Момичета, да не ви стряскам, понеже съм голямо изключение, но преди три години след втори спонтанен аборт цикълът ми изчезна за цели две години!!! Споменавала съм го вече. Беше комбинация от различни фактори:
1. Моята голяма неосведоменост по въпроса ме караше по инерция да си чакам ли чакам природата да си свърши сама работата.
2. Една гинеколожка, добра жена иначе, ме навиваше доста в тази посока.
3. Следваха напосоки подбрани хормонални и инжекции. И така близо година.
4. Една друга добра жена, пак гинеколожка, ме открехна за чудото, наречено Диане-35, което по инерция и нейно внушение, за да приемал все пак организмът ми женски хормони, щото тогава според нея повече съм приличала на мъж, отколкото на жена, го пих 8 месеца. Чак не мога да повярвам колко доверчива душа се оказах...
5. Едни чужбински лекари се изненадаха много, че пия Диане-35, за да се появи цикълът ми, щото според тях той се пиел само при наличие на кисти, с цел да ги премахне, пък аз нямах кисти...
6. Спрях Диането и ми направиха диагностична хистероскопия и неверният ми цикъл се появи неочаквано и изневиделица; и цялото ми племе празнува просълзено възвръщането на женствеността ми.
7. Най-гадното беше, че като хипнотизирани две години правихме опити за бебе (без пукната овулация, без пукнат цикъл), щото една друга умна глава ми беше споделила, че имало доста случаи, когато овулацията изведнъж се появявала и ако си късметлия ти да си този случай, то ще имаш бебе по-рано, отколкото цикъл даже. Е, не се оказахме ние тези късметлии и тези две години бяха кошмарни в това отношение.
8.
Извод: Не се доверявайте само на една умна глава. Бъдете по-инициативни и неинертни за себе си. Не вярвайте на такива чудеса, че бебета стават и без овулация, защото това може да се окаже по-мъчително, отколкото очакването на самия ви цикъл.
Предполагам, че при всички случаи сте по-осведомени, отколкото бях аз по онова време, по тези въпроси!!! Но да ви предупредя и пожелая късмет!