0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте мацки,
След голяма борба в нас скътах малко пари и се оборудвах с миялна машина с надеждата да ме отмени в най-тъпото ми и омразно нещо да вися на мивката, вместо да си играя с Габи.НО, нещо не мога да и схвана спатиите на миялната.Все ми се струват лигави съдовете.В момента мия с препарати на таблетки Somat, Calgon те си имат уж всичко и блясъци и соли и препарат, но............
Вие как процедирате?Какви препарати ползвате?Кое е по-добре комбиниран препарат или отделно да са нещата?Какви програми ползвате за миенето?Какви са ви впечатленията от измиването с миялната?
И друго ми е интересно.Има ли значение колко точно съдове слагате за качеството на измиване?Моята миялна пише, че е за 6 комплекта, но като тръгна да редя, ако я нагъчкам толкова нещо не ми харесва измиването.
Моята миялна е на Електролукс.Ако някой има такава ще съм благодарна да сподели впечатления и да обменим опит.
Уж е простичка машинария за употреба, но явно си има някои неща, които човек си ги хваща като особености в движение, а аз я ползвам едва от 3 дни.
Предварително благодарско.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
И моята е Електролукс, по чисти съдове не може и да има. Ползвам А програма - най-дългата, както и комбинираните препарати 4в1/5в1, Калгонит или Сомат. Пълня я "дюкме" :lol:.
Като свърши миенето отварям вратичката - така пишеше в инструкциите, а мием на стандартните градуси за програмата, щото има и 1 бутон 55 градуса, но него не го натискам.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Нашата е Candy, набор 1998  :oops: и вече май започва да издава багажа. Но като цяло съм много доволна, с времето открих, че освен препарата, е много важно как я нареждаш. обикновено гледам да я натъпча хубавичко, но понякога тя си отмъщава като ме кара да доизмивам някои съдове.Но това го отдавам на неправилното нареждане от моя страна. Колкото до препаратите - ползвам Somat 3в1, но понеже съм скръндза, цепя таблетките на 1/2 и така с една мия два пъти. Явно Сомат-а е много добър, защото и при тая икономия съдовете са ОК. Не знам с вашите как е, ама моята с времето стана все по-шумна  :lol:
*
И моята е Електролукс, но е 12 комплектова. Всичките ми операции са с стандартни градуси, аз обикновено ползвам втората по дължина и по градуси операция /около 2.5 часа/, с нещо като предмиене. Нямам допълнително нагласяне на градуси, но имам функция 3в1. В момента съм на нея, много ми е удобна, машината автоматично блокира всичко останало - сол, блясък, препарат и се ползват само хапчетата. Така се предотвъртява натрупването на много препарат. За мен по-добрия вариант са хапчетата. Пълня я догоре, като на долния ред слагам по мръсните съдове. Не мисля, че големината на комплектите имат нещо общо с хаповете, общо взето разхода на вода, ток е изчислен и за малките и за големите машини, е изключение са дългите операции на големите съдомиялни.
Много ползвам отложения старт, нагласям си я нощес по някое време да се пусне и сутрин само я изключвам и аз като Еврото, отварям вратичката. През деня вадя съдовете сухи.
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
-на всяка манджа мерудия ето ме,  :PМария-

Нашата Изаура N2 също е AEG-Електролукс и много си я обичам, почти колкото Изаура N1-пералната :D.
Вградена е за 9 комплекта.Аз ползвам Calgonit на прах, винаги се разтваря и измива много добре!Гланц и Сол зареждам в самата миялна и когато свърши има индикатори, светват и допълвам!Таблетите преди делях на две, но на прах препарата ми е по-удобен!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Silwi25 , слагаш ли допълнително блясък?
Ако ползваш таблетки + блясък , може да има такъв "замъглен" ефект , не успява да изплакне цялото количество.
Моята е ВЕКО , ползвала съм течни препарати и таблетки , в момента съм на таблетки Медикс и съм приятно изненадана от ниската цена и
доброто им качество.
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Аууууууу, колко сте НЕикономични! К'ви са тез програми, препарати, енергия...защо не спестявате, а? Като си помисля само, че в една друга тема ме убеждаваха да си пестя пастата за зъби и много други неща, сега направо съм възмутена от толкова много разхищение!
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
Здравеите и моята е Електролукс модел 63020,много сам доволна.Аз винаги ползвам таблетки 3в1 и задалжително соли.Знам 4е винаги се слагат соли понеже те предпазват самата машина.Солта се пални като в сьдомиалната се налее 1литьр вода и тогава се слагат до горе.Пове4ето модели имат индикатор и тои си показва кога пак трябва да се заредят.А относно гланца не го слагам отделно,но пьк 4ашите ми излизат напално полирани.Слагам само таблетка и сол когато е нужно.И незабравяите да по4иствате филтара отвреме невреме. :DТова е моето мнение,надявам се да сьм била с нещо полезна.Про4ела сьм много инструкции и поне така разбрах нещата :lol:
*
Аууууууу, колко сте НЕикономични! К'ви са тез програми, препарати, енергия...защо не спестявате, а? Като си помисля само, че в една друга тема ме убеждаваха да си пестя пастата за зъби и много други неща, сега направо съм възмутена от толкова много разхищение!
Ози, недей така бе душата, сега и това ли да го мисля нощес. :mrgreen:
Благодаря Ви за мненията.Явно грешката е някъде в моя ТВ и ще продължавам да опитвам разни комбинации, че до седмица 2 съм пак на тръстиката и не виждам как ще стане и разбота без тази важна и незаменима помощ в миенето.
*
Моята е ВЕКО вградена за 9 комплекта. Има си всички програми, отлежен старт, половин зареждане. Ползвам почти всичко в зависимост от това какво ще мия. Ако са само чинии и чаши, ползвам по-кратките и по-нискотемпературните програми. Ако има тави - най-дългата. От многото препарати и таблетки най-много ми допада варианта на прах Калгонит или Сомат, сол и гланц поотделно. Солта и гланца купувам по-евтини варианти, но задължително слагам понеже водата ни е много варовита. Таблетките някак си не ми харесаха. Никога не е имало замъгляване или нещо подобно. Трябва да се внимава как се подреждат нещата, защото ако например по-дълбоки чинии се наредят много плътно една до друга, може и да не се измият напълно. Но на мен лично, много рядко ми се случва.

Ако има тави - най-дългата.
и измива ли ги добре?
Тави и тенджери , мия на ръка.
Някак не успява да ги измие добре ,особено тавите загоряли след някакво печене, но пък може и да не съм избирала подходяща програма.
*
ако не ги изтъркам грубо предварително моята не ги мие, но ако изтъркам загорялото и след това ги пъхна, си ги мие екстра
ако не ги изтъркам грубо предварително моята не ги мие, но ако изтъркам загорялото и след това ги пъхна, си ги мие екстра
така де , така , ама като ще си я търкам направо си я и мия ... :D :wink:
*
хи-хи, и аз така. ама пък стъклените чаши, колкото и да ги мия на ръка, от миялната повече ми харесват :)
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Според мен разхода на вода и препарат ще е в пъти повече за количеството съдове които подреждам с машината (мойта е за 12 комплекта).
Същото мисля и за пералните машини. Може би разхода зе електричество ще е повече, но... събирам раздлно отпадъците като компенсация. :P

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Аз също ако ги мия на ръка ще изхарча много повече вода и ток (топлата вода ни е от бойлера) отколкото ако е с миялна. Няма проблем за тавите стига да не е загоряла. Справя се. Иначе е аристонка. Блясък отдавна не слагам щото ми изглеждат мазни чашите сякаш, и без него са хубаво измити, както никога не бих могла на ръка.
*

MALENA*

• 176
  • Смисълът на живота придава онова, което му липсва.
Моята е на BOSCH, ползвам я от 3 години без никакви проблеми. Слагам таблетки 3в1 на Калгонит и не остава едно петънце, винаги пускам най-дългата програма.
« Последна редакция: Август 26, 2008, 04:59:10 am от MALENA* »

*

Наистина ако са много загоряли трудно се измиват, но понякога ги пускам втори път с други работи и се измиват. Ако съм ги извадила веднага след като е свършила програмата и са още влажни само дозабърсвам загорялото от тавата и е чиста. Иначе с тенджерите нямам никакъв проблем. То ако ще мия тавите и тенджерите на ръка за какво ми е миялна машина :-)? Що се отнася за икономията, определено е по-икономично да миеш с миялна машина и като ток, и като вода. Аз какъвто съм разхищатор на топла вода, не е за приказване.

*
Първо, ще кажа, че със съдомиялната направо се родих/родихме у дома. Първо пести ми на ден минимум 20 минути, които са си много време, ако тръгваш за работа в 8 и се прибираш в 19 ч. - използвани за нещо друго си е супер!...
Разходите ни за вода от към кухнята значително намаляха.
Сменихме няколко препарата и се установихме на хапчетата на Калгонит.
Всичко от съдомиялната ни лъщи. Виенските ни тенджери станаха като нови. Е, има и минус - чашите, от некачествено стъкло се "матираха", но тях не ги давам на гости, да не ме упрекнат, че им давам мръсни чаши - т.е. не ми е болка за умиране... Струва ми се стъклото и порцеланът остаряват така по-бързо - но няма да използвам един сервиз вечно я, то си е скука :wink:!
Пластмасовите дръжки на приборите посивяха, а някои се напукаха и счупиха, все пак се усетих сравнително на време, та тях си ги мия на ръка. Както и тенжерите и тиганите - вярно, загорялото не се измива или трябва предварително да ги тръкна, а това обезсмисля миенето им в миялната вече (като ще мия да мия, де), а и това с изчегъртване съм прилагала... При мен основната причина обаче е, че тенжерите са ми големи и като сложа една мин. 1/3 от долния рафт е запълнена...
Пускаме я на 2-3 дни веднъж. Е, поради това бързо ни свършват приборите и водните чаши, та добавихме още по 1 комлект...
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!