0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: ендометриоза и забременяване
« Отговор #780 -: Април 27, 2008, 22:24:38 pm »
олеее и аз съм така! само дето съм с яйчник и 1/2. а единият ми е "надупчен". май нещо задържам фоликули. вече 2 месеца уж имам овулация(спред тестовете , които ми дават 2 чертички около 20-тия ден от МЦ) , ама нещо ми се струва че не е на ред. сега май месец ще ходя пак на док. Много странно ,че преди овулация (която уж  потвърди една лекарка в б-с) ендометриума беше 19мм , което е твърде много както вече разбрах! да не говоря че предният ми цикъл беше супер обилен! малко съм объркана . дано да греша в подозренията си!
rossy, а ходи ли на фоликулометрия? Задържаш ли фоликули - мисля че това е един от основните проблеми при ендометриозата :( Аз имах положителни тестове за овулация всеки месец и когато отидох на преглед при д-р Попов каза, че с такава киста овулация едва ли е имало.
никога съм нямала смущения в МЦ. Незнам преди това дали съм имала овулация- просто не съм следила , не бяхме се решили да имаме бебе. Разбрах за кистата след 3 месеца след опитите ни.На 5 месец от опитите вече бях оперирана.( по принцип ходя 4 пъти в год. на профилактични прегледи , което означава че или кистата е нарастнала страшно бързо , или д-рката при която ходя(ходих по -точно) не я е видяла поради факта че съм само за профилактика изащо да ми  обръща  особено внимание- сега и да гадая как е било , няма полза) След операцията и след лечението(6 месеца) започнах да задържам фоликули.А мисля , че задържането на фоликули не е основния проблем и не е знак за ендометриоза.(според мен). На 14.05 съм на друг доктор , ще видим за какво става въпрос! Успех на всички!
Краси  :bighug:
*

Eti76

• 158
  • Координатор на Фондация Искам бебе за Пловдив
« Отговор #781 -: Април 28, 2008, 10:53:02 am »
Здравейте момичета. :balk_102:
И аз съм с тази диягноза,но не знам каква степен и в епикризта не пише точно.
Винаги съм имала проблемен цикъл(нередовн с болки)и кисти съм имала.2007 май месец,си направих лапароскопия.След операцията се лекувах с Оргаметрил за 3 месеца,но на 70-ия ден ми зацапа.Обадих се на док и тя каза да спра хапчетата.От тогава имам цикъл на 40-ия ден(което за мен е постижение)но овулация нямам.Отказах се от инсиминациите,и сега ми предстои ин витро.Сега съм на Дуфастон(за да ми редовен цикъла).Много ме е страх,тази ендометриоза да не ми попречи.Засега нямам кисти.Някоя от вас правила ли е ин витро с диагноза-ендомериоза..
Благодая ви предварително,за отделеното внимание.
Весели празници на всички!!!! :balk_40:

Мелинда, аз съм с ендометриоза, както разбра и съм правила ин-витро. Първо искам да ти кажа, че ендометриоза с Оргаметрил (поне доколкото съм запозната) НЕ СЕ ЛЕКУВА. Съвсем други са лекарствата, които поддтискат хормоналните нива и по този начин евентуално стопират развитието на заболяването (след оперативно отстраняване на големите т.нар. шоколадови кисти). Не мога да ти кажа кои лекарства биха ти помогнали, мен така и не ме лекуваха. Направо започнахме да се пробваме за дете. Проблема е, че не реагирам на стимулацията адекватно, а после задържам фоликулите и се налага на следващия месец да пия противозачатъчни (на мен също ми даваха Оргаметрил, но с тази цел). Задържането на фоликули според мен трябва да се следи всеки месец и е много вероятно да е признак за ендометриоза, защото фоликул се образува, но точно ендо-то му пречи да се спука и да настъпи овулация. А до ин-витрото накрая стигнахме с Клостилбегит, но не се задържаха ембрионите. Според д-р Стаменов, обаче, бебета от Клостилбегит в моето състояние, не могат да се получат, Не знам защо, но нещо такова спомена, като му казах, че с това съм стимулирана за опита ин-витро-то. Не знам какво трябваше да се направи (аз тогава бях при друг док), защото аз не реагирах на стимулацията с Пурегон и Меногон. И единствено от високи дози Клостилбегит направих 3 фоликула. Извадиха 2 яйцеклетки, но не се имплантираха хайваните:(
А по повод скоростта на развитие на ендометриозата и аз съм се питала. Като ме приеха по спешност в болницата септември, имах от доста време болки (не само по време на цикъл, а и без повод, но много силни при дефекация и при полов контакт). Тогава обаче не можаха да видят нищо. Три пъти ми сменяха диагнозата в болницата за 3 месеца и декември ме оперираха. Междувременно не бяха разбрали за ендометриозата, просто вече не знаеха какво да ме правят и започнаха с лапаро, но после са отворили и са изрязали единия яйчник - бил е 7 на 9 см!!! шоколадова киста, а другия са почистили от същия проблем. Знам, че ендометриалните клетки не се виждат на ултразвук, ама този размер на яйчника как не им направи впечатление, не знам. Аз също много редовно ходех на лекар и все им обяснявах, че нещо не е наред, но никой не ми обръщаше внимание...
Та с тази болест много трябва да се внимава...
Успех на всички:)
Не губете ВЯРА, НАДЕЖДА винаги има, докато е жива ЛЮБОВТА:)
« Отговор #782 -: Април 28, 2008, 17:02:24 pm »
Благодаря за отговора ети 76. :)
Оргаметрила също се използва за лечение на ендометриоза.На мен ми предложиха първо золадекс,но аз не можах да си го закупя,поради финасови причини(не всеки може да си го позволи,и тъкмо бях платила 1200 за операция)и това беше другия варянт.Сега ми е изписан Фостимон за стимулацията.
Успех на всички в тази борба! :goodluck:
*
« Отговор #783 -: Април 28, 2008, 17:43:31 pm »
Ети - относно болката и аз бях така- страаааааашна болка , особено последния месец преди да я открият гадната киста (която беше станала 15 см в диаметър) Трябва да е пораснала за максимум 6 месеца и ми е много чудно дали е възможно. Д-р Попов каза че тази киста е от повече от година(навярно след като започна да ме боли) , но как тази лекарка не я е видяла незнам! 8O е,вярно че не е била толкова голяма , ама явно е имало нещо...незнам мога само да гадая! Относно ин-витрото съжалявам много ! :( Предполагам че все пак има някакъв начин бебчо да се получи! какво казва д-р Стаменов?
« Отговор #784 -: Април 28, 2008, 23:37:27 pm »
Момичета, няколко страници по-напред в тази тема съм написала доста подробно какво трябва да се яде, какво да не се яде, какви хранителни добавки и витамини да се взимат. По този въпрос се бях консултирала с лекар в САЩ. Ако се интересувате, потърсете по-назад поста ми - публикувах го в края на декември 2007. Ледена Луна също е писала някои неща, пак по същото време.

Намерих писанията ви относно хранителните добавки и витамините!! Мисля, че ще са ми доста полезни. Много благодаря момичета!!
« Отговор #785 -: Април 29, 2008, 16:36:53 pm »
Днес ми е 99 - я ден и още нямам МЦ. Ходих на лекар и ми изписаха Оргаметрил, за да ми го предизвикат. Сега ще го пия по схема пет дни и после трябва да ми дойде. Някой изпадал ли е в същата ситуация? Как ви се отрази Оргаметрила?
« Отговор #786 -: Април 29, 2008, 19:06:13 pm »
Чувала съм за момичета, на които не им се е възстановявал цикълът естествено, и са им давали нещо за предизвикване, но не знам подробности. Нека който е минал по този път да каже.

*
« Отговор #787 -: Май 02, 2008, 17:56:53 pm »
не съм позвала такива таблетки , но доколкото знам са безобидни - изписват ги на много момичета при закъснение на МЦ!
*

Eti76

• 158
  • Координатор на Фондация Искам бебе за Пловдив
« Отговор #788 -: Май 07, 2008, 23:53:42 pm »
Росси, относно коментара на д-р Стаменов, общо взето ситуацията не е розова при мен, та и той се позамисли. Оказах се с изчерпан яйчников резерв, което означава донорска яйцеклетка (ако ще правим пак опит). Снимахме тръбите и на 12-ти съм на контрола да преценим дали имат хидросалпингс и дали ще пречат на ин-витрото с донор. После ще се реши дали ще се прави лапаро за тръбите и със сигурност ще се прави хистероскопия, да разберем каква е ситуацията на матката - все пак аз до сега не съм забременявала никога, не се знае как са нещата там, а и дебелината на лигавицата обикновено не ми е добра.
Относно Оргаметрила, аз лично съм го пила много пъти, за да ми регулира цикъла в последните години, особено когато задържам фоликули. А през миналата година го пих непрекъснато в продължение на 6 месеца (спирах само, за да ми дойде и пак от 5-ти до 25-ти ден по 2 таблетки дневно). Не мисля, че съм имала някакви особени проблеми, малко напълнях, но не мога да кажа със сигурност, че това е причината. Но съм чувала от други жени, склонни към напълняване, че много бързо качват килограми от него. Предполагам, че всички хормонални таблетки крият подобни рискове:(
Не губете ВЯРА, НАДЕЖДА винаги има, докато е жива ЛЮБОВТА:)
*
« Отговор #789 -: Май 09, 2008, 10:32:14 am »
Мила пожелавам ти успех и дано всичко да мине леко и сполучливо! :bighug:
*
« Отговор #790 -: Май 15, 2008, 13:31:08 pm »
Здравейте момичета,
Пиша ви за първи път.И аз като вас съм с ендометриоза (4-та степен).Преди седмица ми сложиха четвъртата инжекция Диферилин, остават още две.Исками ми се по-бързо да свършват, защото много трудно понасям страничните им ефекти(световъртеж,прилошаване и въобще всички гадости).Та по този повод искам да ви питам някоя от вас взимала ли е нещо, с което да понася по-лесно инжекциите?Прочетох в книгата на д-р Стаменов, че когато симтомите от страничните ефекти са много силни се дават ниски дози естрогенни хапчета,които значително подобряват състоянието.Знаете ли нещо повече в тази връзка?Какви са тези хапчета и някоя от вас ползвала ли ги е?
« Отговор #791 -: Май 16, 2008, 13:05:25 pm »
Чувала съм за момичета, на които не им се е възстановявал цикълът естествено, и са им давали нещо за предизвикване, но не знам подробности. Нека който е минал по този път да каже.
споделям личен опит-на мен не ми дойде МЦ а съм забременяла при първата овулация. така че момичета имайте го предвид. дано и така при вас се получи, от сърце го пожелавам  :blowingdust2:
« Отговор #792 -: Май 16, 2008, 18:30:41 pm »
zlatkap, имаше ли някакви признаци за бременност? Какво те накара да си направиш тест? И след колко време го направи? А колко време ти продължи лечението и с какво?
Извинявай за многото въпроси, но ми е важно да знам.  :?
« Отговор #793 -: Май 18, 2008, 16:56:43 pm »
А на мен ми дойде на 66-ти ден, оба4е е само като зацапване. На някой да се е случвало? Бях 4 месеца на Диферелин. Овулация нямах никаква, правих тестове всеки ден. Много исках да се пробвам да забременея преди 1-ви цикъл но уви....
Док. ми каза да пия противозачатъчни от 1-ви ден на цикъла, но аз това зацапване реших да не го броя за цикъл.
Някой имал ли е подобна история?
http://tickers.baby-gaga.com/p/dev037pr___.png" alt="pregnancy" border="0" /></a>
*

Vilma

• *
  • 15
  • Прави добро и ще получиш добро!
« Отговор #794 -: Май 23, 2008, 13:08:50 pm »
Мили момичета! Това послание е до всички вас с диагноза ендометриоза. Тази гадна болест може да се пребори. Днес бях на док., поради закъснение на МЦ с 11 дни и каза, че съм бременна. Все още е рано, но се надявам, че всичко ще бъде наред. Бързам да ви пиша, за да дам кураж и вяра. Много от вас са ми помогнали и им благодаря. Сега е мой ред. Моята ендометриоза е 3-4 степен.Когато ми казаха, толкова плаках и толкова ме болеше, беше ме страх и бях отчаяна. Мин. година ме оперираха. После 6месеца на диферелин - това бе един кошмар за мен. Но със силна воля, за да си помагам, започнах да ходя да спортувам - два пъти в седмицата и веднъж на йога. Добре се чувствах. После чаках над 90 дни да ми дойде, след което се появиха кисти,но не ендометриозни, а други. Казах на док., че спирам с прегледите и ще се отдам на кариера - а бебето, когато Господ реши. И така и стана. Даже не разбрахме с мъжа ми кога се е случило. Е, това е моята история, която се надявам да ви вдъхне вяра и най-вече спокойствие, защото без него просто нещата не се получават. Важно е да вярвате, че всичко ще бъде наред. Желая успех на всички и скоро пак ще пиша.
« Отговор #795 -: Май 23, 2008, 13:56:47 pm »
Vilma, честито! Лека и безпроблемна бременност ти пожелавам! :balk_16:
« Отговор #796 -: Май 23, 2008, 14:12:44 pm »
Вилма, истории като твоята наистина ни вдъхват много кураж и надежда! Сигурна съм, че и другите момичета мислят така.
Честито! Лека и безпроблемна бременност!  preggo  :balk_16:

*
« Отговор #797 -: Май 23, 2008, 14:27:04 pm »
Vilma Честито!!!

:balk_102: :balk_102: :balk_102:

*
« Отговор #798 -: Май 23, 2008, 15:02:21 pm »
Страхотно! Честито! :youwoman:

Надявам се и аз да мога да го кажа!   :)
*
« Отговор #799 -: Май 23, 2008, 22:46:38 pm »
Вилма честито ! лека бременостт и накрая здраво и силно бебе!  :bighug: