Ще споделя моя опит, при мен действа прекрасно и доказателство е самата ми коса.
Имала нормална коса до момента, в който реших да се изруся
Последствията бяха трагични, косата капеше и се омазняваше за нула време. Смених различни шампоани .. нищо. Тогава реших да опитам алтернативна козметика. Започнах да се мия само с хума, разтворена в хладка вода и една лъжица ябълков оцет. В началото миенето беше често, но постепенно разреждах интервалите. Веджъж месечно се измивах с бебешки шампоан, за да мога да отмия малките финни парченца от хумата, която остава по главата. Всичко стана бавно и постепенно, за около година косата се оправи. Паралелно с това редувах опаковка бирена мая с опаковка Мерц. В момента ако искате вярвайте, но си мия косата веднъж на 3(три) седмици. Продължавам да използвам хума, редувана с много лек шампоан. Правя си веднъж на няколко месеца, 4-5, маска с натурална (индийска или иранска, продава се в индийските магазини в втолицата )къна без оцветители. Като имам настроение чуквам по няколко жълтъра с кисело мляко и някакво олио и правя маска, но не регулярно.
За балсама: понеже и аз не мога да се среша ако не сложа балсам, ползвах сравнирелно често, но слагах само по краищата, никога в корена. В последната година използвам едно олио за коса за блясък и разресване и против наелектризиране, от чайно дърво, което обаче не се продава в БГ, така че е малко безпредметно да ви го препоръччвам.
Косата ми в момента е една педя под дупето, или малко над коленете
, когато започнах да я спасявам беше подстригана на каре до ушите, беше мазна и капеща и това беше точно преди 8 години. Бременна съм в 8ми месец и все още не е започнала да капе или да се изтощава (дано и не започне). Съветвам момичетата с проблени коси да се обръщат повече към природата за съвет, отколкото към дрогериите и да не забравят, че трябва постоянство, добрия резултат не идва с едно измиване.