0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Момичета,искам да изляза 1 година  в неплатен отпуск.Говорих с директора ,разрешава ми,но иска да подам молба с подробно описание на лечението.Как се пише такъв тип молба?Моля,ако някоя от вас има идея ,да пише!
Re: Помагайте-молба за неплатен отпуск!
« Отговор #1 -: Юли 15, 2008, 14:02:52 pm »
За какво му е пък чак подробно описание!?! Не знам, може и такъв да е редът за тези молби, ама нещо ми се струва прекалено, може да се посочи примерно -  здравословни причини, необходимост от дълго лечение, ама чак подробности
« Отговор #2 -: Юли 15, 2008, 14:11:34 pm »
Молбата се пише съвсем стандартно и не се изброяват никакви причини, лечения, несгоди и т.н. Твоето лечение си е твой ЛИЧЕН проблем, който касае теб и партньора ти. Твоите проблеми не касаят директора.
Ето как се пише:

До Директора на ....
МОЛБА
от
....
Уважаеми г-н Директор,
Моля да ми бъде разрешен неплатен отпуск в размер на една година /поради здравословни проблеми/.
Надявам се, че молбата ми ще бъде удовлетворена.

Толкова! Като това, което е в скоби, може и да не се пише.
По същея начин, когато ше ползваш платен годишен отпуск, не посочваш кой хотел ще отседнеш и с кои други хора ще си на почивка и дали има минерален басейн наблизо. :wink: :lol:
Не би трябвало директорът да се интересува от подробности.

Явно твърде много се страхува от провелки от ИТ и иска да се презастрахова.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
« Отговор #3 -: Юли 15, 2008, 14:15:44 pm »
Искат ми подробна моба,тъй като съм учителка ,директорът не дава разрешението,а представя молбата с мотиви предРИО на МОН.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #4 -: Юли 15, 2008, 14:39:44 pm »
Моля да ми бъде разрешен неплатен отпуск в размер на една година /поради здравословни проблеми/.
не е ли по-добреотпускът да е за срок от една година, а не "в размер"

Готина, защо не напишеш, че през октомври, ноември то предстои лапаро, което предполага около месец домашен режим или както се води в болничния там израза. Напиши, че твоят лекар има съмнения за ендометриоза например и лечението предполага още една лапароскопия след три или шест месеца и още месец домашно лечение. А това ще повлияе ннамкакси (ще затрудни) учебния процес
Или лекарят препоръчва евентуално или възможноа най-бързо забременяване след лечението и  лекарят ти препоръчва да не си контактна с грипове и шарки.
Или лечението с хормони води до временни състояния (изнервеност или сънливост или каквото още ти хрумне), които не позволяват работа с клиенти, а още по-малко с деца. И симптомите изчезват скоро след спирането на лечението.
Така си оставяш вратичка да го прекъснеш този отпуск.

Извинявай, аз все пак не зная каква е истинската причина за този отпуск, но предполагам, че и докторът ти може да ти каже какво да напишеш, така че да е достоверно.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
« Отговор #5 -: Юли 15, 2008, 14:43:50 pm »
Тамара,много ти благодаря за помощта!
« Отговор #6 -: Юли 15, 2008, 15:35:57 pm »
Искат ми подробна моба,тъй като съм учителка ,директорът не дава разрешението,а представя молбата с мотиви предРИО на МОН.
Нещо не ми се връзва. Щом е директор , той подписва , не инспекторите.
За какво им е нужно на РИО.... да знаят мотивите ти.
Това за мен са пълни глупости и ако ме питаш на никого не дължиш обяснение в писмен вид за неплатен отпуск. 8O

чл.160 от КТ (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши  неплатен отпуск независимо от това , дали е ползвал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.

Някъде да пише ,че се искат писмени мотиви?
Това да не е болничен.
« Отговор #7 -: Юли 15, 2008, 15:43:30 pm »
За училищата специално е така.Директорът без РИО не може да разреши неплатен отпуск за повече от 1 месец.
Не знам защо РИОтрябва да знаят мотивите?Според мен тази молба е чиста формалност,но се изисква.
*
« Отговор #8 -: Юли 15, 2008, 15:45:02 pm »
Това за мен са пълни глупости и ако ме питаш на никого не дължиш обяснение в писмен вид за неплатен отпуск. 8O
Съгласна съм. Директорът си придава важности. И е некомпетентен.
Да не говорим, че има семейства, които не желаят да споделят за такъв тип лечение.
« Отговор #9 -: Юли 15, 2008, 15:45:27 pm »
А според мен това е незаконно , да не говорим ,че е унизително и някой би могъл да злоупотреби с тази информация.
Съветвам те да се консултираш в ИТ (инспекция по труда)
*

Tamara

• 1662
« Отговор #10 -: Юли 15, 2008, 16:25:56 pm »
чл.160 от КТ (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши  неплатен отпуск независимо от това , дали е ползвал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.

Аз не съм се задълбавала много навътре в отпуските, но от това, което съм чела работодателят може да откаже отпуска, когато това по някакъв начин затруднява работния процес. (как помпозно звучи само) И стига работодателят да не прекалява обикновено законът го защитава.
В чл. 160 може да разреши, но може и да не разреши такъв отпуск. Може да предпочете да си намери друг човек. Не е длъжен.
Освен това не се знае кой точно е "работодателят" - директорът или РИО / МОН.
Ако по някакъв начин може да се тълкува, че МОН е работодател, то те биха могли да поискат обяснение. Ако е директорът - и той би могъл да поиска. Работникът сигурно ще има право да го откаже. Но този отказ не задължава работодателя да разреши този отпуск.
От тази гледна точка... не ми се струва наложителна консултацията с ИТ. По-добре излъжи, отколкото да влизаш в открит конфликт. Измисли си болест, която да пасне. По-добре поговори с личния лекар, ако не искаш да е нещо гинекологично. Може тя да ти каже нещо бъбречно или кожно, някакви пластични операции или... все едно какво.  Само гледай да не е нещо, което ще затрудни по-късно да изпълняваш служебните си задължения. От тази гледна точка гинекологичните са ок - защото предполагат че си здрава и работоспособна по принцип. А състоянието е временно и след стабилизирането няма да се отрази на работоспособността.
А тези от РИО според мен няма да седнат да проверяват дали се лекуваш точно от това. А и ти винаги можеш да кажеш, че те е подвела неточна диагноза или че на този етап заболяването не е било достатъчно добре диагностицирано, но наближаващата нова учебна година те е принудила да действащ прибързано.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
« Отговор #11 -: Юли 15, 2008, 16:39:45 pm »
Тамара,права си.Директорът в случая е работодател,но не може да вземе решение за толкова дълъг отпуск ,защото РИО отпуска щатните бройки и одобрява т.нар.образец 1 за всяка учебна година и за всяко училище.
Иначе директорът знае цялата ми история и е съгласен с мен.Дори ми предлагаше да излизам в постоянни болнични,но за мен е неприемливо.По принцип директорът ми разрешава ,но той трябва да представи молбата в РИО.

« Отговор #12 -: Юли 15, 2008, 16:41:37 pm »
работодателят може да откаже отпуска,

Точно така ,Тамара и не само неплатена ,а и платената, изцяло зависят от волята на работодателя , но никъде няма законово изискване за писмена аргументация.
В същото време , ако служителя посочи здравословни причини , ми добре , но си има друг вид временна нетрудоспособност - болничини и току-виж този аргумент не е достатъчен и съвсем законово откажат отпуската?...
Изпада се в някакъв абсурд , а не виждам какъв е смисъла .
Момичето си иска отпуск ,който не товари бюджета , ръководителят казва ДА или НЕ.
По отношение на трудово правните въпроси , почти съм сигурна ,че са дело на самите директори , явно въпросният ръководител е решил да се презастрахова пред собствените си началници и да получи потупване по рамото.

защото РИО отпуска щатните бройки и одобрява т.нар.образец 1 за всяка учебна година и за всяко училище.

Тогава си поискай неплатен до края на учебната година , за която има вече одобрен такъв образец.
« Последна редакция: Юли 15, 2008, 16:51:21 pm от Eфирче »
*

Tamara

• 1662
« Отговор #13 -: Юли 15, 2008, 17:06:25 pm »
Ефирче, това което казваш е така. Абсурд е. Защото ако тя си взима болничен след болничен няма да може да изпълнява служебните си задължения. Ако си вземе неплатен отпуск обаче те ще назначат човек по заместване и никак не е добре тя да си прекъсне отпуската в средата на ноември, а в средата на март пак да поиска такава. Ако това бяха студенти, а не ученици - аз не виждам проблем да е така. Ама на децата родителите им ще създават проблеми.
Явно от тази гледна точка искат по-подробно описание на причината.
Но дори и да е само презастраховка от страна на директора, едва ли готина е в позиция да откаже.

Ако след описание на причината откажат отпуската ще намерят друго решение. Или ще я преместят на административна длъжност или ще си взима болничните.
Все си мисля, че ако посочи здравословните проблеми, това няма да е причина да и връчат предизвестие. Или поне не повече, отколкото ако не ги посочи.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
« Отговор #14 -: Юли 15, 2008, 17:23:54 pm »
Тамара , Готина казва

.По принцип директорът ми разрешава ,но той трябва да представи молбата в РИО.

ами нека си представи молбата , където е нужно , принципното му съгласие обаче , и в чисто човешки план, той е поел ангажимент да намери заместник и да обясни на родителите временно отсъствие на една от госпожите.
От там нататък , в която и да е по-горна институция не би представлявало интерес причините за това. Тези неща ги има навсякъде. А пък дали , служителят е заминал за чужбина , грижи се за болен родител или има нашите проблеми , това са подробности уточнени между заинтересованите лица.
С две думи хич да не се оправдава г-н Директора , щото има едно законче , което много уважавам и в него се казва:

Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) (1) Забранено е обработването на лични данни, които:
3. се отнасят до здравето, сексуалния живот или до човешкия геном

Закон за защита на личните данни-
http://www.bcnl.org/doc.php?DID=346

« Последна редакция: Юли 15, 2008, 17:33:29 pm от Eфирче »
*
« Отговор #15 -: Юли 15, 2008, 21:50:14 pm »
Наскоро четох, че се възнамерява в екземпляра за работодателя на болничните да не бъде вписвана диагноза точно по тези причини. Какво говорим за неплатен отпуск. Абсурдно е, това е неприкосновена информация! Тъпото е, че в случая в него е ножа и хляба. Моят съвет е да измслиш нещо стегнато и общо без залитане в излишни подробности. 
« Отговор #16 -: Юли 16, 2008, 08:04:55 am »
gotina_2007 - консултирах се с една Зам. Директорка (мам :wink:)

С две думи: твоят директор няма никакво право! да изисква от теб да описваш лечението. Също така, той се крие зад районния инспекторат, защото не са те твоите работодатели, а той!
Фактът, че изисква от теб това описание означава, че не желае да ти даде отпуска, или чисто и просто подготвя почвата да те уволни  :? поради факта, че не си способна да се справиш със задълженията си.

Знам, че това, което написах звучи крайно неприятно, но  :( За кое училище става дума? Дали пък случайно той няма свой човек, който иска да назначи на твое място?

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #17 -: Юли 16, 2008, 09:38:39 am »
не е ли по-добреотпускът да е за срок от една година, а не "в размер"

Да, Тамара, за това си права. Разбира се, че е по-правилно за срок, малко недомислено звучи моя размер... :oops:

явно въпросният ръководител е решил да се презастрахова пред собствените си началници и да получи потупване по рамото.

И аз така мисля.

Готина, в ИТ има юристи, които дават безплатни консултации. Можеш да се обърнеш към тях.
И още нещо, почти винаги заемат страната на служителя, а не на работодателя, просто самия КТ е така направен.

Наскоро четох, че се възнамерява в екземпляра за работодателя на болничните да не бъде вписвана диагноза точно по тези причини. Какво говорим за неплатен отпуск. Абсурдно е, това е неприкосновена информация!

Съгласна съм, Сигнус. Наистина диагнозата е мой личен проблем, а не на работодателя ми и на колегите ми. Да не говорим, че веднъж бях представила болничен от психиатър, та кой знае какво се е говорело тогава за мен. А в действителност съм си съвсем нормална жена, като всички тук, но съм преживяла някои несгоди и по-трудно съм се справила с тях.

Малко спам, моля за извинение. :wink:
За жалост, проблемът тук с болничните има друга страна. Много работници злоупотребяват и си вземат болничен за щяло и не щяло. Поне при нас е така. Работя като ЧР в шивашка фирма. Бедата при нас е, че нашите шивачки, щом трябва да си окопаят царевицата, да си ремонтират дома, или просто малко да си починат от напрегнатата работа, бягат при личния лекар и веднага ми носят болничен за 7 дни.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
« Отговор #18 -: Юли 16, 2008, 10:03:28 am »
За жалост, проблемът тук с болничните има друга страна. Много работници злоупотребяват и си вземат болничен за щяло и не щяло. Поне при нас е така. Работя като ЧР в шивашка фирма. Бедата при нас е, че нашите шивачки, щом трябва да си окопаят царевицата, да си ремонтират дома, или просто малко да си починат от напрегнатата работа, бягат при личния лекар и веднага ми носят болничен за 7 дни.

Обжалвайте ги!
*

lawyer

« Отговор #19 -: Юли 16, 2008, 14:06:54 pm »
Ползването на неплатения отпуск от служителя зависи от волята на работодателя, т.е. от неговата преценка дали и кога да го предостави. Посочването на мотиви за ползването на неплатения отпуск не е задължително. Въпреки това, добре би било те да се посочат с оглед важността им и за по-лесна преценка на работодателя и когато той трябва да бъде убеден и да разреши отпуска. Разрешението от работодателя трябва да е в писмена форма (например заповед).

EТО ТЕКСТА ЗА НЕПЛАТЕНИТЕ ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА
Неплатен отпуск

Чл. 160. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.
(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Работодателят е длъжен да разреши еднократно ползването на неплатен отпуск до една година на работник или служител, който е в правоотношение с институция на Европейския съюз, извън случаите по чл. 120а, с Организацията на обединените нации, с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, с Организацията на Северноатлантическия договор или с други международни правителствени организации.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Неплатеният отпуск до 30 работни дни в една календарна година се признава за трудов стаж, а над 30 работни дни - само ако това е предвидено в този кодекс, в друг закон или в акт на Министерския съвет.

... И ПОНЕЖЕ ИМАМ МАЛКО ОПИТ, адвокат съм, скромно ще ти предложа следната молба:
ДО.....................

МОЛБА

от .....................
на длъжност ................... в .............. СОУ (където ти е работното място)
с постоянен адрес: ...........................
ОТНОСНО: ползването на неплатен отпуск по чл. 160 от Кодекса на труда

Уважаеми господин/госпожо .....................,

На основание чл. 160 от Кодекса на труда, моля да ми бъде разрешено ползването на неплатен отпуск с продължителност ..... работни дни, считано от ...... 2008г. до ............ 2009г. по следните причини: (например - здравословни проблеми, изискващи продължителност на лечението, възстановяване в домашни или болнични условия, поради което е невъзможно посещавнето на работното място... в случай, че прецениш може да споменеш подробности)

гр. ........                                     С уважение:..................
Дата: .......

Учителите се назначават от директора, а директорът се назначава от МОН, така че само от директора би трябвало да зависи разрешаването на неплатения отпуск, а РИО само да се уведомява евентуално.
« Последна редакция: Юли 16, 2008, 14:14:14 pm от lawyer »