0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

цветна снимка или лапароскопия
« -: Юли 22, 2008, 00:22:09 am »
здравейте,момичета!!! искам да попитам каква е разликата между цветната снимка и лапароскопията???какво значи лапароскопия и как се прави и при кое от двете има по-голям шанс за забременяване? Благодаря предварително. :wink:
Re: цветна снимка или лапароскопия
« Отговор #1 -: Юли 22, 2008, 00:32:44 am »
Хистеросалпингография: рентгеново изследване известно сред пациентите като цветна снимка, въпреки че няма нищо цветно в нея. Извършва се в първата част на цикъла – след менструация. Възпалителните заболявания на влагалище, маточна шийка и матка са противопоказание за извършването и. Вкарват се няколко мл. непрозрачна за рентгеновите лъчи течност в матката, като при проходимост тя преминава в маточните тръби и накрая се излива в коремната кухина. Това се извършва под рентгенов контрол, и по този начин се преценява пропускливостта на тръбите. По принцип силни болки се получават, когато има запушване и течността , която се вкарва продължи да повишава налягането. Важно: възможен е фалшиво отрицателен резултат (рядко) дължащ се на спазъм(свиване) на тръбата. За по-големия комфорт на пациентките се правят предварително някои отпускащи медикаменти. Антибиотичната профилактика е препоръчителна, особено при рискови пациентки. Днес ХСГ е в голяма степен заменена от лапароскопията, но последната не позволява да се "огледа от вътре" маточната кухина и тръбите. Т.е. снимката и днес има своето място. Удачно е да се опитва веднага забременяване при пациентки, при което хистеросалпингографията е показала нормална проходимост.

Лапароскопия: съвременния начин за оценка проходимостта на тръбите и директен оглед на органите в малкия таз. Извършва се под обща упойка. С тънка игла се вкарва въглероден двуокис в корема на жената, раздалечаващ коремната стена от червата. През пъпа са въвежда уред, наречен лапароскоп (оптична система с камера и източник на осветление) Дебелината му е само                 10-12       мм, поради което необходимият разрез е малък и практически не оставя следи. Допълнителни инструменти се поставят в зависимост от нуждата и са обикновен с дебелина по 5 мм. Освен, че може директно да се огледа вкарването на оцветена течност през матката и преминаването и през тръбите, с лапароскоп се виждат наличието на огнища на ендометриоза, състоянието на яйчниците, евентуални сраствания. Множества са оперативните манипулации, които могат да се извършат с лапароскоп, като вида им зависи единствено от наличните инструменти и подготовката на оператора.Лапароскопията може да бъде диагностична и оперативна.

« Отговор #2 -: Юли 22, 2008, 11:01:58 am »
благодаря много за отговора,редовно  чета ваши мнения,въпроси и отговори-много научих от вас,да сте живи и здрави и нито една да не се задържа тук дълго.Успех момичета и все повече  :bfp: :bfp:
« Отговор #3 -: Септември 15, 2008, 09:24:33 am »
Здравейте момичета,в събота правих цветна снимка в Плевен в инвитро центъра искам да кажа на всички на които им предстои да им кажа че не боли изобщо,вярно е че апарата е 4D и че ме приспаха за 20мин. после ме събудиха и така мина всичко,но от вчера имам малко розово на салфетката след пишкане ....кажете ми каво е това,да се притеснявам ли...мерси предварително :D
Молете се за нещата,които желаете,но работете за нещата,от които имате нужда.
« Отговор #4 -: Септември 15, 2008, 12:56:21 pm »
е сега аз имам въпрос-всички ли ги приспиват при цветна снимка?
*
« Отговор #5 -: Септември 15, 2008, 13:06:12 pm »
е сега аз имам въпрос-всички ли ги приспиват при цветна снимка?
не, по желание е
« Отговор #6 -: Септември 15, 2008, 18:22:23 pm »
Здравейте момичета,в събота правих цветна снимка в Плевен в инвитро центъра искам да кажа на всички на които им предстои да им кажа че не боли изобщо,вярно е че апарата е 4D и че ме приспаха за 20мин. после ме събудиха и така мина всичко,но от вчера имам малко розово на салфетката след пишкане ....кажете ми каво е това,да се притеснявам ли...мерси предварително :D
Няма нищо притеснително.Напълно нормално е това зацапване в първите дни след цветната снимка.
« Отговор #7 -: Септември 16, 2008, 19:57:06 pm »
бихте ли ми казали колко време се стои в болницата за лапароскопия?
« Отговор #8 -: Септември 16, 2008, 23:01:17 pm »
Аз лежах три дни,единият от които само ме приеха и ми правиха стандартните за болнично заведение изследвания.
*
« Отговор #9 -: Септември 17, 2008, 08:32:27 am »
Аз стоях пълни 3 дни,като на четвъртия ме изписаха.

*

!!!

• 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
« Отговор #10 -: Септември 17, 2008, 11:09:08 am »
При цветната снимка ми показа, че и двете ми тръби са непроходими и нямам шансове с тях. Година след това имах операция за резекция на яйчниците и евентуална пластика на тръбите при която се установява че тръбите просто са били нагънати - вкарвай цветното вещество те се изправят. При всеки е много индивидуално, но ако няма друг проблем може би е редно първо да се види какво ще покаже на цветната снимка. Успех!