fanta_25, мога да ти разкажа на мен какво ми се случи пък ти си реши какво да правиш. Аз също имам доказана инсулинова резистентност. Но понеже две години пия метфогама 850 и аз реших да направя нова консултация с едно "светило" на ендокринологията и той представи си какво ми каза - защо я пиеш тази метфогама, тя няма да ти помогне, е няма и да ти навреди. Мисля си, защо да се тровя с още хапчета, достатъчно са ми всички останали. Отидох при ендокринологът, в родния си град и му казах, че искам да спра метформина, той беше категорично против, ама аз нали съм била при светилото и го спрях. И в крайна сметка стана така, че днес ме изписаха от ендокринологията - състоянието ми доста се влоши и доктора ми се кара, че съм спряла лекарствата. И ако до преди можех да си позволя да спра хапчетата или да си хапвам вкусотии, то сега този метформин ще ми остане до смърта или до момента, в който мина на инсулин, заедно със сериозна вечна диета.
Мога единствено да те посъветвам, ако правиш нови изследвания да се консултираш с добър ендокринолог и под негов контрол да ги направиш.
Що се отнася до приема на метформин по време на бременността - доктора ми каза, че до преди няколко години наистана се е смятало, че при положителен тест се спира, то сега се е наложи обратното мнението, че може са се пие, даже е желателно.