Лис, с тази статия не визирах теб, а купуването на животинка от зоомагазин. Да не говорим, че пък изобщо и не ми е минавала през акъла мисълта, че искаш да забогатееш от развъждане - това не ми е ясно как можа изобщо да си го помислиш.
А колкото до лабовете - знаеш, Дарки също не е родословен, баща му и майка му са, но и двамата са снимани за ТБД. Истината е, че след като го взех, и като попрочетох достатъчно за родословия, развъдници, кучила и прочие - ако щеш ми вярвай, изтръпнах - баща му е от развъдник, в чието потомство има доста прояви на тазобедрена дисплазия, включае и Д степен, която е най-сериозната и може да доведе до окуцяване на кучето. Та по тоз повод, мойто черно добитъче ще го водя на снимка след шест месеца, за да съм спокойна, или ако има нещо, да знам как да си го лекувам.
В този ред на мисли, за мен родословието не е важно (няма да ходя по изложби, никога не съм си го мислила), но за лабровците е задължително за съжаление, защото ти дава сигурност (доколкото гените могат да дадат сигурност разбира се), че кучето е здраво. В края на краищата ние искаме домашния ни любимец да е здрав, да се радва пълноценно на живота, да е щастлив, за да се радваме взаимно на щастливи години заедно.
И за да приключа за развъждането (че мога мнооого да се разпростра по въпроса) - важното е майката и бащата (от която и да било порода) да имат нужните изследвания (най-вече за бруцелоза), и да сте сигурни, че кучовците ще отидат при добри стопани, и че няма да увеличат популацията на уличните кучета. Другото - дано всичко при мама да мине както трябва, да има лека бременност и леко раждане.