Валентина, съжалявам че чак сега виждам поста ти. Не се обвинявай! Когато ти се случи нещо толкова сериозно, тежко и болезнено, не знаеш как ще реагираш. Самообвиненията и чувството за вина само затормозяват и не ти помагат.
Относно проблема ви:
според мен е нужно отново да погледнете диагнозата на д-р Кацаров. Недоразвити канали или липса на такива? И в двата случая мисля, че щом има подобна аномалия е редно да направите генетична консултация с д-р Алекс Савов в Майчин дом, София.
Около 70% от мъжете с такива аномалии са хетерозиготни носители /т.е само едната хромозома от хромозомната двойка е увредена/ мутация на седмата хромозома. Става дума за мутация, която може да доведе до болестта кистозна фиброза /муковисцидоза/. Това е едно изключително тежко заболяване.
Нуждата от изследване е много важна, защото:
Ако приятелят ти е носител, а ти също, то рискувате да ви се роди болно дете. Знам колко е тежко да го чуеш. Повярвай ми! Но това сравнително просто за вас изследване може да ви спести много страдания.
Това е най-често срещаната мутация при бялата раса, средно всеки 30-ти човек я има без да е болен. Когато си само хетерозиготен носител /само на едната хромозома/, болестта не се афишира. Болест настъпва ако и двамата родители са носители, т.е вече детето ще е хомозиготен носител / с две "болни" хромозоми/.
Ако при теб няма мутация на кистозна фиброза, няма да има проблем за бъдещите ви деца.
При нас беше същото и направихме изследване. Тази недоразвитост на каналите трябва да има причина и е важно да разберете каква е /възпаление, генетична причина и т.н./. При мен не се откри мутация и сега имаме две прекрасни деца.
Има и една малка възможност, но предполагам че д-р Кацаров можеше да ви я предложи - пластика на канали.
Поговорете отново с него и направете обезателно генетична консултация!
Успех!