0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (5 част)
« Отговор #300 -: Септември 29, 2008, 12:54:15 pm »
Да споделя как се развиха нещата при Боян.
Температурата се повлия само от свещички Ефералган, друг е въпроса че и те доста бавно действаха.
Детето от вчера изглежда сякаш нищо не е било - няма секрет, няма кашлица, диво и щастливо  :)

И един страничен въпрос, ако позволите.
Намекнахте, че при него явно ХА мляко не е било нужно. Бях споменала, че давам по малко бебешки бисквити със съдържание на мляко и няма реакция.
Според Вас тогава трябва ли да дам първо козе сирене, или мога направо да дам краве?
Детето е на 11 месеца и менюто му е доста оскъдно, защото майка му се презастрахова доста  :oops: Например спанак днес му давам за пръв път.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #301 -: Септември 29, 2008, 13:11:01 pm »
"Според Вас тогава трябва ли да дам първо козе сирене, или мога направо да дам краве?"
Без значение е. Интересно, но тук (Гърция) краве сирене изобщо не се продава. Или аз не съм виждал ;)
Бих Ви препоръчал овче, вместо краве.
По принцип при деца се избягват продукти от козе мляко.
Козето мляко по един сложен механизъм причинява анемии от липса на желязо.
Хранете детето пълноценно (но с правилно и умерено въвеждане).
Не държете гладно, на "диети".
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #302 -: Септември 29, 2008, 14:52:52 pm »
Здравейте, доктор Бърди. Напомням на кратко - бебето ми на 8 месеца ревеше неистово и изпадаше в истерия в продължение на 20 дни. По Ваш съвет направих урина с посявка и излезнаха е.коли. Педиатърката ни предписа Цефзил 2 пъти дневно по 3 мл. за 10 дена. Преди началото на лечението бебето беше и подсечено, както и имаше зачервяване в областта на вагиналния отвор. На 3-4 ден от лечението с антибиотик зачервяването и подсичането изчезнаха и тя започна да се храни. На 6-я ден получи разстройство, което доведе до ново подсичане и тя спря да яде. В момента разстройството е овладяно и подсичането намалява. От три дена яде почти само мляко, като на едно хранене изпива 50-60-70 мл. максимум. Яде по 4 пъти дневно плюс едно нощно хранене (преди да се разболее не се хранеше през нощта и имаше 5 хранения на 4 часа), така че общо на ден се събират максимално 400 мл. Успявам с много залъгване да й дам каша следобяд, но храненето е ужасен кошмар и аз не смея да настоявам, за да не я откажа съвсем от храната. Месни или зеленчукови яденета изобщо не мога да й сложа в устата. След старта на лечението истериите спряха. Интересува ме, дали мислите, че това неядене е от антибиотика или да търся някакви други причини? Долният венец е подут - може ли да не иска да се храни поради растящи зъби, като същевременно не отказва биберон-залъгалка? Благодаря Ви предварително.
Може да е от АБ...мъничко търпение да се приключи с лечението.
Детето вероятно отдавна е било с нелекувана уроинфекция.
Контролните посявки под лечение с Цефзил са? негативни?
Здравейте отново, доктор Бърди. Контролните посявки са негативни, но според педиатъра трябва да се пуснат посявки 3 дни след края на антибиотичното лечение - те щели да са по-миродавни. Вярно ли е това?
Иначе днес малката хапва по малко твърда храна - днес сутринта беше последния антибиотик. И подсичането окончателно го няма. Двата долни зъба са на път да излезнат. Дано се оправи и отново бих искала да Ви благодаря - без Вас тя все още щеше да реве, а педиатрите да ми обясняват, че се е разглезила.
Интересува ме и колко дни след края на лечението можем да поставим втория Превенар. Бързам, понеже баткото ще тръгне на детска и вероятността от разболяване при него и доста реална, което ще отложи ваксината.
« Последна редакция: Септември 29, 2008, 14:54:32 pm от Фоксче »
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #303 -: Септември 29, 2008, 16:04:11 pm »
Да, вярно е. Но направете контролни посявки също на:
*седмица
*месец
след спиране на АБ лечение.

Всяка уроинфекция при деца под 12м възраст изисква ехографско изследване на отделителна система+ по преценка ретроградна-цистео-уретрография. Обсъдете... .

1 седмица след края на АБ може да поставите "Превенар".
« Последна редакция: Септември 29, 2008, 16:05:50 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #304 -: Септември 29, 2008, 16:42:56 pm »
Последно за храна-кърмите, или давате АМ?
Бузките не го сърбят?
Нослето не е запушено?
Продължавам да кърмя. Борих се два-три дни да дам хумана при храненето 22.00-22.30, но Калоян само дъвче биберона и категорично отказва дори кърма да пие така. Опитвах да цедя при дневните заместени хранения и да давам вечер, но той една вечер изпи 50 мл. за 30 мин. и това беше. Сега като че ли ми се регулира отново кърмата и има достатъчно. Заместили сме две хранения. От утре ще въведа и месо.
Бузките не го сърбят. Спря да си търка очичките нощем. Нослето също е добре.
Само тези *събуждания* с писъци ме притесняват. Иначе бяхме стигнали до едно нощно ядене през 5 часов интервал и бях много доволна. :?

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

Birdie

• 11040
« Отговор #305 -: Септември 29, 2008, 16:49:22 pm »
Опитайте веднъж да дадете 1 доза Парацетамол вечер.
Вижте дали ще се повтори неспокойствието.
Пишете.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #306 -: Септември 29, 2008, 16:54:59 pm »
Благодаря, докторе.
Сенчев и усмихнат следобед.
Ще докладвам. :D

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #307 -: Септември 29, 2008, 17:26:06 pm »
Да, вярно е. Но направете контролни посявки също на:
*седмица
*месец
след спиране на АБ лечение.

Всяка уроинфекция при деца под 12м възраст изисква ехографско изследване на отделителна система+ по преценка ретроградна-цистео-уретрография. Обсъдете... .

1 седмица след края на АБ може да поставите "Превенар".
Благодаря Ви, докторе. Ехографско изследване направихме още миналата седмица и според педиатър-нефрологът всичко е наред на отделителната система.
Притеснява ме, че малката не иска да пие вода. Пробвах да й давам сокове дори, само и само да пие течности, но повече от 20-30 мл. дневно не успявам да й пробутам. Дали е възможно инфекцията да е следствие на това?
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #308 -: Септември 29, 2008, 17:28:32 pm »
Не.
Оставете детето на спокойствие и не принуждавайте.
Кой пие щом не е жаден? насила не става... .
Sir Alec Guinness
« Отговор #309 -: Септември 29, 2008, 17:58:16 pm »
"...и да изпълнява така популярното упражнение- ръченица"
->В смисъл?
"...Въпреки това не се задържа на крачета"
->В смисъл?

Килограмите не играят ОСОБЕНО значение в случая.

Не знам как да го обясня, но детето се слага на крачета и трябва да прикляка и да се изправя, като стабилно е стъпило на тях,а някой го държи подмишниците.Не знам дали стана ясно, дъщеря ми ги криви на вън и на вътре, и не стъпва на стъпалата. Според педиатъра има проблем, след като на консултация сложи детето да стъпи на крачета и то ги подгъва, криви и не се задържа на тях. Обърна ми внимание в/у обръщането от корем по гръб и обратно, не ли индивидуално? Слагам я по корем, но плаче, упражнения правя и въпреки това педиатъра, ни видимо беше обезпокоен.
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #310 -: Септември 30, 2008, 08:56:01 am »
Здравейте Д-р Бърди!
Ще съм благодарна ако отговорите на някои мои въпроси. Синовете ми от няколко дни са с хрема. Нямат температура, весели са. От вчера се появи кашлица, мога да я опиша като дразнеща, но от тази сутрин като че ли кашлицата на Християн е по-дрезгава, ако мога така да я опиша. Вие какви сиропи препоръчвате за кашлица при деца около 1 годинка? Три дни давах витамин C, още мажа с Низита, слагам капки Виброцил, и пръскам физ. разтвор, също и коризалия за хремата. Усеща се намаляване на хремата, но ме притеснява повече кашлицата. Чай? Какъв за деца на тази възраст?

И въпрос свързан с храненето. В момента пият Фризолак 2, да продължавам ли с него или мога да премина на Хумана, изобщо вашето мнение, кои са най-добрите млека за деца на 1 годинка.   

Интересуваме и вашето мнение за яслата, от каква възраст? Също и за поставянето на гърне, кога?

Благодаря предварително. Успешен ден.

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*
« Отговор #311 -: Септември 30, 2008, 10:08:56 am »
Здравейте отново, Докторе
Боян все пак има хрема, секрети на вън не излизат, но като легне му хърка нослето и явно се стичат към гърлото, зощото покашля. Искам да пусна гърлен секрет, но от лабораторията ми казват, че това трябва да стане на гладно. Има ли наистина такова изискване за взимането на гърлен секрет?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #312 -: Септември 30, 2008, 10:13:19 am »
Здравейте отново, Докторе
Боян все пак има хрема, секрети на вън не излизат, но като легне му хърка нослето и явно се стичат към гърлото, защото покашля. Искам да пусна гърлен секрет, но от лабораторията ми казват, че това трябва да стане на гладно. Има ли наистина такова изискване за взимането на гърлен секрет?
Не, няма такова изискване.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #313 -: Септември 30, 2008, 10:36:09 am »
"...и да изпълнява така популярното упражнение- ръченица"
->В смисъл?
"...Въпреки това не се задържа на крачета"
->В смисъл?

Килограмите не играят ОСОБЕНО значение в случая.

Не знам как да го обясня, но детето се слага на крачета и трябва да прикляка и да се изправя, като стабилно е стъпило на тях,а някой го държи подмишниците.Не знам дали стана ясно, дъщеря ми ги криви на вън и на вътре, и не стъпва на стъпалата. Според педиатъра има проблем, след като на консултация сложи детето да стъпи на крачета и то ги подгъва, криви и не се задържа на тях. Обърна ми внимание в/у обръщането от корем по гръб и обратно, не ли индивидуално? Слагам я по корем, но плаче, упражнения правя и въпреки това педиатъра, ни видимо беше обезпокоен.
"...но детето се слага на крачета и трябва да прикляка и да се изправя, като стабилно е стъпило на тях,а някой го държи подмишниците."
->Няма такива изисквания. Нито интерпретации въз основа на това. Тоест, това са "патенти" Бг производство.

Когато държите детето под мишница изправено за тази възраст се следи за:

*това, дали детето стои като че ли "по-турски" във въздуха (или просто със сгънати в известна степен в колената крачка)-тоест при опит да поставите детето на крака,държейки го под мишниците, то моментално ги сгъва, като че ли седи "по турски" във въздуха. Това изчезва докъм 6 месец. Присъствието му след 6м възраст е алармиращ симптом.
*следим доколко детето започва до известна степен да се опира на краката, при това държане, а не да ги отдръпва веднага.
*следим в това изправено положение дали детето не кръстосва изпънати крачката под формата на буква "Х" (както балерина ги кръстосва при танц). Което е пак алармиращ белег за спастичност в долните крайници.
« Последна редакция: Септември 30, 2008, 10:55:36 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #314 -: Септември 30, 2008, 11:04:49 am »
Здравейте Д-р Бърди!
Ще съм благодарна ако отговорите на някои мои въпроси. Синовете ми от няколко дни са с хрема. Нямат температура, весели са. От вчера се появи кашлица, мога да я опиша като дразнеща, но от тази сутрин като че ли кашлицата на Християн е по-дрезгава, ако мога така да я опиша. Вие какви сиропи препоръчвате за кашлица при деца около 1 годинка? Три дни давах витамин C, още мажа с Низита, слагам капки Виброцил, и пръскам физ. разтвор, също и коризалия за хремата. Усеща се намаляване на хремата, но ме притеснява повече кашлицата. Чай? Какъв за деца на тази възраст?

И въпрос свързан с храненето. В момента пият Фризолак 2, да продължавам ли с него или мога да премина на Хумана, изобщо вашето мнение, кои са най-добрите млека за деца на 1 годинка.   

Интересуваме и вашето мнение за яслата, от каква възраст? Също и за поставянето на гърне, кога?

Благодаря предварително. Успешен ден.
Може да ползвате "Проспан". И Олинт+Стеримар (Низита).
Не са нужни други неща-хомеопатии, Вит Ц и т.н.
Чай? Кое дете пие чай?
Ако децата са добре на това АМ, оставете го така.След 12м възраст даваме пълноценно прясно мляко.
Ясла? зависи от Вашите възможности. По принцип ако може без нея, по-добре. Тоест да гледате детето в домашна обстановка до 3-4 годишна възраст.

За гърнето- тук ние не бързаме. Няма за къде. Обикновено около 2 годинки децата сами са готови и постепенно се научават.
Sir Alec Guinness
« Отговор #315 -: Септември 30, 2008, 11:20:09 am »
Здравейте д-р Бърди,

Моля Ви спешно за съвет. В момента не сме в България и майка ми гледа нашето дете.
Тя боледува много често от ерзипел. В момента също е болна и е в контакт с детето ни, а то е на 5 месеца. Има ли някаква опасност да го зарази и как бихме могли да го предпазим. Дайте ми някакъв съвет, какво да направим.
Благодаря предварително!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #316 -: Септември 30, 2008, 11:34:02 am »
Да, има.
Да не е в контакт с детето.
Моля да не искате "спешни съвети".
Не мога да гарантирам 24 часово присъствие тук.
Sir Alec Guinness
« Отговор #317 -: Септември 30, 2008, 11:42:53 am »
д-р Бърди благодаря ви за отговора.
Извинявам се за израза спешен.
Ако детето не е в контакт с болния, но живеят заедно може ли пак да се зарази.
И като преди това е било в контакт има ли пак някаква опасност.
Трябва ли да се отдели детето в друго жилище.
И след като този ерзипел на майка ми е хроничен....той и се появи след една гинекологична операция и периодично се разболява, но никой от семейството преди като е бил в контакт с нея не се е заразявал...може ли тези стрептококи да са и само в кръвта и да не са опасни за другите.

Моля Ви дайте ми съвет, за да мога аз от разстояние да предпирема действия.

« Последна редакция: Септември 30, 2008, 11:44:50 am от flying »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #318 -: Септември 30, 2008, 11:49:45 am »
Тя взема ли антибиотици?
Sir Alec Guinness
« Отговор #319 -: Септември 30, 2008, 11:53:24 am »
Да започнала е веднага....щом е усетила, че започва да я втриса, тъй като тя познава, кога се разболява от това. Мисля че взема Циплофоксин или нещо от рода...