Здравейте, д-р Бърди!
Интересува ме вашето мнение по въпроса за лечение,хранителен режим при рефлукс, АБКМ.
в начало ни поставиха диагноза рефлукс....детето беше изцяло само на кърма,но много повърщаше и малко наддаваше,освен това получихме обрив на който в начало никой необърна внимание,неспеше по цели дни и беше нервно.....После започнахме Фризовом 30 мл преди кърмене ,но обрива се разрастна ,детето не спря да повръща ,да се свива,плачеше не спеше и имаше диария.Поставиха ни и диагноза АБКМ.От 8 дена сме на нова терапия,първо се кърмим и после дохранваме с малко фризопеп(30-50 мл) и приема бифидус бактерии.Определено имаме подобрение,детето значително намали повърщането,спря диария,започна да надава.до преди около 9 дена беше наддало само 100г за цяла седмица а сега за 9 дена почти 500 г
.(въпреки че все още не се е оправило нацяло)аз съм на диета без млечни продукти,само на пълнозърнест хляб,маргарин,чай лайка,маслини,пилешко,картофи,ориз,малко пуш.филе ,ябълки.
пробвах един ден да хапна малко пълнени чушки,и малко краставица и домат ...и отново направихме реакция.въпроса ми е следен........
1...каква диета точно трябва да спазвам за да продължа да кърмя детето,
2...възможно ли е да прави алергия към самата кърма?
3...това наддаване 500 г за 9 дена ...не е ли много?
4...Педиатъра ни препоръча да даваме поне по 2 капки витамин Д поради увеличен риск от рахит в следствие на по-рязко наддаване.Правилно ли е?
5...кога най-рано можем да започнем с захранването и по каква схема?
6...
д-р Бърди,много държа на вашето мнение.Предварително ви благодаря за отговора.