0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: Тема на бременните № 27
« Отговор #100 -: Юли 01, 2008, 07:17:09 am »

Привет на новите бременелки и леко бременеене до края :D
Abloy, щастлива и безпроблемна среща с малкото съкровище! :D

За ношпа.....особенно след 30 гс се спира задължително,защото размеква шийката на матка,тогава при сериозни контракции и преценка на лекар се минава на друга терапия
*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #101 -: Юли 01, 2008, 08:43:54 am »
shushy, честито! Лека бременност ти желая!
Abloy, хубава и безпроблемна среща!  :)
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #102 -: Юли 01, 2008, 09:42:27 am »
Abloy, леко раждане и поздрави на док.  :D Чакаме хубавите новини с нетърпение.

Добре дошли на новите момичета. Да сте здрави и щастливи с бременността си.

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*
« Отговор #103 -: Юли 01, 2008, 11:37:08 am »
Благодаря ви момичета! Срещата, че ще е щастлива ще е щастлива. Пък като зная в кои ръце попадам съм сигурна, че и раждането ще е безпроблемно.  :D
Не зная при вас как е, но ние сме толкова буйни и шавливи та чак тати се кара на мъничето, че на майка му този корем не е за един ден. Имам чувството, че ще усещам празнота след раждането.  :oops:

shushy, добре дошла! Дано е лека и безпроблемна бременноста!

*
« Отговор #104 -: Юли 01, 2008, 11:57:39 am »
Tamara, Mini, благодаря за полезното инфо. явно всеки педиатър си има собствени "правила", ще се наложи да посетя лекарката, която съм избрала, лично, за да разбера нейните. голям хаос в здравната ни с-ма ...
хамалогията няма край  :?
« Отговор #105 -: Юли 01, 2008, 13:15:46 pm »
Момичета кога започна да ви личи бременността?А с килограмите?Кога започнахте да качвате?Аз съм в 17-та седмица и нито ми личи нито съм качила килограми а бебето върви добре дори по напред с 2-3 дни.?
*

elma

• 1289
« Отговор #106 -: Юли 01, 2008, 13:26:02 pm »
Момичета кога започна да ви личи бременността?А с килограмите?Кога започнахте да качвате?Аз съм в 17-та седмица и нито ми личи нито съм качила килограми а бебето върви добре дори по напред с 2-3 дни.?
20г.с. и определено вече ми личи :D Килограмчета също съм качила доста, въпреки че доста се ограничавам и ям предимно плодове и зеленчуци - около 8-9кг може би вече :( Започнах да качвам в 8 г.с., когато лежах и не се помръднах от леглото близо месец. Накрая на този период - когато се приготвях за един преглед установих, че нямам панталон, който да ми става :D :D :D
Но...живи и здрави...има кога да сваляме килограми - сега други неща са по-важни!  :D
*
« Отговор #107 -: Юли 01, 2008, 13:37:40 pm »
Аблой, леко раждане и да гушнеш здраво бебенце!
Евертон, за болките в крака не се притеснявай. Както са ти казали това е от омекването на ставните връзки, заради намаляването на единия хормон. Аз бях с такива болки от шестия месец, но при мен и тежестта беше доста голяма. Накрая дори едва мърдах. След като родих веднага изчезна болката горе в краката, само коленете още ме наболяват.
За килограмите въобще не се притеснявайте. Аз качих 29, като ни изписваха бях свалила 15, а от тогава до сега съм още 4 надолу.
*
« Отговор #108 -: Юли 01, 2008, 14:12:25 pm »
Faith_hope, Избирам почивката и мъж ми вече ми се сърди, че им се връзвам в работата. Излизам отпуска за 4 дни и ще си направим един дълъг уикенд. Ще ходим в Каварна за рок фестивала. Аз обаче няма да ходя по концерти, ще използвам вечерите да се наспя.  :lol:

Иначе до тук съм наддала почти 8 кг, което ми се вижда много, но и аз не съм малка.
В началото малко се залежах, защото имах отлепване на плодния сак.
Качването на тези килограми се дължи на това, че преди да забременея бях на диета 6 месеца и отслабнах с 23 кг. Нормално е организма да си върне малко мазнини. Ям си каквото ми се иска, но не прекалявам и не преяждам.

shushy, Честитои лека бременност!!!
Abloy, Незабравима и безпроблемна среща с бебето!!! 

*
« Отговор #109 -: Юли 01, 2008, 14:55:17 pm »
До тук съм качила 5 кг. До преди седмица - две си носех всички дрехи, сега няколко панталона ме стискат, но определено все още мога да ги налузя.
Това е твърде нетипично за мен, защото аз съм си с доста килца по принцип и винаги сме си мислели, че ще заприличам на слон още веднага. Поне при предишните бременности още във 2-я месец ми личеше доста. А сега само от определени блузи ми личи.
Най-вероятно Дюканската диета си е казала думата, още възвръщам загубените кила. Иначе от както забременях, не се ограничавам абсолютно с нищо за хапване.
*
« Отговор #110 -: Юли 01, 2008, 15:03:18 pm »
Въобще не се оплаквайте за килограмите-моите съвсем скоро ще станат 20 :oops:
И не бих казала , че ям кой знае колко много!
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #111 -: Юли 01, 2008, 15:10:04 pm »
mpia и аз те гоня, ама не ми пука.

Малинче, а ти защо не идеш да ги попиташ тези от НОИ какво да правиш. Не могат да ти искат да плащаш осиуровки докато си болнични. Освен това можеш да си пуснеш болничен за тези 4 дни и на двете места. Освен това има възможност да си поискаш по-лек режим на работа и НОИ ти поема разликара в заплатата. Това при теб може да се изтълкува като работа само на едното място.
При мен положението е подобно, ама не съм ходила да питам. От едното място ще ми напишат всички парички за един месец, в който аз ще си взема 5 дни отпуска от другата работа и това е. Надявам се всичко да мине гладко.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

elma

• 1289
« Отговор #112 -: Юли 01, 2008, 15:16:52 pm »
Момичета, знаете ли случайно като ми свършат 180-те дни болнични преди задължителните 45 преди раждането какъв отпуск трябва да взема за да няма прекъсване? Платен или неплатен - има ли значение? Защото не трябвало да има прекъсване на болничния заради изплащане след това на майчинството..ама нещо не съм много наясно :oops:
*
« Отговор #113 -: Юли 01, 2008, 16:05:51 pm »
Елма желателно е да си вземеш платен отпуск след болничните. Така ще ти се качи базата за този, който е 45 дни преди термина. Пък и ще получиш парички. Ако пуснеш неплатен, хем ти пада базата, хем няма парички.
*

elma

• 1289
« Отговор #114 -: Юли 01, 2008, 16:10:25 pm »
Тини, благодаря ти! Аз имам доста отпуск и от минали години, така че това не е проблем. Но базата не се ли взима точно от периода /6-те месеца/ преди да започнат болничните ми? Аз поне така разбрах 8O, т.е. както в моя случай: излязох болнични април - май се изчисляват за месеците октомври 2007г. - март 2008г. Ако е така защо да ми се вдигне базата? Май съвсем се обърках вече... :oops:
« Отговор #115 -: Юли 01, 2008, 16:16:09 pm »
Малина, браво! Това е друга работа :D Най-важното нещо си заслужава и почивката, не само работата (друг е въпросът, че от трошене на нерви по работата ми се отровиха първите месеци, та от опит го казвам)

Елма, на мен ми казаха от болницата, че ако не ми стигнат болничните, ще трябва да си взема платен отпуск до началото на 45-те дни. Освен това от работата ни бяха казали, че може да прехвърлим само 5 дни платен отпуск в следващата календарна година, та защо да им ги оставям.

Аблой, прочетох твоята история. От сърце ти желая всичко да мине без проблеми и с бебето да се насладите пълноценно на първата си среща. Стискам палци!

А за килцата, аз май не съм качила много, но първо отслабнах с три килограма (беше ми постоянно лошо), а после си ги възстанових, та сметките ми се объркаха. Е, да речем около 5 килограма от най-ниското тегло. Коремът ми вече откровено си личи и няма начин да не се види :D Всички дрехи ми стават, но панталони за бременни си купих преди две седмици, защото не мога да закопчавам другите, а и да не притискам бебето. Преди все се заглеждах по бременни, дето отзад като ги погледнеш не им личи, а отпред едно сладко коремче се носи 5 минути в аванс preggo
Извинете за дългия постинг, но нещо ми дойде музата :oops:
« Отговор #116 -: Юли 01, 2008, 16:21:10 pm »
Елма, питах в НОИ специално за случай, когато почти цялата бременност си била в болнични (и аз съм от Април). Обясниха ми, че майчинските ще се изчисляват на база болничните, които получавам. Сега получавам горе долу колкото ми е заплатата по договор, а после сумата е малко по-малка, но разликата не е драстична, защото болничните са 80% от дневната ставка, а майчинските после-90% от ставката, определена за болничните. Ох, дано съм го обяснила ясно, че все пак съм лаик.
*

elma

• 1289
« Отговор #117 -: Юли 01, 2008, 16:29:57 pm »
Ох, дано съм го обяснила ясно, че все пак съм лаик.
Faith_hope, знаеш ли, че май току що ми се изясниха доста неща :D :D :D Е, пак мога да задам около стотина въпроса, но да не ставам досадна...  :oops: :D :D :D
Много, много ти благодаря :D
« Отговор #118 -: Юли 01, 2008, 16:40:39 pm »
Момичета, много ви благодаря, малко се поиспокоих. :bighug:

Ablou леко раждане мила! :lol:
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #119 -: Юли 01, 2008, 18:24:06 pm »
Елма, на мен ми казаха от болницата, че ако не ми стигнат болничните, ще трябва да си взема платен отпуск до началото на 45-те дни. Освен това от работата ни бяха казали, че може да прехвърлим само 5 дни платен отпуск в следващата календарна година, та защо да им ги оставям.
Тези само 5 дни платен отпуск за следващата година са някаква измислица на вашата счетоводителка. Или може да са политика на фирмата (което е същото) но по закон не е така. Никой не може да те задължи да си взимаш отпуска, когато не си на работа по други причини. Дори и когато си отпуска ако се разболееш и си вземеш болничен с тези работни дни ти се удължава отпуската. Или се прекъсва.
Ако не си вземеш отпуската не можеш да я загубиш. Не могат и да ти я платят, така че колкото е си остава за другата година.
А докато си по майчинство всички отпуски за тези две години (или колкото са) ще се натрупат към тази отпуска, която си си запазила. Ще можеш да ги ползваш когато се върнеш. И повярвай, тогава ще си ти трябват.

Всички тези дивотии с отпуските ги нямаше преди 7-8 години. Можеше да си оставяш колкото искаш отпуски и докогато си искаш. Само че по някое време, за да са по-точни сетоводните отчети, се прие че те трябва да се начисляват и преизчисляат и да се водят разни бумаги ако останат за друга година. И понеже повечето фирми си нямат юристи, а си ползват счетоводителите като такива, те си измислиха това, че не може да остават за догодина. Тази заблуда дойде като дю шеш на държавните предприятия, които трудно намираха пари да изплатят останалите отпуски на напускащите. А в държавните, заради ниските заплати отпуските са огромни и остават. И така се наложи този слух.
По закон отпуската от тази година трябва да се изразходва най-много на два пъти. Ама на това никой не държи, защото води до неудоството през лятото всички да са в дълги ваканции и да няма кой да работи. Освен това накъсването не води до особени проблеми в счетоводството...
Така че тук се ползва вратичката - особено ценен кадър. Същата може да се ползва и при изоставането на отпуски, ама...
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.