Здравейте,
Виждам, че отдавна не е имало активност тук, но се регистрирах, защото се надявам някой да може да ми помогне
Четох доста отговори и виждам, че на хора с по-ниски резултати от моите, са им изписани някакви лекарства за намаляване на инсулина. Четох много теми, както и се консултирах с ендокринолог, но проблемът ми продължава, затова ще поискам и вашето мнение. Вече 2 месеца тренирам активно, преди също съм тренирала доста, но бях спряла за известно време и качих доста килограми. Храненето ми е изключително чисто - почти не ям въглехидрати, не пия алкохол, не ям сладко, изобщо никакъв джънк.
За жалост обаче, въпреки хранене и тренировки, не мога да сваля дори 100 грама. Препоръчаха ми да си пусна ОГТТ тест - пуснах го и резултати са следните:
ОГТТ + Трикрат. Инсулин Профил * *
Глюкоза - 0ва мин - 4.95 вен.кръв mmol/l венозна кръв.: 3.8 - 6.1; периферна кръв.: 3.5 - 5
Глюкоза - 60та мин - 6.56 mmol/l < 8.9 за мъже и небременни жени
Глюкоза - 120 та мин - 4.16mmol/l < 7.8 за мъже и небременни жени
Insulin ( Серумен Инсулин ) 15.15 mU/l 2.6 - 25.0 на гладно
Insulin ( 60 м post 75g glucose ) 71.13 mU/l
Insulin ( 120 м post 75g glucose )31.08 mU/l
HOMA ( IR ) индекс 3.33 индекс < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR
В бг-мама много дами ми казаха, че този инсулин на гладно е висок, при положение, че спортувам и не ям въглехидрати. Докторката, при която ходих каза, че не й се струват притеснителни тези резултати, но ме накра да пусна и щитовидни хормони. Пуснах и там резултатът е следният:
FT4+TSH Профил * *
FT 4 ( свободен Т4 ) 15.98 pmol/l - 12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 3.120 mIU/l - 0.300 - 4.200
anti Tg и anti TPO ( ТАТ и МАТ ) Профил * *
anti Tg ( TAT ) 391.90IU/ml - < 115anti TPO ( MAT ) 14.33IU/ml - < 34
Докторката беше изключително мила и проблемът не е, че не й вярвам. Просто знаете, в днешно време четем много и виждам, че дами с много по-ниски показатели от моите, пият някакви лекарства, защото лекарите са им казали обратното - че си има сериозно отклонение. Тя ми каза, че TSH е малко високо, както и антителата, но на този етап няма притеснения. Посъветва ме да ида след 3 месеца и да видим дали са се променили нещата - ако не са, каза че ще ми изпише нещо.
Проблемът е, че вече доста се демотивирам - не е нормално да си бил неактивен, изведнъж да почнеш доста да спортуваш, да ядеш правилно и да не можеш да свалиш дори 100 грама мазнини
Затова и пиша тук, исках да попитам вие какво мислите на база тези изследвания?