Здравейте докторе, първо да ви се извиня че изоставих предишния ни разговор с вас (по стечение на обстоятелствата). Ценя вашето мнение, тогава ми бяхте много полезен надявам и сега да е така. За съжаление нямам време да търся предишния ми постинг (беше преди повече от 2 месеца) и с няколко думи ще припомня за нашия случай. Майка съм на двама близнаци на почти 4 месеца. Имаме проблеми с момчето още от раждането - има реакция от мляко и от кърма изразяващо се в кръв в изхожданията, ако си спомняте. С момичето всичко е наред. За сега с Калоян сме на фризопеп след като при няколкото ни опита да дадем кърма кръвта и болките в корема пак се появяваха. Сега нямаме вече окултни кръвоизливи. Водихме го на гастроентеролог който постави диагноза алергичен и алиментарен гастроентерит и колит. Каза, че до 1 година единствената млечна храна ще му бъде Фризопеп. Споменах й както ме бяхте посъветвали за раст тест, но тя каза че е малък, че такъв тест може да направим след 6 месечна възраст и че тогава няма да има особен смисъл понеже той щял да яде и други храни освен мляко. По нейна инициатива изследвахме желязото и се оказа че е ниско (7.2 при норма 10-30, хемоглобина е 98). Изписа Малтофер за 20 дни. Калоян обаче около 15-ти ден започна да се изхожда по 3-4 пъти на ден, приличаше ми на диария, с болки в корема и неспокоен. На 19-ти ден му го спрях и детето се оправи, не го боли вече корема. Вече 10 дни не го пие. Разказвам ви всичко това за да ви обясня какво ме притесява:
- Как да лекуваме анемията като очевидно малтофера не му понася?
- Калоян се храни 6 пъти на ден през около 3-3.5 часа с по 160 мл Фризопеп. Последното му хранене е в 1 през ноща и издържа до 7 сутринта. От около 1 седмица забелязвам обаче че огладнява преди да са изтекли 3 часа и едвам издържа да му дадем млякото. Видимо е неспокоен и се чудя дали да му увелича дозата и ако да по колко мога да му давам? Притеснявам се дали стомаха му може да приеме повече от 160 мл. Иначе си наддава много добре - по около 1.2 кг на месец, сега е 6.200 кг и 62 см като при раждането беше 2.300 кг и 46 см.
- Дали след като стане на 4 месеца мога да го захраня с оризова каша? Единственото ми съображение е от гледна точка на задоволяване на глада, нищо друго... Мнението на гастроентереложката е че мога да захраня на 3 месеца с купено пюре от ябълка, което аз не направих. После може да дам круша, картоф, марков и т.н. (първо по отделно и после може и някои смесени). Според нея ако даваме безмлечни храни и единственото му мляко е фризопеп няма да имаме проблеми със стомаха. Вашето мнение?
- Забелязвам, че на Калоян са му много стегнати крачета и ръчички и затова от преди 1 месец започнахме масаж и гимнастика, но не забелязвам особен ефект. Имам ли основания за притеснение?
- Още от 20-ти ден давам и на двамата по 2 капки Вигантол. Аргумента на лекарката е че те много бързо израстват и така ще даваме до навършване на 1 година. На мен 2 капки ми се струват много при полежение че Калоян изпива почти по 1 литър Фризопеп на ден, а Катерина - по 640 мл. Вие какво мислите?
Извинявам се за дългия пост и ако се повтарям с някои вече обсъждани въпроси, но наистина нямам време да изчета всичките ви теми и мнения.
Благодаря предварително за отговорите и хубава вечер!