Не знам какво да Ви отговоря-имам огромни съмнения за качеството на посявките и индетификацията из Бг лаборатории-мъките на потребител Lady тук... . Често бъркат индетификацията, имат огромни проблеми с чистотата и реда в лабораториите, често изолират щамове от собствените си ръце (инструменти).
Има огромни спорове изобщо как да се подхожда към такива находки (ако е коректна лабораторията).
Има доста водещи фигури в Педиатрията изобщо, които отричат всякакви лечения-дори при налични Псевдомонас, Серациа,Клебсиела щамове. За съжаление НЕ могат да дадат аргументи, а само фантазии.
Аз изобщо не смятам че такива находки са "обичайни"и безобидни!
Защо? защото ако бяха, у почти всички деца биха се били изолирали. А те не се изолират.
Аз подхождам към този въпрос така:
*изолираното нормална сапрофитна флора ли е, или не? тоест, всяко дете (болшинството) е с изолируеми Серация,Псевдомонас?
*Има ли съпътсващо заболяване, утежняващо (+) резултат от вероятно лечение (както напр. Псевдомонас и муковисцидоза съчетанието)?
Ако детето няма подлежаща патология (чиято характеристика е постоянно изолиране на щама)възможността за излекуване е огромна.
Серация а много "неприятна находка".
Нищо освен 10-12 дневно комбинирано венозно лечение с два Антибиотика не е ефкетивно.