Барби, понамерих още нещица:
Тубуларна атрофия, може би зна4и склерозирали семепроводни канал4ета, което още пове4е ме навежда на мисълта 4е вашата азооспермия е ОБСТРУКТИВНА- което е по- добрия вариянт,
единствено ме притеснява изре4ението : липса на нормална сперматогенеза
Можеш ли да пуснеш вси4ко написано на хартийката, от-до резултата от хистологи4ното изследване?
За двойките с Не Обструктивна Азооспермия ( НОА ) - не знам освен нас дали има други де, май няма, ама понамерих още малко инфо и ще я дам тук, в слу4ай 4е има и други като нас.
Видове азооспермия: Обструктивна и Не Обструктивна (НОА)
Обструктивна- има запазена сперматогенеза, но липсват сперматозоиди в еякулата, поради някакво препятствие по пътя- може да е варикоцеле, липса или склерозирали канал4ета и т.н. ( моля допълвайте ако знаете пове4е)
НОАДефект в сперматогенезата- т.е. засегнато е произвеждането на сперматозоиди, или няма производство, или произведените са дефектни.
Три вида НОА: хипосперматогенеза, сертолиево- клетъ4ен синдром, Maturation Arrest ( което ще ре4е, 4е сперматозоидите не могат да узреят, не знам как е термина на български, ако някой знае, да помага)
Обикновено мъжете имат по-малки тестиси с плосък/ равен епидидимис [ flat epididimis ] Някои мъже могат да са с предистория на криптохидизъм. Нивото на хормона ФСХ е завишено ( над / около 17 ) а нивата на хормоните тестостерон и естрадиол са близо до или нормални.
При мъже с азооспермия рискът от генети4ни дефекти, които могат да се предадат на бъдещото поколение е по-голям и задължително се правят изследвания за откриване хромозомни аномалии и У хромозомни микроделеции.
При плануване на ИКСИ + ТЕСЕ е добре да са минали поне 6 месеца след предишна биопсия, ТЕСЕ или друга операция на тестисите, за да се увели4и шанса за намиране на сперматозоиди / тъй като производството им е толкова ограни4ено, та е необходимо време да се попълнят резервите
/
Това е от мен засега,
успех на вси4ки