Вчера бяхме на първо обучение от програмата за обучение на осиновители:)
Искам да споделя с вас, че отидох малко с резерви и си тръгнах с много положителен заряд:))А и останалите 2 семейства също. Така се смяхме и забавлявахме, споделяхме, научихме:)
Вчера беше опознавателен ден за нас.Всеки разказа за себе си, за очакванията си, за страховете и трудностите с които се сблъсква и от които се притеснява. Създадохме си правила на групата, които трябва да спазваме по време на курса:)
Раздадоха ни "родителски дневници", които да попълваме.
Имаше и задача по двойки. 2 въпроса на които единия от семсйтвото отговаря я другия трябва да го позитивира и да разсее страховете му:) 1 въпрос беше: "По отношение на осиновяването ми е особено трудно да приема...(моите трудности, свързани с осиновяването)", вторият "Решението да осиновим дете има следните положителни страни...(какво ни дава решението да озиновим дете)".
Всяко семейство сподели за критериите , които са посочили, за произхода на детето, са притесненията си.
Знаете ли,...в един момент си дадох сметка, че така научавам неща за съпруга си, които съм пропускала докато разговаряме двамата (или по скоро докато си пишем:).
Много съм доволна и с удоволствие ще отида и на втората среща:)
Тази първа сесия беше за: Запознаване със същността на осиновяването и подготовка на настаняването.
Втората сесия ще е: Детето-развитие и възпитание
Трета сесия: Психологически аспекти на осиновяването; Насилие над детето.
Четвърта сесия: Безопасна грижа:)
Успех на всички чакащи:)