Здравейте момичета.
Наскоро се регистрирах във форума и това е първото ми включване. Прочетох доста от нещата, които сте писали във връзка с ендометриозата и много от информацията ми беше изключително полезна. Благодаря ви! Аз отскоро съм в положение, за което ми е необходимо мнение/съвет. Ето я накратко и моята история. На 33 години съм и съвсем наскоро (миналата седмица) след преглед с ултразвук в Майчин дом "приятно" ме изненадаха със съмнения за ендометриоза и на двата яйчника (т.нар. шоколадови кисти), горе-долу с големината на орех. Обясниха ми, че не е сигурно, тъй като диагнозата може да се потвърди само след лапароскопия и ме насочиха да си направя изследвания на хормоните (по време на менструация) и туморни маркери. Съжалявам ако не се изразявам правилно, но както казах това е доста ново за мен. В МД ми обясниха подробно, какви са възможните усложнения/поражения върху "репродуктивната ми система", ако се потвърдят съмненията за ендометриоза, и ме посъветваха да не отлагам, а възможно най-скоро да направя лапароскопия. Обясниха ми и какво лечение следва, след лапарото. Поисках и второ мнение в клиниката на Щерев, където също, за съжаление, потвърдиха съмненията за ендометриоза. В клиниката на Щерев обаче ми казаха, че първо могат да проведат лечение с противозачатъчни, за да видят как се повлияват кистите - можели да изчезнат. Трябвало да пия хормони в рамките на 3 месеца, но ако кистите не изчезнат тогава щели да направят лапароскопия, за да видят дали е ендометриоза. Ако се потвърди ще ме лекуват. Моето чудене е дали 3 месеца да пия хормони или направо да предприема лапароскопия, поне за да съм наясно дали е ендометриоза или не? В повечето случаи бих предпочела медикаментите, но се притеснявам да не загубя тези 3 месеца, още повече като чета за какво точно става въпрос.
Предварително ви благодаря!