Виксън, вероятно няма да ти е до успокоителни думи и все пак си позволявам да ти кажа няколко от опит и натрупани много знания по отношение на ендометриозата и стерилитета, за съжаление. Първо да кажа, че аз самата съм оперирана, чрез лапаротомия за отстраняване на две огромни ендометриозни кисти от двата яйчника. Преди самата операция чух невероятни неща, от рода на "може би е рак", "ячниците са изчерпани", "най-вероятно тръбите са запушени" и т. н. и т. н., които са абсолютно излишни! Ясно ми е, че при лапароскопията се виждат много неща, но не и всичко специално в случая при теб. Щом си си имала редовен менструален цикъл, означава, че яйчниците ти си функционират и си имаш здрава яйчникова тъкан, а това е изключително хубаво. При една отворена операция може да ти се отстранят срастванията и да се възстанови целия репродуктивен апарат. Видях в предишните ти постове, че си имала успешна и болезнена хидротубация, което означава, че за тръбите ти определено има надежда, стига да си избереш наистина добър хирург. Препоръчвам ти да насочиш вниманието си именно в тази посока, ако се наложи. Мога да ти препоръчам двама, наистина виртуози в областта на лапаротомиите. Ако прочетеш това и се интересуваш ще ти пиша естествено. Незнам как при тези болки и по време на секс и менструация и извън менструално кървене , никой не се е досетил за ендометриоза. Не съм лекар и може би звуча неточно и не на място, но след като прочетох поста ти, исках да ти кажа, че както от една страна имаш място за притеснения, от друга нещата имат доста добра перспектива при правилно проведено лечение!!! от компетентен лекар!!! Гадно ми е че те усещам в същото състояние в каквото съм била и аз многократно и затова не се стърпях да ти пиша. Аз не съм успяла да се справя с проблема, но хора с по-тежки перспективи вече забравиха за него. Много мога да кажа, да напиша, но мисля не е тук мястото. Възстановявай се и не се притеснявай ИЗЛИШНО!