St,
много добре разбирам как се чувстваш. Според мен причината да изпитваш и да продължаваш да изпитваш тази силна болка е, че това ин витро е било първият опит с реални шансове да се получи, т.е. преди това си знаела, че практически е невъзможно да стане. Ние опитваме от 2 години, при нас не е устновена причината все още. Интересното е, че с времето (поне при мен) не става по-трудно, а напротив, по-леко. Първата година ми беше най-кошмарна, не бях на себе си от мъка, бях непрекъснато в депресия. Сега съм много по-различна. Осъзнах някои неща - изпитанието през което преминаваме ни дава възможност да "приложим" няколко алтернативни типа поведение - 1)да си съсипем живота в мисли "защо точно на мен/нас се случва това", т.е. в самосъжаление и да пропуснем всички малки радости в живота си; 2) да приемем това, което ни се случва без да задълбаваме в посока "защо", като същевременно правим това, което зависи от нас за постигане на така желаната цел(което също не ни гарантира успех); 3) да се примирим с идеята, че може и да не ни споходи това щастие - биологично майчинство, продължаваме да се борим и/или осиновяваме. Все още съм на фаза 2, чувствам се значително по-спокойна и по-добре от по-рано. Истината е, че ако правим, каето зависи от нас (в твоя случай ин витро) - няма смисъл да се терзаем, защото не можем да повлияем на крайния резултат, т.е. не е по силите ни да променим обстоятелствата, съдбата, орисията си, лошия късмет, наречи го както искаш, но е точно така. Терзаем се за нещо отвъд нашите лични способности да променим.
В една друга тема ме беше цитирала във връзка с др. мое изказване, като пишеше, че нищо не ти е тежало толкова (не си изпитвала така мъчително липсата му) както несполуките в репродукцията. Да, съгласна съм, детето е много по-голяма ценност от всяка материална придобивка, но все пак, смея да твърдя, до голяма степен зависи от това как си настроена. Ако непрекъснато, особено като виждаш други деца, търсиш отговори на множество въпроси, тормозещи съзнанието ти, логично е да те боли силно, да рониш сълзи, да страдаш мъчително, защото ти (и аз - по-рано) започваш да ровиш в незарастнала рана, понякога дори не си даваме сметка какъв мазохизъм е това... Сега знам и си налагам да не мисля по тези въпроси, трябваше ми време, за да го постигна, не казвам, че не боли понякога, но вече по друг начин, вече мога да видя новороденото бебче на приятелката си - да го взема на ръце, да прекарам цял ден с нея, помагайки и и дори да не се запитам, а защо и на мен не ми се даде това щастие - просто гоня тези мисли преди да са почукали дори. Повярвай ми, така е по-леко, другото те обрича - терзаеш се за нещо, което не си в състояние да промениш - освен до лудост и психоза, злоба и лоши мисли, затваряне и депресия, до друго не виждам как би могло да доведе.
Искрено ти пожелавам следващият опит да е последен:).