Нормално е да има цикли без овулация. Някъде бях чела, че 1 от 13 е нормално. Това може да доведе до забавяне на цикъла. Тогава няма такова нарастване на лигавицата и затова има закъснение. Ако си изчакаш може да си дойде и само след няколко дни. Може обаче и да не дойде прекалено дълго време. При мен се е случвало и три месеца да не дойде.
Прогестеронът предизвиква такова набъбване на лигавицата и ще предизвика МЦ. Лошото е че сега три дни ще пиеш дуфастон. Ако така и така е трябвало да дойде дуфастонът може да го забави. Не знам с колко. Може и да не го. Всичко това е нормално.
Ако има бременност обаче прогестеронът няма да попречи на бременността. Напротив - пречи на контракциите на матката.
Така че тест можеш да си направиш всеки един ден, независимо дали пиеш или не дуфастон. Питай докторът за дозировка и преди да го спреш можеш пак да направиш тест за твое успокоение.
Ако решиш да не го пиеш - пак тест можеш да направиш всеки един ден преди да започне МЦ. При 38 дни според мен не е задължително да чакаш. Нямаш данни за някаква особено късна овулация.
Ако до сега не ти се е случвало такова закъснение, просто си изчакай, не се притеснявай, но недей да се самозалъгваш, че може да има бременност. Най-вероятно другият месец всичко ще си е на 6. Приеми че е от притеснение или от промяната на климата или на каквото и друго ти хрумне.