Здравейте, момичета!
Издирих тук старата тема и пускам питането си...
Пречи ли преднизолона на стимулацията и на опита ин витро? Не знам - вече се параноясах, но едно момиче в друг форум ме притесни....
Та, обяснявам набързо...На 32 съм - от 9 години опити за дете, без установена причина, 4 инсеминации, 1 инвитро на естествен цикъл с два прекрасни бластоциста, но уви...
Сега ми предстои първия ми опит по фонда.
Единственият проблем, който на два пъти с пролежаване в ендокринологична клиника е Вродена надбъбречна хиперплазия с високи 17-он прогестерон и андростендион. Преди 7 години, изписаха ми преднизолон F по 1/2 вечер....Пих го с месеци и като се обадих на ендокринолога в отделението /много завеян беше/ го питах няма ли да го спирам или да проверявам - той ми каза, че ще го пия с години. Прозвуча ми несериозно и го спрях. Та до преди 2-3 години, когато при друг ендокринолог отново влязох в клиника за хормонално проследяване и се установи отново диагнозата, този път със стимулационен АКТХ тест, така че няма грешка.
Та, в момента и от 3 години вече пия преднизолон F 1/2т. вечер. Ендокринологът ми каза, че най-вероятно дългият прием на лекарството ми е отключил и инсулинова резистентност, която ми откриха от скоро и заради която пия метфогамма.
Та...сега ми предстои първия опит по фонда. Пациентка съм на д-р Персенска. Тя знае за преднизолона и ВНХ, но изобщо не му обърна внимание като го споменах. Реших, че не пречи и че всичко е нормално.
Сега като написах на едно момиче в друг форум какво пия преди опита и тя ми каза, че трябва да напомня на д-р Персенска, че пия лекарството и да внимавам с него...
Та - влияе ли преднизолона на стимулацията и на успешния опит по-скоро в негативен план и има ли за какво да се притеснявам? Скоро няма да се видя с лекарката си, а чак другия месец на 10-ти ден за проследяване за дълъг протокол и няма как да я питам...
Аз изчетох де що има в нета, но срещам само позитивни мнения за приема му по време на ин витро. Дори в някои клиники го изписват и месец преди опита, дори и без да имат момичетата проблем с щитовидната жлеза,
но сега се притесних....тъй като на едно място срещнах, че вреди на яйчниковата функция, което ми се стори странно, но в същото време ме и притесни...
Благодаря ви предварително и ще чакам с нетърпение отговорите ви!