Момичета, присъединявам се към вашата тема. Миналата седмица ме диагностицираха с хипофункция на щитовидната и Хашимото. ТСХ 5,3, МАТ 470, другите щитовидни хормони и антитела са в норма. Към това има данни за изчерпване на яйчниковия резерв ФСХ 20, последно го бях мерила преди пет години и беше около 6 и по думите на доктора, много висок инсулин.
0 мин - кр. захар 4,81, ИРИ 4,33
120 мин - кр. захар 6,6, ИРИ 52,03
Изобщо никога не ми е изследван инсулин.
Последната година бях в силен стрес. Винаги захарта ми е била наред, това изключително много ме изненада. Мога да кажа, че като кг съм в норма към слаба, макар в повечето случаи да се говори за наднормено тегло. След раждането имам подкожна мастна тъкан в областта на корема, четох че не е добре.
Назначиха ми 2*1/2 метформин 850, л-тироксин 1/2 табл. на ден, инофолик за яйчниковата функция.
Като оплаквания имам проблеми с месчния цикъл -извънциклични кръвотечения, нервност, сърцебиене и отоци.
Тепърва започвам да чета относно храненето. Докторът ми забрани бялата захар и сладкиши, за друго каза да не се ограничавам. Като говорихме, го попитах сега терапия ли правим или лекуваме, той каза лекуваме. Надявам се ситуацията с инсулина да е временна и преодолима. Малко се обърквам с диетата за щитовидна жлеза и тази за хиперинсулимия, основното разбрах - ограничаване на въглехидратите, месо+зеленчуци.
Назначи ми контрола на изследванията след три месеца.
Междувременно мога да се похваля, след отлагане по милион и една причина, вчера бях на фитнес и смятам да ходя поне два пъти в седмицата.