redmir, много ясно, че е така, и без PESA си го има това планиране и то даже не е планиране докато не достигнат определен брой и големина фоликулите, при всяка Инвитро/ Икси процедура е така, нали иначе ако излизат сперматозоиди в еякулата пак трябва да е готов мъжа да даде материал.В слуачаи като нашите просто отива гладен и жаден и минава през процедурата, не виждам каква е разликата.При замразен материал също, тъй като няма гаранция дали ще има достатъчно и качествени сперматозоиди, за да се иксират яйцеклетките след размразяването. Ние първия път се надявахме на замразения материал, беше доста бавно и мъчително и в крайна сметка сперматозоиди нямаше и пак се стигна до PESA.
А аз честно казано така и не съм чула в коя друга клиника правят PESA, да в Щерев се процедира точно както казваш, но до сега не съм чела други андролози да правят първо PESA, даже бях писала тук като въпрос, така и не получих отговор. Д-р Кацаров, на пример, прави директно и май само TESE. Моля някой да ме поправи ако греша, подобна информация би била много полезна за всички ни.