0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

kiara

• 1449
  • Това, което не ни убива, ни прави по-силни!!!
 Момичета, не знам дали темата ми е за тук, но ще ви споделя и помоля за съвети и опит за справяне с положението!!!
 Брат ми има проблем с алкохола и ми е много тъжно и притеснено!!! Нямам никаква идея как да му помогна, а много искам да направя всичко възможно, за да се справи със зависимостта си!!! Майка ми се притеснява за него и за мен, аз за тях, въобще някакъв омагьосан кръг!!!
 Приемам всякакви съвети и мнения!!! Благодаря ви!!!
« Последна редакция: Юли 25, 2008, 12:35:43 pm от Мели »

*
Re: Помагайте!!!
« Отговор #1 -: Юли 22, 2008, 23:48:17 pm »
преди няколко месеца имаше подобна тема и доста момичета се бяха включили със съвети.обаче не помня как беше темата и не мога да ти дам линк. :oops:ако можеш да я потърсиш или тук или в кафето.
ще следя темата защото имам много добра позната на моите години с този проблем, за съжаление все още неразрешен.но мисля че най важното и първо е самия човек да има желание да се справи с проблема.успех.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

kiara

• 1449
« Отговор #2 -: Юли 22, 2008, 23:49:53 pm »
Благодаря, Ния, ще потърся, но не съм попадала на тази тема!!!

*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #3 -: Юли 23, 2008, 00:02:07 am »
и братовчед ми има такъв проблем но за съжаление ния е права - трябва да поиска той да му се помогне...братовчед ми явно не иска :(
иначе стандартното предполагам - клиника.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #4 -: Юли 23, 2008, 08:50:56 am »
И аз да се включа.
Киара- първо искам да те попитам каква е зависимостта му,в смисъл по колко пие и кога? Имам опит с такъв тип хора,защото в живота ми има вече един подобен случай.
« Отговор #5 -: Юли 23, 2008, 09:08:52 am »
Брат ти женен ли е?Има ли деца?Моят брат също има проблеми с алкохола и то от доста години :( Когато е близо до мен мога да го контролирам,ама когато не е дори и телефона не си вдига,защото знае какво ще последва.
Един мой познат пиеше доста допреди година,но откакто се срещна с настоящата си съпруга стана просто неознаваем!Никой не го е карал да спира да пие,той сам така си реши и го направи.
Според мен не е правилно да му се чете морал.Трябва да го обгърнете с любов и само с положителни неща,за да може да разбере какво рискува да изгуби.
А ,не разбрах,по колко и често ли пие брат ти?Защото на всеки му се случва понякога да попрекали.Моите родители като ме видят да изпивам повече от две бири и вече изпадат в паника.
Надявам се да намерите решение на проблема!
Препятствията са тези ужасни неща, които виждаш, когато не гледаш към целта си

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #6 -: Юли 23, 2008, 09:16:45 am »
И аз имам роднина с този проблем. Не знам как точно се води, на мъж ми брат му.
Имал си е собствен автосервиз, но се е пропил и е зарязал работата преди повече от 10 години. Все още си е един от най-добрите тенекеджии в града и когато става дума за скъпа кола пак го търсят, но вече от други сервизи и му плащат "стотинки" или понякога бутилки.
Преди време получи някаква алергия или натравяне. Известно време трябваше да спре да пие и от тогава намали чувствително алкохола. Вкъщи не пие, но когато излезе с приятели се отрязва. Прибира се залитайки. Едната му дъщеря е в пубертета и като види баща си да се въргаля пред входа се скъсва от рев.
Явно това е зависимост, която трябва да се лекува и не е лесно.

Затова мразя рекламите на алкохол - водка, мастика. Всички са толкова щастливи и секси. Ама не показват алкохолиците. А това е резултатът.
Сега чичо Слави ми е доста удобен, за да обясня на хлапето защо не трябва да се пие, защо е абсолютно забранено за деца. Представете си каква картинка е, щом дори не се налага да го убеждавам дълго.

Съветът ми е - използвайте тези хора като лош пример. Не ги крийте от децата. Използвайте и пушачите, които на втората стълба пуфтят като парен локомотив. Дано поне тях успеем да опазим. Има риск да ги уплашим прекалено много, на за мен е оправдан.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

kiara

• 1449
« Отговор #7 -: Юли 23, 2008, 11:16:59 am »
 Какво да ви кажа и аз не знам!!! :( Ние живеем далеко, но аз мисля, че проблемът е от 2-3 години, но не съм сигурна напълно!!! Беше женен, но се разведе сега през април и това допълнително го съсипва!!! Предполагам, но не смея да твърдя със сигурност, че всичко дойде от семейни проблеми, свързани с изневери, безпаричие и всичкия този стрес в ежедневието, което на по-слабоволев човек действа пагубно!!! Сега живее с нашите и те както и аз просто сме съсипани и се чудим какво да предприемем!!! Той по принцип отрича да има проблем, за което четох, че е нормално, но предполагам, че някакво лечение би предприел или посещение при психиатър, не знам!!! :? Родителите ми постоянно говорят с него, но това е заболяване и предполагам, че е нужна специализирана помощ в комбинация с лекарства, не знам!!! Само ако знаех къде да отида или кое е правилно, бих го направила на момента!!! :( За това и ви споделям и моля за помощ!!! Той не е лош човек, просто е много добър и слабохарактерен, и се остави да го съсипе бившата му жена, за което естествено не го оправдавам!!!Толкова ми е мъчно!!! :(

*

kiara

• 1449
« Отговор #8 -: Юли 23, 2008, 11:27:14 am »
 Само да допълня!!! Имам прекрасна племенничка, но и тя го разбира вече, че има проблем и се отдалечава от него, което е нормално, колкото и да е тъжно!!! Какво ли не сме говорили, заради нея поне да опита да се вземе в ръце, че ще си намери друга половинка, сега като не вървят нещата, не е дошъл края на света!!! Той много обича бившата си жена и тя именно с това го манипулираше години наред!!!
 Колко пие, не знам точно, но ми се къса сърцето като го видя да се напива примерно от една ракия и една бира, което значи че предварително е пил нещо!!! :( Когато има пари, просто ги изпива, примерно събота и неделя, а през седмицата пие това, което се слага вкъщи редовно преди вечеря и тогава просто е друг човек!!! Нашите са намирали скрити бутилки из къщата, което въобще не е на добре!!!
 Може би конкретен опит от нещо преживяно, конкретен специалист или клиника би ми било полезно!!! Четох, че доста момичета имат ако не роднина, то свой близък, който има този проблем!!! Дали някой го е преодолял и ако да, моля ви споделете?
 Това е заболяване, много се ядосвам, че се пази в тайна и се мисли за срамно!!! :?

*
« Отговор #9 -: Юли 23, 2008, 11:44:11 am »
жената,за която аз ти писах ми беше приятелка.от добро семейство, добър съпруг,имаха семеен бизнес и всичко беше добре до момента в който роди.някой лекари го отдават даже и на раждането.бебето беше на месеци и тя започна да пие.без претенции какво и кога, просто пиеше.последва опит за самоубийство с хапчета - неуспешен, рязаха се вени - спасиха я.постоянно я водят по лекари - психиатри, психолози - никакъв ефект.последно се опита да запали апартамента, съблича се гола пред родителите си....и това вече 10г.в Русе никой не успя да й помогне, беше във Варна - от там се върна по добре и даже започна работа, но пак за кратко.стигна се и до там да лежи в Карлуково :(.обиколиха десетки знахари, врачки, лечителки и от никъде нищо.даже не желае да вижда детето си.гледат го двете семейства баби и таткото. :( най лошото при нея, че няма никакво желание да се лекува.както се изказал един лекар - мозъка й вече е на пихтия, от толкова алкохол и опити за самоубийство.за съжаление при нея няма вече изгледи за оправяне.деградирал алкохолик,асоциална и излязла от човешки образ е.
пожелавам ти да намерите правилния подход и лекар.успех.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #10 -: Юли 23, 2008, 16:12:37 pm »
По друг повод една доцентка по лекарствата... все едно де. Работи в медицинска академия и изследва кое на какво и как влияе. Учен човек е.
Та тя каза, че за да не се получи пристрастяване към алкохола може да се пие до 14 дни в месеца и до 50 грама концентрат (или чаша вино, чаша бира). Всичко над това вече може да доведе до пристрастяване.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
« Отговор #11 -: Юли 23, 2008, 16:47:52 pm »
kiara,
Аз бях пуснала преди време тема в кафето. Може би нея Ния72 има предвид. Но имах съображения да я изтрия ...
Тогава бях неимоверно уплашена за моя много, много близка приятелка - беше стигнала до границата със смъртта, положението изглеждаше безнадеждно, народът около нея беше вдигнал ръце  :?
От момичетата тук срещнах много разбиране и съвети, включително и на ЛС ..., за което съм им изключително признателна.
При нас към момента положението е овладяно /не казвам розово/.
Болестта е страшна, но винаги има какво да се направи, стига около "пациента" да има достатъчно мотивирани хора.
Много е трудно, понякога изглежда непосилно, но винаги може да се спре, докато не е тръгнал черния дроб.
Насоките са общо взето следните:
- вътрешна решимост за отказ от алкохола. Да се потърси остатък от срам, страх от смъртта /мъжете са по-бъзливи/, все още незамъглени отговорностти към обществото и прочие;
- силна семейна и приятелска подкрепа;
- професионална подкрепа, АА - двете комбинирани дават много добри резултати, водат до преосмисляне на личната философия, ценностната система и поддържат личната мотивация ...

N.B. Алкохолиците, както всички останали наркомани имат нужда от най-силна обич и любов, тогава когато най-малко я заслужават и ние "нормалните" около тях трябва често да се сещаме за това.

Борбата е трудна, но възможна!
Kiara, Кураж и Сила в подкрепа на брат ти.
*
« Отговор #12 -: Юли 24, 2008, 23:02:41 pm »
Мила, киара, съжалявам за брат ти и искрено се надявам да се оправи. Предполагам, че си се разровила в интернет за клиники и специалисти, лекуващи зависимости, но може да видиш и това http://www.ndc.government.bg/?l=bg&pid=sp-organ
Аз нямам опит по въпроса и не мога да ти препоръчам.Успех. :bighug:
« Отговор #13 -: Юли 24, 2008, 23:57:41 pm »
Киара, много неприятно е случващото се с брат ти. Дано скоро намерите разрешение на проблема.
И аз като останалите момичета мисля, че човека трябва да признае пред себе си, че има проблем, да се осъзнае. Чак тогава ще има резултат, според мен.
Имам една приятелка, мъжа й пие, редовно, всяка вечер. Подписаха в края на миналата година. Тя сега е бременна в седмия месец. Той не работи, все нямало подходяща работа за него- ето повод да пие   :( и така всеки ден. Много ми е мъчно за нея, тъй като тя е израснала по домове за сираци и избърза да се омъжи, само и само да създаде свое семейство. Не случи на мъж, за огромно съжаление.
Наскоро ми казаха за едни хапчета. Някаква жена, позната на майка ми, ги слагала на мъжа си в храната и той отказал алкохола. Бил на 70 години, пиел редовно, а сега му ставало лошо само като помиришел. Дали обаче така ще действат на всеки?!
*

kiara

• 1449
« Отговор #14 -: Юли 25, 2008, 11:39:17 am »
 Благодаря ви, момичета за подкрепата!!!
 mercy, ще погледна това!!! Сега съм на работа и нямам време, но довечера ще разгледам подробно!!!
 Pepka, знаеш ли какви са тези хапчета?

« Отговор #15 -: Юли 25, 2008, 12:39:24 pm »
kiara,
Хапчетата от този вид не са безобидни и в много клиники въобще не ги препоръчват, познавайки лабилната психика на пациентите си.
Защото ако алкохоликът се напие здраво, независимо че отначало му е гадно от алкохола, и е приел такила хапове, ще си увреди здравето непоправимо.
И забележи, това в случай че пациентът знае, че приема такива медикаменти. Пък какво говорим, когато не знае ...
И въобще изобщо съм твърде скептична към външни намеси без знанието на болния ...
Няма ли негово активно участие нищо не може да се направи /освен ако не го умори жена му с хапове  :D/.
Re: Помагайте!!! (проблем с алкохола - бел.мод.)
« Отговор #16 -: Юли 25, 2008, 23:34:59 pm »
Pepka, знаеш ли какви са тези хапчета?

kiara, знам как се казват, ще ти ги пусна на лични.

Напълно съм съгласна с казаното от mmery
.