Не знам в каква степен, но доколкото знам инс. резистентност влияе и на репродуктивната система при мъжа. Поне според моята ендокриноложка. Ние по принцип сме с тубарен фактор, спермограмите на мъжа ми бяха в норма. Но и при двата опита ин витро докторът ни сподели, че нещата не са били толкова добри, както при предишните изследвания преди процедурите. Направихме нова спермограма с SDI тест и резултатите бяха ужасни. Морфологията от 10,5% беше паднала на 3,5%
, намалена подвижност, намалена оплодителна способност..изобщо доста голямо влошаване за по-малко от година....На мъжа ми назначиха Фертил Аид за 3 месеца и изследване за инсулинова резистентност/той е с наднормено тегло/. За информация - съпругът ми не пуши и много рядко пие алкохол. Оказа се, че има резистентност и му се назначи лечение, както и на мен - 1500 мг Сиофор дневно. Ендокриноложката каза, че високият инсулин оказва влияние на сперматозоидите, не знам как точно. След 2 месеца аз не издържах и реших да направим контролна спермограма, да видим дали се повлиява от лечението. С невероятно изумление установихме, че има огромно подобрение
Морфологията отново беше скочила на 10,5%, броят на сперматозоидите се беше увеличил двойно
, оплодителната способност беше повишена, изобщо - спермограмата беше супер. Не знам на какво се дължи и едва ли някой може да каже със сигурност. Но аз съм убедена, че Сиофора изигра огромна роля в това. Вероятно и Фертила е помогнал, но все пак това е просто хранителна добавка и ми се струва малко вероятно да подобри показателите толкова много само за 2 месеца. Но знае ли човек.
Споделих това, защото мисля, че е полезна информация в тази посока. Отново подчертавам, че това са само мои догадки, но фактите са си факти. Явно инсулина има някаква връзка с проблема при мъжа ми. Може би ще се запитате защо преди година не е имало проблем в спермограмаата и чак сега се е влошила. Ами преди две години и двамата бяхме на Дюкан, като мъжът ми свали 35 кг, а аз 17. Тъй като Дюкан е диета, която позволява консумирането само на белтъчини и изключва всички въглехидрати, твърде вероятно е това да е повлияло на инсулина. Известно време след диетата ефекта се е задържал, но след това отново започнахме да качваме килограми /аз си ги върнах всичките/ и явно проблема отново се е проявил. Всъщност основно напълняванет оми и някои други симптоми ме подтикна да се изследвам. След като споделих тези факти с ендокриноложката си, тя потвърди, че вероятно диетата е повлияла добре, но след спирането й пак сме се влошили. Според нея, ако тогава сме знаели за резистентността и сме пиели лекарства, вероятно нямаше да напълнеем отново и щяхме да се отървем от проблема. Предполагам знаете, че освен метформин, се прилага и нисковъглехидратна диета за лечение.
Извинявам се за дългия пост. Но ми се стори, че историята е интересна и поставя въпроси, които и други си задават. Но, подчертавам, че не искам да подвеждам някого с тази информация. Всеки случай е различен и само лекар може да изрази компетентно мнение.