Здравейте, момичета:)
Аз съм оперирана декември 2003-та, диагнозата е ендометриоза, отстранени са яйчник и половина. За лечение след това и дума не се обели, защото се разбързаха всички да правим бебе, защото времето не е в наша полза с тази диагноза. Знаете, че като изрежат проблемните места, с това не се решава проблема, т.е. не ни лекуват. Ако сте млади, имате време и е добре, поне според мен, да се направи едно лечение преди опитите, защото все пак има случаи, в които ситуацията се е подобрила след лечение. При мен, обаче, се закучиха нещата, защото там, където имам яйчник, тръбата не работи. На всичкото отгоре и не реагирам на стимулация, а общо взето и хормоните не са добре... Та така, за мен ако въобще има шансове, само ин-витро би могло да помогле. Но тези от вас, които са с работещи тръби, имат яйчници и нямат "мъжки" проблем, не пречи да си забременеят естествено. Чувала съм често през тези години (при мен 4), че шансовете след операцията до 6 месеца са по-големи, но пък и лечението след операция е важно. Така че, отново стигаме до това, че всеки случай е индивидуален!!! Дано и лекарите са го разбрали най-накрая.
И още нещо важно: не е достатъчно да се ходи на лекар, а на "правилния" лекар. Така че, до колкото ви е възможно, след ендометриоза се насочете към специализирани клиники или поне специалисти с опит при стерилитета. Ендометриозата е много сериозно и коварно заболяване, не позволявайте да си правят експерименти с вас и имайте предвид, че времето не е в наша полза!!!