а просто изобщо не са случаи и съответно могат да избират между следните две опции:
(1) да изтеглят доброволно молбите си;
(2) да не ги изтеглят, а да изчакат отказа, който се базира на това, че по време на подаване на документите може и да са отговаряли на условията, може и да са вървели дълго време в тази посока, съобразявайки се с всички изисквания на закона... но междувременно, най-внезапно този закон се сменя и просто са имали лош късмет и вече не отговарят на новите изисквания…  (Е, загубили са някоя и друга годинка от живота си без вина, но какво от това – техен си проблем, да са кандидатствали в по-благоприятни времена…)

Важното е, пред Европа да изглеждаме европейци, да създаваме закони гледали – недогледали, да демонстрираме дейност…  Според мене е много неправилно, да се копират чужди закони, без да са съобразени по никакъв начин с месните условия…  
Извинете ме за ироничния тон, но…  наистина много се ядосах   ...

Сега, като си излях гнева, да карам по същество... ;)
Според мене петициите не трябва задължително да са в сух правистки стил… Те по-скоро трябва да описват синтезирано и точно проблема, да изразяват ясни искания и (също много важно!) да достигат до сърцата (т.е., трябва да са професионално написани, но и лесни за четене)

Но ми се струва, че правим грешка, като обсъждаме този въпрос тук. Сигурно има друго интернет-пространство, където можем да работим върху един "проект". Например, вече копирах някои от текстчетата на една интернет-страница, където можем да виждаме и редактираме документи, които са достъпни до всички поканени... (има и прозорец за чат)... Трябва само да ми дадете имейл-адресите си, за да ви поканя...
Иначе ето това е линка към евентуалния проект: http://www.showdocument.com/39854
« Последна редакция: Ноември 05, 2009, 11:45:49 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Бързо да напиша нещо в полет
Другата седмица ще съм на ваше разположение

Личното ми мнение, е че това е ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ. Не може с указателно писмо да се дават нормативни разпоредби
както и да е
моят съвет е следния

1. НЕ СИ ИЗТЕГЛЯЙТЕ ДОКУМЕНТИТЕ - особено тези, които се преместиха да живеят в БГ - като Чндра например
2. В случай, че получите отказ да бъдете вписани ще го обжалвате в съде по реда на АПК
3. В съда ще претендираме, че не сте "обичайно пребиваващи" в чужбина Нека съда да преценява...
4. Като време не мисля, че ще отнеме повече време

Междувременно ще задействаме обжалване в комисията по дискриминация. И ще се свържа с подходящи медии да вигнем аларма

сега бягам, че ми се пече яйце на д-то
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
Ох, Фуси... Като напишеш два реда и ми става едно такова топло и спокойно... :) 8) :lol:
« Последна редакция: Ноември 05, 2009, 12:24:47 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Благодаря и аз  :balk_5:

Ще се включа в обедната почивка, че сега ми е натоварено

:bighug:
*

Chandra

• *
  • 1567
Мили Angelina, Tipin, благодаря ви от сърце за куража и че търсите решения по този проблем!  :)

:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:

...
 :offtopic:
...
Иначе ето това е линка към евентуалния проект: http://www.showdocument.com/39854

Изглежда това чудо работи само, ако всички сме онлайн едновременно (или поне аз съм отворила проекта, де ;)) :? Сложна работа...

« Последна редакция: Ноември 05, 2009, 13:35:34 pm от Chandra »

Още нещо,

:ask:
След като разводите започнали преди влизане в сила на новия СК се гледат в момента по старите норми, не следва ли същия критерий да се приложи и към заявленията подадени преди 1.10.2009  независимо че проучването не е приклчило...

:wink:  :D
*
Не спирам да мисля за това...
а хич не ми стига времето.
Това, което се чудя е защо ви карат да си изтеглите сами документите....
Според мен защото самите знаят че няма как да не ви гледат документите като на бг граждани...и сега ви карат сами да се прецакате

Моя съвет - не го правете!!!!

ПС
И понеже се чудя защо направиха тая простотия ... започвам да си мисля, че това е благодарение на натиск от страна на посредническите агенции, за да прибират такси от бг в чужбина....

Абе, ще направим нещо, обещавам ви. Само да ми се махне от главата тоя проект, дето го финиширам в момента
В очакване ....
Фуси ,наистина ,като напишеш две думи сякаш ми олеква.Днес говорих с една госпожа от Министерство на правосъдието казва се Милена Първанова тел.и е 02/9237332,обясни ми наи учтиво че наистина така стоят нещата,щом като не сме вписани в регистъра за осиновяване влизаме в новия закон.И ме предопреди ,че трябва сериозно да си помислим дали ще осиновяваме по процедурата на международно осиновяване,тъи като децата за международно осиновяване са деца с голяма възраст,със здравословни проблеми,и са циган4ета.
Незнам какво да кажа вече в Гърция съм чужденка и в България пак съм чужденка.
В съшност каква съм? :ask:
Re: последното писмо на Емилия.
Аз си мислех като заглавие на петицията:
'Чужд сред чужди, чужд сред свои'
или нещо подобно, да илюстрира накратко абсурда на ситуацията...

Еми   :bighug:
Алейла,

Всички заедно ще измислим нещо   osi_9
Еми,горе главата!!!Съюзете се,борете се и не им се оставяйте на тези нещастници!!!
От половин час започвам да пиша и не знам какво да напиша,толкова е безумна ситуацията,в която сте поставени.Благодарение на тяхното некадърно управление сте принудени да живеете в чужбина и сега ви третират като чужденци.
Болно ми е,но вярвам,че ако се обедините ще успеете да постигнете някакъв резултат!
Момичета благодаря ви за подкрепата . :bighug:
*
Аз като лудите - в осем сутринта, ама наистина много го мисля това и все повече се ядосвам. Не че има полза ...

Значи, както и да го погледнем имаме следното положение:
СК - Чл. 111. (1) Лице с обичайно местопребиваване в чужбина може да осинови дете с обичайно местопребиваване в Република България, ако е вписан в регистъра по чл. 113, ал. 1, т. 2, освен в случаите по чл. 82, ал. 2.

тогава - ако имате повече от 183 дни в България за последната година (доказва се с плащане за ззо особено ако нямате печати в пасп.)НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВИ КАЖЕ КОПЧЕ

Кандидатствате си като бг граждани и това е.
Ако получите писмен изричен отказ от директора на РДСП -
ще го обжалваме в съда.

административните процедури, започнали по стария ред следва да продължат по стария ред

Както и да го мисля, не виждам защо сами да си изтегляте документите и да се прецакате сами

А принципната несправедливост ще си я борим отделно

Днес ще мога да ви пиша чак вечерта
Поздрави на всички
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
Фуси, много ти благодаря за всичко! Присъствието ти просто е неоценимо!  :)
...

По отношение на заварените случаи се питам и нещо друго... При така поставена ситуация какво гарантира на кандидатите, че ако чинно изтеглят документите си и ги подадат наново според новите закони, няма след като загубят още година-две, да има нови разпоредби, на чиито изисквания отново да не отговарят?!?! Това просто е абсурдно!

...Искат да се оттърват от нас набързо! И да не са 30 семейства, 100 да са, пак биха могли да предвидят приключване на процедурата по стария ред!!

Аз мисля, че и 5 души да бяха, пак е редно да се потърси адекватно решение...  :?

...След като разводите започнали преди влизане в сила на новия СК се гледат в момента по старите норми, не следва ли същия критерий да се приложи и към заявленията подадени преди 1.10.2009  независимо че проучването не е приключило...

Говорих за това с  наша приятелка юристка и според нея в случаите като този на Еми и Алейла  "...може да се пледира за започнала процедура, при условията на СК /отм./, която следва да бъде довършена по стария ред в следния смисъл:
касае се за процесуална норма, която има незабавно действие - самото вписване става по новия ред, но материалните предпоставки са такива, каквито се изискват от отменения СК..."

Днес говорих с една госпожа от Министерство на правосъдието [... и тя] ме предупреди ,че трябва сериозно да си помислим дали ще осиновяваме по процедурата на международно осиновяване, тъй като децата за международно осиновяване са деца с голяма възраст,със здравословни проблеми,и са циган4ета.
Нямам думи!!! osi_8  no comment

Сега трябва да бягам...

Поздрави на всички и прегръдки!  :)
« Последна редакция: Ноември 06, 2009, 12:06:25 pm от Chandra »