0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте, незная дали темата е за тук, но ми се иска да споделя някои мои мисли, пък и познатите няма ме разберат. Да уточня, не желая да нападам никого. Случилото се ми направи впечатление. Имаше преди време тема за подобряване на реда в клиниките за стерилитет, но моята мисъл е в по-различен път, не става въпрос за чакането за прегледи. Не съм много добра в писането, но ще се опитам да обясня.
И така:1. работя като конструктор във фирма, която притежава от 7 год. сертификат за качество ISO 9001:2000. Та при нас има процедури, които аз при разработване на нов продукт съм длъжна да спазвам и ги спазвам, правят се ежегодно одити от вътрешни и външни одитори, за което фирмата си плаща. Заплатата, която получавам е смешно ниска, но в провинцията, а и моите проблеми ме оставиха на тази работа, която въпреки всичко обичам. Разработването на изделия става и по външни заявки от клиенти: но те си дават исканите параметри, и никой не допускаме да ни казва как да си свършим работа. Но клиентът получава сертификат за качество на продукцията, протоколи от измервания и изпитвания. А отделно за всяко произведено изделие даваме гаранция от 1 година, независимо дали струва 5 или 150 лв, поправяме го без пари.
2. Имала съм няколко инвитро процедури - неуспешни. Редовно през 6 месеца си правех цитонамазки /идеални/ - но в един момент един лекар каза ПАП 3Б и последва конизация в Майчин дом І София. Изрязаха част от шийката. Обаче искам да ви разкажа за самата конизация в държавната болница. Не ги хваля, само обърнете внимание на процедурата: постъпих в приемен кабинет, дадоха ми лист с процедури, през които да мина, и не ме приеха в отделението без да съм направила всички консултации. Старшата акушерка внимателно прегледа всички документи и даже ме връща за доуточнение при анестезиолога, имам проблем с упойките. На самата конизация, анестезиолага видя написаното от неговия колега и пак направи анкета с мен. Нямах никакви проблеми по време на операцията.
3. Бях се отказала от ново инвитро, но реших за последно пак да пробвам. Посетих известна клиника по стерилитет. Представих всичките си изследвания и документи - и този от конизацията, поговорих с док. и той предложи инвитро с донор. Обадиха се за процедура, и ето го деня на трансфера. Аз съм щастлива, спокойна, че съм в добри ръце - но изненада. Шийката. Ами то трябвало дилатация, сондаж. А аз, откъде да зная. Моята професия е друга. Съответно имах прокървяване на трансфера. Предишните трансфери бяха безпроблемни, но на друго място и преди конизацията.
Въпроса не е в лекарите, аз виждам, че те са изключително заети, но нали аз плащам, значи очаквам спазване на някакви стандарти при провеждане на АРТ. Не мисля, че е трудно да се назначи старша сестра, която да следи процесите и да изисква направа на предварителни манипулации. Приемам, че док. може да изпусне нещо. Но аз какво да правя. Къде е тук стандарта и гаранцията, която аз поемам в моята професия за една мизерна заплата.
Пак казвам, прекалено ми е тъжно, защото това беше последния ми опит за да съдя някого. Надявам се да бъде прочетено от медицински лица, които да се замислят. На мен не ми пречи , че чакам с часове за преглед. Но нали всички трябва да вършим работата си качествено.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Правила и стандарти в инвитро процедурите
« Отговор #1 -: Юли 15, 2008, 21:16:21 pm »
В медицината няма стандарти - това е човешки организъм. А+В не винаги е равно на С. За съжаление има лекарски грешки, никой не е застрахован от тях, независимо в коя област на медицината.
« Отговор #2 -: Юли 16, 2008, 08:58:54 am »
tipin, подкрепям те!
Недопустимо е да не се оглежда всеки детайл , преди трансфер , а и изобщо!
Процедурите са тежки , скъпи в много аспекти , проблемите в качественото обслужване не са малко , не знам какво да ти кажа... :(
Спомням си един архаичен лозунг - Количествените натрупвания , водят до качествени изменения - за съжаление понякога в грешна посока.
Силно се надявам да намериш правилният лекар и да сбъднеш мечтата си!
Успех!
« Последна редакция: Юли 16, 2008, 09:00:29 am от Eфирче »
*

wild cat

• 404
  • Няма начин да няма начин!
« Отговор #3 -: Юли 16, 2008, 09:53:44 am »
Не съм минала през ада на ART-процедурите в България,но въпреки това мисля, че имам право на мнение, защото вероятно скоро ще ми се наложи да поема по този път. Недопустимо и абсурдно е това, което става - като се започне от борбата за по-скорошен час за преглед и се стигне до абсолютно елементарни грешки, водещи до сериозни усложнения за пациента или неуспехи. Дори за лаик мисля, че е ясно, че щом е имало конизация, вероятно ще е нужна дилатация. Как може да допуснат да се провали цяла процедура заради това?  :(
Определено смятам, че проблемите идват от това, че лекарите са претоварени с работа и волно или неволно претупват нещата, защото....... на вратата чака следващият пациент.
Но ние наистина количество ли гоним или качество? Целта ни е не само да забременеем, но и да родим здраво бебе, а също и да опазим собственото си здраве!
Ако бяхме нормална държава /но ние не сме  :(/ , мисля, че в случай като твоя клиниките трябва да носят отговорност пред съответните органи за грешките си.
Какво да те посъветвам - търси си правата, но дали ще ги намериш?  :(
*
« Отговор #4 -: Юли 16, 2008, 11:33:50 am »
Не ме изненадва това което си писала.И друг път съм споделяла,имам четири инсеминации и две инвитропроцедури,винаги е възниквал проблем с шийката, хайде за инсеминациите -майната му ама страшно ми докривя при второто инвитро.При един лекар ходя от близо две години ,като не помни да си записва ,на мен ми е нудобно да му напомням за този или онзи проблем ама като гледам и те са хора и май ще обърна политиката.
*
« Отговор #5 -: Юли 16, 2008, 16:38:32 pm »
Благодаря ви момичета, на мен не ми се спори. Но не съм съгласна, че в медицината няма стардарти. Аз говоря за някакъв набор от стъпки, който задължително трябва да се направи: правим трансфер, значи първо това, после това и т.н. Не казвам, че резултата е трябвало да бъде +, но стъпките трябва да се следват. Е, казаха ми да отида септември, ама...то пари трябват.
« Отговор #6 -: Юли 16, 2008, 16:52:36 pm »
tipin съгласна съм с теб напълно! Трябва да има някакви предварителни стъпки, общовалидни и задължителни за спазване при инвитро - напр. хормонални изследвания, сондаж, предварителен видеозон за яйчници и лигавица, консултация с анестезиолог, .... и според мен много важно - консулт с доктора след неуспешно инвитро за изясняване на евентуални причини и възможности за бъдещото им отстраняване.
*
« Отговор #7 -: Юли 16, 2008, 17:14:45 pm »
Искам още нещо да допълня. Аз не виня доктора. Знаете ли, аз усетих болка у него, заради пропуска му. На мен ми стана мъчно, защото той страдаше. Лекарите са идиодски претоварени, а такива пропуски са лесно отстраними с друга организация на работа и с назначаване на нов човек. То при днешните адсл връзки и лесни аутлук експрес пощи, една такава работа може да се върши и от човек от друго населено място. Трябва само да се качат всички досиета на рс, и няма нужда да се дават даже и много високи заплати. Хора в провинцията ще се намерят. А такива като мен, ще бъдат сигурни, че всичко е направено както трябва, пък каквото сабя покаже. Няма да я има горчивината.
« Отговор #8 -: Юли 16, 2008, 19:10:29 pm »
Аз не виня доктора. Знаете ли, аз усетих болка у него, заради пропуска му. На мен ми стана мъчно, защото той страдаше.

tipin , болката и страданието са твои , мила . :(
Права си , каквото сабя покаже , но поне да си тръгнем удовлетворени за добре свършена работа , все едно колко часа сме прекарали в чакалнята и колко сме платили с пари , здраве , болки-физически и емоционални.
Ако това липсва , все ми е тая какво ще видя или усетя в нечии очи...
То хубаво , навалица голяма , но залога на всяко семейство е огромен , и за тази цена очакваме - професионализъм , нали , така?
А иначе знаем ,че другото е Божа работа...
« Отговор #9 -: Юли 16, 2008, 19:29:28 pm »
Аз не виня доктора. Знаете ли, аз усетих болка у него, заради пропуска му. На мен ми стана мъчно, защото той страдаше.

tipin , болката и страданието са твои , мила . :(
Права си , каквото сабя покаже , но поне да си тръгнем удовлетворени за добре свършена работа , все едно колко часа сме прекарали в чакалнята и колко сме платили с пари , здраве , болки-физически и емоционални.
Ако това липсва , все ми е тая какво ще видя или усетя в нечии очи...
То хубаво , навалица голяма , но залога на всяко семейство е огромен , и за тази цена очакваме - професионализъм , нали , така?
А иначе знаем ,че другото е Божа работа...
:good_post:
« Отговор #10 -: Юли 17, 2008, 09:02:01 am »
Типин, съжелявам за това, което ти се е случило и подкрепях постингите до момента.
Всички ние четем вниметелно из форуми, търсим информация, образоваме се и с риск да бъдем нахални, досадни и какво ли още не - ще следим всичките процеси и процедури, които ни правят лекарите. Ще питаме, ща задавеме въпроси, ще предлагаме, ще обсъждаме заедно.....ще напомняме, ще повтаряме, ако трябва многократно. Знам, това не ни е работа...но пък е е динственото, което можем да направим за себе си.
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #11 -: Юли 17, 2008, 10:03:34 am »
   tipin ,благодаря за темата!Аз няма какво да добавя,но това разочарование и на мен ми е заседнало като буца на гърлото от пропуските,породени от голямата претовареност в "нашите" клиники.Аз също бях "претупана" на доста етапи от своята процедура,поради не добра организация.
*
« Отговор #12 -: Юли 17, 2008, 11:58:02 am »
Типин съжалявам за проваления ти трансфер.Наистина едно недоглеждане, независимо по каква причина не е извинение.Аз също съм изпитала болка и гняв при три мои процедури - две ин витро и един трансфер на замразени ембриони.Бяха ми направени с наличие на хидросалпингс.Дали това беше недоглеждане?Не знам.Знам само, че ми отидоха напразно няколко години, много средства и много, много разочаровение, след като се ограмотих от този форум, че всичко е било обречено.
« Отговор #13 -: Юли 17, 2008, 15:46:01 pm »
Привет и от мен!Добре нека остави чакането на страна.Ние поверяваме в рацете на избрания лекар всичките си мечти надежди,здравето и живота си а те какво правят уж всичко по силите си ако понякаква случайност нещата се получат ок те са най-добрите.Аз съм само на 23 и вече съм с един неуспешен опит,който ми струваше 7500лв.и какво се оказа после след катовсичко се срина и неуспеха беше факт.След като чаках два месеца да ме прегледа избрания от мен д-р който ме лекува от 3 години.Се останови , че преди ин-витрото е трябвало да ми се направят имунологични и генетични изследвания.Просто нямам думи.Отчаяна съм и незнам към коя клиника да се насоча и дали изобщо да е в България. :( :(
« Отговор #14 -: Юли 17, 2008, 16:43:56 pm »
Съгласна съм sisiidani, ние не сме при тях да лекуваме грип или обрив, отишли сме да зачеваме деца и смятам, че това е достатъчно основание да изискваме от тях
« Отговор #15 -: Юли 17, 2008, 17:29:39 pm »
Вижте аз не искам да коментирам професионализма на лекарите просто защото не съм аз човека който решава това.Но за мен е недопустимо да се взимат толколва много пари и да получаваме това отношение и равнодушие.Ще споделя какво преживях аз целия екип от д-ри ми казваха ,,При вас нещата вървят много добре само трябва да имате вяра,,В деня на пункцията която се прави под пълна упийка само 30мин. след като са ме събудили ма пратиха да си ходя на 200км. от София и така по-време на цялата стимулация и след трансфера лежах само половин часи си трагнах.След като прокърви на 11-я ден от трансфера се обадих на д-ра който ми каза да лежа така и направих след като кървенето се засили аз се обадих пак, но уви телефона му беше изключен.Два месеца по-късно намери свободен час да ме прегледа и каза ,имаш отново кисти започваме от начало.Но този път ще правим имунологични и генетични изследваникя.(трябваше да ги пуснем от самото начало това са думи на д-ра).Ако нзаех как да се излекувам и какво да правя нямаше да имам нужда от неговата помощза която заплатих много скъпо много нерви от разочарованието и огромно страдание и една купчина пари. Но какво да ви казвам като вие прекрасно знаете за какво става на въпрос за огромно съжаление.Но и те не са виновни :? 
*
« Отговор #16 -: Юли 17, 2008, 18:15:03 pm »
 Мили момичета съласна съм с всичко изписано дотук.До момента си мислех ,че аз не правя нещо както трябва,за да получа отношението ,което не съм очаквала,недоглеждане,различни мнения от хора ,които рабоят в екип,незадълбочаване в детайлите,дори опит да се пренебрегне случая ни.Чувствах се неудобно да се "бъркам" в неща ,които не са моя работа.А съм съвсем в началото на процедура,досещате се сами с какво желание и заряд ще отида ,по-скоро с много притеснения.... Виждам ,че не съм сама в преживяното,за съжаление.
 Тук съвсем не става дума за професионализъм,но все пак натовареността на клиниките ,мисля не е наш проблем,може би не сме  критични от солидарност към другите  пациенти.
« Отговор #17 -: Юли 18, 2008, 10:08:50 am »
Ех, момичета може би в такива случаи трябва да споменем и имената на лекарите които са се отнесли така повърхностно към проблемите ни, и дано някои от тях прочете написаното и си вземе бележка или поне да се ориентират бъдещите им пациентки какво ги очаква там и за какво да бъдат подготвени. Това че са много пациентките и лекарите са натоварени не мисля че ги оправдава, а нас кой ще ни компенсира нервите, болката и не напоследно място финансовите разходи от грешките на лекарите. Всички сте преживяли това и няма смисъл да обяснявам как се чуствам след поредния неуспех, а когато това се дължи на недоглеждане или съществени пропуски от страна на лекаря просто нямам думи.  :x
« Последна редакция: Юли 18, 2008, 10:15:06 am от lions »
Неуспеха не означава, че никога няма да успееш, просто ще ти отнеме повече време.
*
« Отговор #18 -: Юли 20, 2008, 16:40:40 pm »
Привет и от мен!Добре нека остави чакането на страна.Ние поверяваме в рацете на избрания лекар всичките си мечти надежди,здравето и живота си а те какво правят уж всичко по силите си ако понякаква случайност нещата се получат ок те са най-добрите.Аз съм само на 23 и вече съм с един неуспешен опит,който ми струваше 7500лв.и какво се оказа после след катовсичко се срина и неуспеха беше факт.След като чаках два месеца да ме прегледа избрания от мен д-р който ме лекува от 3 години.Се останови , че преди ин-витрото е трябвало да ми се направят имунологични и генетични изследвания.Просто нямам думи.Мила sisidani ,аз съм само 1 година по-голяма от теб,но имам вече 2 неуспешни опита ин витро,операция която излезе,че е за нищо и неуспешен опит за трансфер със замразен ембрион и докато ревях като магаре пред клиниката и доктора ми обяснаваше,че има хора които забременяват от 10 опит,биолошката изведнъш се сети че трябвало да ми направят и генетични изследвания,преди опитите,точно както се е случило и при теб,не знам какво да кажа,сега събираме пари и ще видим,просто не зная дали ще издържа още един неуспех.Пожелавам ти много сила за да издържиш всичко и да станеш една чудесна майка  :bighug:

« Отговор #19 -: Юли 20, 2008, 21:06:40 pm »
Сигурно сме посещавали един и същи лекар или това е редовна практика да ни вземат парите и да минем през целия ужас от неуспеха.Аз мисля да си направя изследванията и с след това да се насоча към някоя клиника.Аз също ти желая успех и да збъднеш мечтата сикакто ти така и всички момичета от форума :bighug: :bighug:Малко съм развълнувана и за това може да съм допусняла някоя правописна грешка ,но ме извинете(една приятелка ми прати клипче от от последна си консултаця ще има момиче)