0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Цветна снимка/хидротубация и рискове
« -: Септември 02, 2008, 14:43:17 pm »
Здравейте,
Прегледах споделеното досега на тема цветна снимка/хидротубация, но не открих пост за рисковете от провеждането на тези манипулации при доказана раничка на шийката и/или възпаление на цервикалния канал. Сблъсках се с този проблем миналата година - направиха ми хидротубация ( уж успешна) без предварителна микробилогия и цитонамзка, а веднага след това се оказа, че съм имала раничка. Излекувах раничката, но два месеца по-късно се оказа, че имам възпаление на цервикса.Тъй като боря стерилитет сега ме съветват да си направя наново и цветна снимка (поради предстоящо стимулиране с клостил), но все още нямам резултат от нова цитонамазка, а възпалението бе само третирано с верука и симтомите му отшумяха.  Чудя се кое зло е по-малкото: а) да гълтам клостил без да правя цветна снимка с резултат от хидротубация от преди една година;  б) да направя цветна снимка като рискувам да активирам наново възпаление, за да не се тровя напразно с клостил?
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Цветна снимка/хидротубация и рискове
« Отговор #1 -: Септември 02, 2008, 19:16:15 pm »
Не е често явление от направена цветна снимка, да се активира възпаление на цервикса.
Направи си нова цитонамазка, МБ, хламиди и тогава снимка. Но ако са минали само два месеца и резултата от предната е добър - мисля че няма нужда от нова снимка.
Направете спермограма в специализирана клиника.
Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #2 -: Септември 03, 2008, 11:44:55 am »
Благодаря за отговора,
Тест за хламиди правих преди година - отр., дали е нужен повторен? От тогава е и хидротубацията,т.е. доста повече от 2 месеца. Ще си пусна нова цитонамазка, хормони и МБ да видим дали ще позволят да се направи снимка.Но си ме е страх от снимката тъй като по време на хидротубацията направих спазъм на матката и т.нар "хирургична ръка". Спермограми имаме 2 - всички изследвания са правени в специализирани клиники - само дето лекарите не си ги признават взаимно.
« Отговор #3 -: Септември 03, 2008, 12:55:26 pm »
Хубаво е да си направиш нови изследвания МБ,хламидии и цитонамзка преди снимката .
*
« Отговор #4 -: Септември 04, 2008, 05:07:25 am »
Geritta,какво е спазъм на матката и "хирургична ръка".
« Отговор #5 -: Септември 04, 2008, 15:32:04 pm »
Geritta,какво е спазъм на матката и "хирургична ръка".
Спазъм е съкращаване,гърч, схващане на матката. Доколкото ми е известно при такива процедури може да се получи и спазъм на тръбите, т.е. да се свият и да не пропуснат течността. Аз питах от какво се получава, отговора на лекарката беше, че много съм се била притеснила  преди процедурата,а и някои жени са по-чуствителни.
Всъщност термина за ръката е "акушерска ръка", а не "хирургична" - грешката е моя. Ръцете ми изтръпнаха е сами се извиха навътре предполагам от гърча. Доста неприятно и шоково за мен. А страха ме хвана, тъй като ме бяха оставили сама в стаята с поставен спекулум и лекарката просто изчена в друга стая да свърши и нещо друго, все едно ни караше на конвейр. Та така си стоях около 5-10 минути. Не ми се иска да си спомням, въпреки че клиниката бе от най-известните.
*
« Отговор #6 -: Септември 05, 2008, 02:52:14 am »
Съжалявам за стреса който си преживяла Geritta дано следващия път мине по леко,успех от тук нататък!
« Отговор #7 -: Септември 05, 2008, 21:53:54 pm »
Гери,хубаво е преди цс,да излекуваш ако имаш цервицит,за да не отиде евентуално възпалението навътре.Да,има такива спазми на матката и тръбите,дори и от самата болка,затова1-2 мин.преди това се слага обезболяващо във вената и заедно с контраста се инжектира,нещо от рода на спазмалгона,за да се предотврати именно този спазъм.на мен това беше ми заръчал да купя от аптеката,доки.Също ми каза че за 1г.ещата няма да са поразлични,само дето ще ми облъчва яйчниците,но за инвитро искат нова :(
Та,това е,ако мога с нещо да ти помогна,пиши!
« Отговор #8 -: Септември 06, 2008, 12:03:49 pm »
Гери,хубаво е преди цс,да излекуваш ако имаш цервицит,за да не отиде евентуално възпалението навътре.Да,има такива спазми на матката и тръбите,дори и от самата болка,затова1-2 мин.преди това се слага обезболяващо във вената и заедно с контраста се инжектира,нещо от рода на спазмалгона,за да се предотврати именно този спазъм.на мен това беше ми заръчал да купя от аптеката,доки.Също ми каза че за 1г.ещата няма да са поразлични,само дето ще ми облъчва яйчниците,но за инвитро искат нова :(
Та,това е,ако мога с нещо да ти помогна,пиши!

Супер е, че ми подсказа за обезболяващото. Аз попитах една лекарка, но тя ми каза, че нямало как. Дали ще можеш да си спомниш какво беше лекарството, за да мога да попитам лекарката ми за него? Обикновено като кажа "Няма ли обезболяващо?", отговора е "какво например- пълна упойка ли?" и аз млъквам, за да не кажа някоя глупост.
Аз чакам да ми дойде тези дни, за да направя всички изследвания - хормони, МБ, нова цитонамазка и евентуално нова снимка в зависимост от цитонамазката. Този месец надежда за мен няма - не се видя нито фоликул, нито овулация  :( А и докторите са до един в отпуска...
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #9 -: Септември 06, 2008, 12:17:09 pm »
Аз сложих Тилкотил свещичка в дупето 4 часа преди сниммката, 30 минути преди снимката изпих 1 Аулин/Нимизил. Чувала съм че за да не направи спазъм матката или тръбите се бие и Атропин.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #10 -: Септември 06, 2008, 13:45:04 pm »
На мен също преди ЦС ми сложиха венозно обезболяващо, някакъв спазмолитик мисля беше, док ми каза, че се слага точно за да се предотвратят спазми на тръбата и матката
*
« Отговор #11 -: Септември 06, 2008, 14:49:33 pm »
Цитат
Обикновено като кажа "Няма ли обезболяващо?", отговора е "какво например- пълна упойка ли?" и аз млъквам, за да не кажа някоя глупост
Моята  цветна снимка беше с пълна упойка.
« Отговор #12 -: Септември 06, 2008, 16:04:39 pm »
Цитат
Дали ще можеш да си спомниш какво беше лекарството, за да мога да попитам лекарката ми за него?
Не си спомням и немога да намеря рецептата,но ми каза да взема 2т.нош па 30мин.преди манипулацията и заедно с контраста 2 малки ампулки,като течения аналгин,но като не помня какво беше,едната ми я сложиха венозно,а др заедно с контраста.Процедурата трае не повече от 7-8 мин.и не си струва пълната упойка,да натоварваш допълнително организма.Не боли,моя МЦ е даже по болезнен,но все пак зависи от състоянието на тръбите,нали?Носи си и превръзка,ще има леко кървене,по скоро зацапване.
Направи я,хич недей отлага. :crossfingers:
*

daninaa

• 700
  • Все някога ще успеем
« Отговор #13 -: Септември 08, 2008, 18:17:58 pm »
Аз пък искам да ви попитам при направена цветна снимка на тръбите с пълна упойка вижда ли се хигросалпингса или само при лапароскопия се вижда.Защото моя д-р казва че на снимката не се виждало да имам хсг но можело и да има но само при лапаро се уточнявал този проблем.Мисълта ми тъй като имам две неуспешни инсета задължително ли лапаро трябва да направя за да се види дали имам хсг или ако направя още една снимка или пък на тази която имам ще се види ?Благодаря ви.
*
« Отговор #14 -: Септември 08, 2008, 19:03:56 pm »
Аз пък искам да ви попитам при направена цветна снимка на тръбите с пълна упойка вижда ли се хигросалпингса или само при лапароскопия се вижда.Защото моя д-р казва че на снимката не се виждало да имам хсг но можело и да има но само при лапаро се уточнявал този проблем.Мисълта ми тъй като имам две неуспешни инсета задължително ли лапаро трябва да направя за да се види дали имам хсг или ако направя още една снимка или пък на тази която имам ще се види ?Благодаря ви.
Здравей,daninaa по принцип ако има салпингси в тръбите на цветната снимка се вижда,но има вероятност да не се види ако салпингса е много малък.А че имаш две неуспешни инсеминации не е достатъчна причина за лапароскопия.Не се притеснявай,успех!
*

daninaa

• 700
  • Все някога ще успеем
« Отговор #15 -: Септември 08, 2008, 20:09:28 pm »
Благодаря fci успех и на теб.
« Отговор #16 -: Септември 09, 2008, 20:04:48 pm »
по принцип ако има салпингси в тръбите на цветната снимка се вижда,но има вероятност да не се види ако салпингса е много малък.

fci , надявам се, да не се обидиш за внесеното уточнение!
salpings на латиски означава тръба , а хидро е вода , течност . Затова по правилно е да се говори за хидросалпингс. :wink:

Иначе тази процедура си е болезнена с и без обезболяващи (поне при мен е така).

Geritta2002, щом си толкова чувствителна не е зле да вземеш някакъв седатив преди такава манипулация.
*
« Отговор #17 -: Септември 10, 2008, 04:05:21 am »
Ефирче,имах предвид че освен хидросалпингс има и други видове,като хематослпингс и пиосалпингс.
« Отговор #18 -: Септември 10, 2008, 10:37:09 am »
по принцип ако има салпингси в тръбите на цветната снимка се вижда,но има вероятност да не се види ако салпингса е много малък.

fci

Geritta2002, щом си толкова чувствителна не е зле да вземеш някакъв седатив преди такава манипулация.

Да и аз се замислих, дали това няма да помогне повече от спазмалгона.... както се казва всичко идва от главата, а и лекарство против страх няма  :?

« Отговор #19 -: Септември 13, 2008, 23:55:25 pm »
Здравейте! Не намерих по подходяща тема от тази за да публикувам въпроса си, дано съм избрала правилната  :lol:
Правих цветна снимка преди около 3 седмици. Всичко мина добре, без болка, след това с нормално зацапване няколко дни. Имам обаче друг проблем - изпитвам болка при секс  :( Случвало ли се е на някои от вас, след цветната снимка??? Притеснена съм дали нещо не ми е станало от контрасното вещество или и аз незнам от какво?  :?