За мен една диагноза не винаги е окончателна.Възприемам я като моментно състояние,което може да се променя.Темата следя с интерес,заради завишено ниво на кръвната захар при съпруга ми и нашата убеденост,че това може да се коригира и без лекарства на този етап.Но изисква категорична промяна в стереотипа на хранене.
Ето и резултатите при нас.За около две седмици 4 килограма надолу,а мъжете знаете,не обичат да гладуват
.Някои от характерните симптоми за ИР се тушираха,други изчезнаха напълно(не е с наднормено тегло,но примерно задържане на течности,и т.н.).Когато след месец-два направим контролни изследвания,ще мога да подкрепя мислите си по-конкретно,но и на този етап резултатът е добър.Смята се,че медикаментозното лечение е задължително,тъй като човек не може да махне въглехидратите до минимум,но моето убеждение и опит показват,че не винаги е така.Трябва,обаче категорично да се изключат храните с висок гликемичен индекс(сладки неща,тестени продукти,всичко,което съдържа глутен),включително храни с високо съдържание на животински мазнини и разбира се,всякакъв алкохол.В първия месец на по-строга диета ние използваме основно елда,овесени ядки,лющено просо,бобови,нахут,нетлъсто месо,зеленчуци,ядки,умерено млечни.Естествено,да не се прекалява с количеството.
За мен лечението е в това да се облекчи организма,да се даде шанс на метаболита да се пренастрои за пълноценно усвояване на по-простичката натурална непреработена и нерафинирана храна.Проблемът е най-вече в промяната на вкусовите и хранителни навици.Като втора стъпка,след около месец,допускам,че могат да се прибавят някои от забранените продукти,но последователно и със строго самонаблюдение,за да се усети възможно ли е и в какво количество.Но не връщане към предишния стереотип на хранене.Това разбирам под лечение.Диагнозата като повод за размисъл и промяна.Разбира се говоря за началните състояния,какъвто е нашият случай,а не за тежка форма на Диабет.Макар,че и там диетата би била основното,наред с дозирано от специалист медикаментозно лечение.
Скоро попаднах на една книга(споменавала съм за нея в предишна моя публикация в тази тема,да не се повтарям)-полезен наръчник в опита за такава една промяна.Извинете ме,дълго стана.Хубав ден!