Здравейте д-р Бърди.
Моят въпрос към Вас е във връзка със захранването.
Решила съм да захраня детето си с каша ориз, тъй като детето е недоносено, а кашата се усвоява по-лесно. Ще я захраня на 5,5 мес. коригирана възраст, което в нашия случай ще рече 6 мес. и 22 дни календарна възраст.
Въпросът ми е: след оризовата каша, плодовете ли да въвеждам? Четох в темата Оценка на моториката, че не сте привърженик на елдата и, че след кашата като първа храна, препоръчвате плодове. След това мисля ябълка, круша ... Смятам през една седмица да въвеждам нова храна.
Моля ви, дайте някакви препоръки за нашия конкретен случай. Детето е родено в 35-та седмица с тегло 1650г. В момента тежи 5600г. Съвсем до скоро беше само на кърма, а от седмица е на смесено хранене - кърма и Лактана био 1. Има 7 хранения, като изяжда по около 100 - 120мл.
Едно уточнение, по мнението на педиатърката, детето би могло да наддава и повече, ако не беше така изключително физически активно. Не се спира, постоянно рита, изправя се, а от вчера опитва да пълзи.
Та, може би, ако не изразходваше толкова енергия, щеше да е с повечко килограми.
И още нещо, когато приготвям домашни пюрета, плодовете трябва да са сварени, нали?
Предварлително Ви благодаря за отделеното време, докторе.