Здравей, хофнунг,
Не съм правила процедура в Берлин, а в един малък град в западната част на Германия. След първото ми неуспешно икси си запазих час за д-р Стаменов. На въпроса дали Германия или България, бих казала май по-скоро България. Мисля, че в Бг се подхожда по-индивидуално, връщат се повече ембриони, правят се повече изследвания, по-евтино е (немската здравна каса ще ти плати половината и от процедурата, дори и да я направиш в България, стига да сте женени. Проучи условията на касата предварително!). Ето на този немски сайт има форум и можеш да прочетеш повече за клиниката, която си избрала:
http://www.klein-putz.de/. И аз понякога пиша там, за да обменям впечатления с хора, които посещават същия лекар, но тук съм получила най-безценните съвети, подкрепа, а дори завързах и приятелства. Има доста момичета в този форум, които са много компетентни.
Мисля, че в Щерев има добри ембриолози, така че не се притеснявай за качеството на замразения материал. Ако ще е така или иначе замразен, не мисля, че има голяма разлика дали е в Бг или Германия. И аз съм чувала за по-висока успеваемост при пресния, но истината според мен е в броя на ембрионите.
И аз си мисля като аблой, че ако времето не ви пришпорва, бихте могли първо да опитате по друг начин. Не се хвърляйте направо на икси-то!
И най-важното: прецени си дали ще имаш време за стимулация в България (тя продължава около 3 седмици заедно с блокажа и две седмици след трансфера, последните не са задължителни, по-скоро пожелателни). Аз в Германия си избрах такава клиника, където да мога да съм на преглед в 7,30 и на работа в 9 ч и при последния трансфер си взех само един ден болничен. Евентуално можеш да се говориш с някой познат лекар от България да ти даде болничен до пункцията, а след това ще ти дадат 2 седмици от клиниката.
За това, че ако не намерят сперматозоиди при ТЕСЕ-то, стимулацията е провалена, не съм съгласна. Можете да опитате с донор, ако искате. Просто го обсъдете предварително с половинката и доктора!
Желая ти късмет и не се отчайвай! Има момичета с подобен на твоя случай, които вече гушкат дечица.