0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Щитовидна жлеза-резултати от изследвани&#
« Отговор #260 -: Август 31, 2010, 09:04:39 am »
Странно osi_10, аз като пих по твоята схема 50/75 свалях и то на 14 дни на половина ТСХ, а със доза 25/50 го крепях горе долу в някакви по-постоянни граници, а с доза 25 въобще не намаляваше и имаше дори леко повишение.
Така по тази схема аз от 8 и нещо го бях свалила за един месец на 1  и нещо.
Ама то зависи много и самото състояние на жлезата, колко е увредена, има ли възли и т.н.
Моята поне за сега не е чак толкова зле.
« Последна редакция: Август 31, 2010, 09:06:52 am от kartiche »
Re: Щитовидна жлеза-резултати от изследвания
« Отговор #261 -: Август 31, 2010, 09:14:42 am »
Скоро правих и ехография. Няма промени, но вече взех да си мисля да не е лабораторна грешка. Днес отидох за още едно изследване. Гадно ми е защото мислих към средата на септември да започвам инвитро, а с това TSH няма как да стане. :(
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #262 -: Август 31, 2010, 09:16:50 am »
terzieva_ , в една и съща лаборатория ли правиш контролите на ТСХ?

В това време приемала ли си някакви други медикаменти ,които да повлияят - мисля,че д-р Тодорова  ми беше казала  ,че приема на противозачатъчни ,намаля действието на тироксина и тогава ТСХ може да се покачи- нещо такова ,но не съм питала и чела повече по въпроса.
Ако не бързаш за процедура  или по някаква друга причина ,плавното и бавно сваляне за ТСХ е за предпочитане пред  бързото с високи дози, така че не се притеснявай.

Редактирам се -писали сме едновременно .Аз имам опит с лабораторни грешки и когато ме е съмнявал резултата , правя като теб -пускам второ изследване.Дано е  ок!
« Последна редакция: Август 31, 2010, 09:18:51 am от nimika »

« Отговор #263 -: Август 31, 2010, 09:28:31 am »
Дано всичко е ок. Освен Дуфастон от 16-ти ден на цикъла за 10 дни друго не пия. За противозачатъчните и аз знам, че влиаят.
« Отговор #264 -: Август 31, 2010, 13:39:06 pm »
Излезна днешното ми изследване в друга лаборатория и е още по-високо 6,03. Направо незнам какво става.
*
« Отговор #265 -: Август 31, 2010, 17:07:54 pm »
Надежда,и на мен се е получавала разлика от 1-2единици в две различни лаборатории.Може би трябваше пак в същата лаборатория да повториш изследването.И при мен се е случвало ТСХ-то да скочи не много логично. Това Хашимото е луда работа.Явно трябва да се увеличи дозата при теб.Може би 75 на ден ще е твоята доза за лятото.Успех!
« Отговор #266 -: Септември 03, 2010, 00:26:55 am »
Здравейте, момичета!

Наскоро ми откриха автоимунен тиреоидит и понеже това, което ми се случва, не мога да го свържа логически, имам нужда от вашето мнение и съвети... Първо малко предистория. Правим от една година опити за бебче, досега за нещастие - неуспешни. В края на м. април тази година по друг повод си пуснах за пръв път изследване на хормоните на щитовидната жлеза. Стойностите бяха:
 - TSH - 3.20 (граници  0,27 - 4,20)
 - FT4 - 14.81 (граници 10 - 25)
 - FT3 - 5.40 (граници 2,8 - 7,1)

Тъй като бях прочела, че при опити за забременяване TSH трябва да има стойности до 2,00, м. юли отидох при ендокринолог.При първото ми посещение тя опипа жлезата, каза ми, че е леко увеличена и ми предписа Еутирокс (един ден 12,5, на другия ден 25 и така се редуват). И това - на база старите изследвания от края на април !?!? Обаче аз не издържах и на другия ден след първия прием на 12,5 Еутирокс отидох и пуснах следните изследвания (които по принцип според нея трябваше да ги направя чак след около месец). Стойностите им бяха:
 - TSH - 1.94
 - DHEA-S - 3.60 (граници 1,8 - 7,7)
 - Androstendion - 4.20 (граници 0,75 - 3,1)
 - Prolactin - 361.80 (граници 72 - 511, но според ендокриноложката нивата при бебеправене трябва да са до 270).

Виждайки тоталната промяна в нивото на TSH, някак си не можах да приема, че това се дължи на приема на една-единствена доза от 12,5 Еутирокс и я попитах в такъв случай аз въобще имам ли проблем с щитовидната жлеза и да не би онова първото изследане нещо да е било инцидентно или ... и аз не знам какво. Тя обаче ми гледа жлезата с ехограф и потвърди, че проблем има, но е малък, а резултатите от ехографа бяха:
"Обем на щитовидната жлеза - в граници на нормата. Симетрична правилна форма. Нееднородна структура с дребноогнищни промени, както при Автоимунен тиреоидит."
И така, трябваше да продължа да пия Еутирокс по 12,5 през ден. Добре, и така от началото на юли го пия по този начин, като днес отидох пак по своя инициатива да си видя какви нива имам на TSH. При което се оказа следното:
- TSH - 5.84
- Prolactin - 256.20

E това вече направо ме шокира и затова ви моля за вашето мнение. Въобще не мога да разбера какво става, а час си записах чак за след един месец - дотогава всички часове са заети при ендокриноложката ми и просто не знам какво да правя...
« Отговор #267 -: Септември 03, 2010, 10:15:28 am »
Тази доза от 12,5 е много малка и почти нищо не прави.
Консултирай се ако трябва и друг ендокринолог, особенно ако целиш забременяване.
При това положение ТСХ трябва да ти е около 1 и нещо, а желатилно и дори на долната граница, защото при започване на стимулацията и особенно след вливането на Интралипид(ако ти го правят) ТСХ се вдига доста и тогава и дозата трябва да се увеличи според стойността на хормона.
Това ти го казвам от личен опит. И аз при прием 12,5 качвах ТСХ, вместо да го намалявам. Затова видях, че е напълно безсмислено.
Може би при теб по-добрия вариянт е всеки ден по 25 или пък редуване 25 и 50.
Пускай си по-начесто изследване. Аз например си пусках на 14 дни,защото преди като изчаквах нормалния период 40 дни или рязко го свалях ТСХ или рязко го вдигах, а така успях да хвана коя е подходящата доза за мен. Но при всеки е индивидуално. И аз съм с незначителни изменения на структурата на жлезата от автоимунен характер.
А сега дори вече съм се ошлайфала  :wink: да си следя по пулса(като в покрепа на тези ми наблюдения съм си пускала изследване на ТСХ)-ако ми скочи доста пулса значи ТСХ е паднало, ако пък пулса ми е по-слаб от обичайното-значи съм вдигнала ТСХ. Ако пулса се движи в постоянни нормални граници до 78-80-83 - дначи горе -долу съм закрепила ТСХ в нормата. Ама пак ти казвам, че това е при мен, при теб може да не е така.
Но най-добре се консултирай с друг ендокринолог. Ако си от София може да потърсиш д-р Катя Тодорова. Тя консултира и в клиниката в Плевен.
Успех!
 :goodluck:
*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
« Отговор #268 -: Септември 03, 2010, 10:19:35 am »
- Prolactin - 361.80 (граници 72 - 511, но според ендокриноложката нивата при бебеправене трябва да са до 270).

Точица, ТСХ-то може да си варира, и на други хора се е случвало да се вдига въпреки лекарствата. Както ти е писала Къртиче, дозата ти е малка.

А МАТ пускала ли си?

Обаче това за пролактина сефте го чувам. Аз ли съм го пропуснала или и други са го чували?
« Последна редакция: Септември 03, 2010, 10:21:15 am от Zai »

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*

Vickson

• 1201
  • "Е, нема начин да нема начин!"
« Отговор #269 -: Септември 03, 2010, 10:32:40 am »
Аз забременях с Пролактин около 700.
По време на стимулацията се покачи рязко за два дни и започнах да пия достинекс, което продължи и около 3-4 седмици след трансфера. Така че сами виждате това не е фатално.
А дозата от 12,5 еутирокс е направо нищожна. ТСХ, както не за първи път се коментира тук се променя много бързо при силен стрес или емоции. Бързо се качва, но бавно спада след това.
« Отговор #270 -: Септември 03, 2010, 10:58:41 am »
Много ти благодаря за коментарите, kartiche! Това за пулса не го знаех досега, но току-що си го измерих и е 72, което напълно подкрепя думите ти!! Предполагам, че дозата от 12,5 през ден ми я назначи, защото последното ми изследване показа 1,94... Всъщност тогава ми каза да пия 12,5 през ден, ако не мога всеки ден (така и не можах да разбера какво означава "ако не мога"?!?). Затова сега докато ми дойде часа за преглед (а той е чак на 1-ви октомври  :(), ще пия по 12,5 всеки ден и след две седмици мисля пак да отида да си пусна TSH, пък да видим... И мисля да практикувам по-редовно йога, че нещо последните две седмици я бях занемарила  :oops: Не знам какво е вашето мнение за нея, но там има една асана (поза) - "свещ", за която се казва, че помага при проблеми със щитовидната жлеза и наистина се надявам да е така...
Zai, това, че високият пролактин пречи на забременяването и на много други места съм го чувала, наричат го "стресовият хормон" и дори ендокриноложката ми беше предписала някакви хапчета, за да го намаля, но като им прочетох страничните ефекти и оплакванията от жени, които наистина са го вземали или го вземат - припадълци, прилошавания  и пр., наистина се уплаших и не съм го пила. Пия Витекс и мисля, че той ми е помогнал този път нивото му да е в норма.
Живея във Варна и ходя при д-р Сарджева, тя се води една от най-добрите ендокринолози в града, но виждам, че много добри неща казвате за д-р Катя Тодорова ... и все пак, дано не ми се наложи да ходя и при нея на консултация!  :wink:
И последно, че направо ме е срам колко съм многословна  :oops: - може и да е тъп въпроса, но ТАТ и МАТ имат ли си други наименования, защото в сайта на амбулаторията, където ходя, а и в сайта на още една не открих изследване с такова име?!? :ask:
Много ви благодаря още веднъж, приемам и още съвети и споделен опит и на всички желая сбъдване на мечтата за бебче!  :bori_002:
*

Vickson

• 1201
  • "Е, нема начин да нема начин!"
« Отговор #271 -: Септември 03, 2010, 11:58:56 am »
ендокриноложката ми беше предписала някакви хапчета, за да го намаля, но като им прочетох страничните ефекти и оплакванията от жени, които наистина са го вземали или го вземат - припадълци, прилошавания  и пр., наистина се уплаших и не съм го пила.
Четете, но малко избирателно ми се струва, ако бяхте прочели повече, щяхте да разберете, че тези "странични ефекти" са именно понижаване на кръвното налягане, от което може да се получи прилошаване или припадане. Но ако се спазват някои основни правили, като например да се приема лекарството вечер, когато си лягаш и да е задължително след хранене - страничните ефекти се свеждат до минимум. Още повече, че след прием от няколко дни до седмица, организма привиква и ефектите отшумяват.
Когато го предписват докторите все пак имат нещо предвид и не ми си струва правилно да си решаваш сам какво от предписаното да приемаш и какво не. Като не вярваш на доктора си - потърси си друг, не си самоназначавай лекарствата!
ТАТ и МАТ нямат други имена, това са антитела на щитовидната жлеза
« Последна редакция: Септември 03, 2010, 12:02:01 pm от Vickson »
*
« Отговор #272 -: Септември 03, 2010, 12:08:24 pm »
Не мога да се сетя на ТАТ или на МАТ в някой лаборатории го изписват като AntiTRO просто изследванията не са при мен.Но като отидеш в лабораторията просто кажи да ти напишат бележка и да фигурират ТАТ и МАТ.

Колкото до варирането на жлезата момичетата са ти обяснили доста добре.И аз като Къртиче започвам да си пускам често изследване на ТСХ, за да разбера коя доза ще ми повлияе добре, а стреса може да качи хормона за от кат до огромни стойности.

Късмет.

« Отговор #273 -: Септември 03, 2010, 12:48:37 pm »
Признавам, Vickson, права си, че не беше много редно да не ги пия без да говоря с ендокриноложката, но тя е винаги толкова заета и толкова много се чака за час при нея, а и не са много лекарите, които са склонни да обсъждат решенията си с некомпетентните пациенти ... Но Витекс започнах да пия основно поради друга причина - а именно да се регулира лутеалната ми фаза и за това се бях консултирала с лекар. И понеже освен това, той регулира и нивата на нивата на пролактина, реших да пробвам на първо време без хапчета. Все пак съм убедена, че когато синтетичните лекарства могат да се заместят успешно с билки, е по-добре. Естествено, това си е мое мнение и за последиците си отговарям аз.
За ТАТ и МАТ - благодаря, питах в лабораторията и се оказа, че наистина ги правят.

Magi_st, ще послушам съвета ти и ще опитам да се успокоя, все пак вярвам, че здравето ни зависи преди всичко от самите нас  osi_9
« Отговор #274 -: Септември 07, 2010, 15:16:07 pm »
Днес си взех изследванията на ТСХ - 1,79. Мисля, че е добър резултат. :P
Другия месец ще се пробваме пак за ИКСИ и дано да го задържа в тези граници.
Премам доза един ден 50, един ден 25 Еутирокс. Пулсът ми е 78-80-83 - в тези граници горе долу и сега за пореден път ми се потвърди зависимостта на пулса от ТСХ-то - знаех си, че е нормално, но го пуснах за всеки случай.
Обаче ФСХ ми се е повишило. :(, а там няма сваляне лесно.
*
« Отговор #275 -: Септември 07, 2010, 15:37:03 pm »
ТСХ-то ти е екстра, къртиче. Дано се закрепи там и опитът ти да е успешен.

Как мериш в пулса си и по кое време на деня?
« Отговор #276 -: Септември 07, 2010, 16:08:52 pm »
Благодаря Цигу!
Пулса го меря по всяко време и като цяло когато ми падне, не спазвам някаква зависимист, но важното е преди това 5-10 минути да си в покой, че иначе няма да е много достоверен.
Абе най-вече го меря сутрин като стана преди да съм пила Еутирокса и вечер като се прибера от работа.
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #277 -: Септември 10, 2010, 09:49:16 am »
- интересно -за меренето на пулса не бях се  замисляла ...

Макар ,че именно такова беше оплакването ми ,когато преди години открихме Хашимотото- задъхване и ускоряване на пулса безпричинно.

*
« Отговор #278 -: Септември 12, 2010, 10:47:35 am »
Здравейте моичета!На 31/08 си пуснах/Плевен КИРМ/ по моя преценка ТСХ-3.49 /0.34-2.5/   F3-6.86 /3.67-10.43/  F4-10.44 /7.5-21.1/  Пролактин-26.42  /3.34-26.72/   ТАТ-12.60 /N<4/   MAT-334.50  /N<9/ 8O  След 40 дневно лечение с еутирокс-0,25 асперин протект,бромокрептин,селен,лимфомизол резултатите/Щерев/ ми са:ТСХ-2.770  /0,35-5,00/  ТАТ-411,30 /до 115/  МАТ-284,50  /до 34/  пролактин-22,09  /до-25/.  Дали може да се стартира с тези високи стойности на ТАТ и МАТ,т.е дали е удачно,защото някъде бях чела,че високите стойности на антителата пречат за инплатацията и опита е обречен на неуспех.Според д-р трябва да се удължи срока,а не да се стартира.Изписа ми още едно лекарство-Прендизонол-през ден.Моля за съвет!Успех на всички.
*

mira_mimi

• 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
« Отговор #279 -: Септември 12, 2010, 10:50:55 am »
iovi, послушай го!