0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

naskomimi

• 1024
  • "Това, което Бог е събрал, човек да не раздели!"
Странна болка и ПКЯ...
« -: Юни 19, 2008, 09:06:44 am »
Здравейте, милички!
Реших да попитам тук в нова тема.
Снощи при поредната страстна нощ :oops: :D   почувствах болка вдясно, де да знам, около единия яйчник..
След това продължи да ме боли през нощта малко и днес се събудих със същата странна болка..
Незнам на какво се дължи...
Аз съм нова във въпросите с фоликулите..
Този месец като ме гледаха с УЗИ на 9-ти ден се оказа, че имам поликистоза.
В десен яйчник - един доминантен фоликул- 11мм, а в ляв - цели 6, като има доминантен 8 мм...
Доки ми пусна пак естрадиола на 11-ти ден, че на 5-ти беше нула  и на 11-ти ден вече беше 144.
Лх също ми беше много ниско - 2.45 на 5-ти ден, а на 11-ти вече беше 7 и нещо и доки каза, че съм с условия за много добра овулация..
Но нищо не ми каза за тези фоликули - всъщност не ми обясни много добре...
Каза, че все пак е добре, че има доминантен фоликул.
Ама графиката ми нищо хубаво не показва  За пръв път имам такава луда графика и сигурно е от тези фоликули..
Чудя се ( дано не ми се смеете много ) да не би снощи при по-дълбок контакт ( че за това имах болки) нещо да е станало, незнам да се е пукнал някой филикул или незнам вече...
Нещо много омотано ми стана....
Нещо не разбирам с тази ПК.
Това, че имам доминантен е добре и означава, че все пак може да порастне, да се пукне....
Ама какво става с по-малките фоликулчета?
Ох, то май много въпроси станаха и нещо много объркано стана...
Все пак ще се радвам, ако някой ми изясни малко ситуацията, че уж исках да съм спокойна, но тази графика и изобщо нещо много взеха да ме притесняват..
Прегръщам ви, милички!
Прегръщам ви и ви желая хубав и усмихнат слънчев ден!

"Най-мощната сила на света - вярата" Майка Тереза
*
Re: Странна болка и ПКЯ...
« Отговор #1 -: Юни 25, 2008, 00:44:57 am »
Мила,има доста места ,където можеш да прочетеш какво точно представлява ПКЯ-поликистозни яйчници.Прочети нещо по въпроса и картинката ще ти се изяси.Това,че имаш доминантен фоликул е добре,но не е гаранция,че ще порасне и ще настъпи ову.Аз съм с ПКЯ и от опит знам,че тази "болест" е доста капризна.Мисля че дори тук в библиотеката на Зачатие имаше някаква статия за ПКЯ.Успех!

*

naskomimi

• 1024
« Отговор #2 -: Юни 25, 2008, 10:39:38 am »
Благодаря ти, миличка! :bighug:
Най-сетне някой да ми отговори.
Много съм чела за тази ПКЯ, но всъщност не можах да си внеса малко ясното какво става с тези фоликули.
Не е гаранция, че ще има ову, но те нали ако не се пукнат няма да има МЦ.
Вече незнам...
Ами какво става с по-малките фоликулчета - в кисти ли се превръщат?
Незнам, пак казвам - още викой гинеколог не ми е казвал досега, че имам ПКЯ - все пак ми е много странно, че по принцип съм с ниско ЛХ, а то нали е високо при ПКЯ....
Пък и никога не ми е пропускал цикъл - или да е бил по-странен, оскъден, обилен и т.н.....
Просто не ми е съвсем по часовник цикъла - между 30-33 дни.
Понеже уж съм с по-късна ову - 16-18-ти ден ( според фоликуметрия един месец - то може би не е точно фоликуметрия, че не е няколко месечца - но тогава ме гледа на 16-ти ден - 16мм фоликул и сле два дни пак ме гледа и каза, че се е пукнал и е протекла ову.
Така че незнам...
Много съм объркана...
А никъде в статиите не срещнах точно тази информация, която ме интересува.
Още веднъж ти благодаря за интереса и съпричастността!
Прегръщам те и ти желая хубав и усмихнат слънчев ден
!
:bighug:

*
« Отговор #3 -: Юни 25, 2008, 22:19:08 pm »
ПКЯ се доказва чрез ултразвукови прегледи(не еднократно) и чрез хормонални изследвания.При мен картината от хормоналните изцяло съвпада с ултразвуковото изследване.Ако искаш погледни ми дневника,там са последните ми хормонални-типични за ПКЯ.В интерес на истината не е чак толкова тревожно,просто трябва подходящ вариянт за лечението ти.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #4 -: Юни 27, 2008, 15:34:10 pm »
Здравей, naskomimi!
Проследи още 2-3 месеца нарастването на фоликулите, за да си сигурна, че има основания за поликистоза. Добре е, че има доминантен фоликул, нищо че има и по-малки. Имаш ли пълни хормонални изследвания? Какво е съотношението ЛХ:ФСХ?
За болката - аз съм с поликистоза и когато се случи да има доминантен фоликул, винаги имам много силни болки. Нормално е по време на овулация и по-бурен секс да се спука фоликула и това евентуално да е съпроводено с болка.
По-малките фоликули не е задължително да станат на кисти. Обикновено претърпяват обратно развитие (постепенно намаляват на размер).

Няма такава зависимост! Идването на цикъла не зависи от това, дали са се спукали кистите или си имала овулация.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

naskomimi

• 1024
« Отговор #5 -: Юни 27, 2008, 16:49:49 pm »
Здравей, naskomimi!
Проследи още 2-3 месеца нарастването на фоликулите, за да си сигурна, че има основания за поликистоза. Добре е, че има доминантен фоликул, нищо че има и по-малки. Имаш ли пълни хормонални изследвания? Какво е съотношението ЛХ:ФСХ?
За болката - аз съм с поликистоза и когато се случи да има доминантен фоликул, винаги имам много силни болки. Нормално е по време на овулация и по-бурен секс да се спука фоликула и това евентуално да е съпроводено с болка.
По-малките фоликули не е задължително да станат на кисти. Обикновено претърпяват обратно развитие (постепенно намаляват на размер).

Няма такава зависимост! Идването на цикъла не зависи от това, дали са се спукали кистите или си имала овулация.
Много ти благодаря за интереса, мила! :hug2:
Относно съотношението на 5-ти ден ми беше лх към фсх съответно 2.45 към 6.11.
Естрадиола беше нула 8O
Аз се побърках тогава и доки ми каза, че по принцип е добре, че фсх ми е било нормално, а по принцип притеснителното е, че лх ми е нисичко.
Каза да изчакаме резултатите от надбъбречните хормони, защото са ми проблемни и те може да подтискат лх.
Оказа се, че наистина са ми леко завишени ДХЕА-С, андростендион и 17-он прогестерон, но доки каза, че не са голям проблем за мен ( имам и ямр на надбъбреците и всичко е нормално) и въпреки че имам хубави хормонални предпоставки за ову ми изписа по половин таблетка преднизолон Ф.
Пусна ми лх, фсх и естрадиол пак на 11-ти ден и вече бяха съответно 7.55 към 5.64, а естрадиол - 144.
Каза, че имам идеални условия за ову и каза, че трябва да е в близките дни заради голямото покачване на лх и естрадиола..
Да, ама графиката ми май показва ( още не е сигурно, де) като гледам 21-22-ри ден или се бъркам.
То сутринта измерих последователно с два различни живачни термометъра без да ставам и стария ми моя показа 36.80, а новия 37, така че при тая голяма разлика вече незнам какво съм мерила със стария и колко е достоверно.
Ще продължавам с новия и ще видим.
Много ми е притеснено и объркано...
Защото нали при поликистоза лх трябва да е високо, а при мен е нисичко даже.....
Пък нали надбъбречните подтискали лх и сега като пия преднизолона няма ли лх да ми се покачи и да образувам повече фоликули...
Ох, съвсем се обърках..
Ще се радвам ако коментираш и този път.
Още веднъж ти благодаря за съпричастността.
Прегръщам те и ти желая хубав и усмихнат следобед
!
:hug2: :bighug: :hug2:

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #6 -: Юни 27, 2008, 17:24:50 pm »
Мими, за съжаление не съм компетентна относно влиянието на преднизолон Ф. Допълнителните хормони, които си изследвала, са свързани с поликистозата, предполагам си чела тази статия, там са описани:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=397&Itemid=17
Видях, че си от Пловдив и че си при д-р Даскалов, така че съм спокойна :D
Продължавай с новия термометър и "стария" мъж и ще стискаме палци за сърчице и под твоето, а не само в графиката :wink:

*

naskomimi

• 1024
« Отговор #7 -: Юни 27, 2008, 18:23:25 pm »
Мими, за съжаление не съм компетентна относно влиянието на преднизолон Ф. Допълнителните хормони, които си изследвала, са свързани с поликистозата, предполагам си чела тази статия, там са описани:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=397&Itemid=17
Видях, че си от Пловдив и че си при д-р Даскалов, така че съм спокойна :D
Продължавай с новия термометър и "стария" мъж и ще стискаме палци за сърчице и под твоето, а не само в графиката :wink:
Много ти благодаря, миличка! :bighug:
Благодаря за милите и окуражителни думи.
Само дето не съм при Даскалов.
За съжаление не попаднах на гинеколог досега - що съм ги сменила и що глупости се опитваха и някои правиха с мен не е истина.... :x
Нямам вече вяра на никого и съм се отказала от лекари.
Яд ме е, че се бях доверила за пръв път на един ендокринолог, "лекува ме" 6 месеца ( лекува хормон, който се оказа, че не е било нужно да се лекува, че зимата по принцип бил по-висок, а лятото обратното) , като ми наложи да се пазим :x, защото дори и с минимални шансове за забременяване с този пормон, ако станело - щяла съм да не задържа детето. :x :( :x
В резултат на ненужното лечение ми се повиши ТСХ и аз мног осе притесних и така ме приеха  в ендокринологична клиника - уж под опеката на до. Орбецова, но най-вече при лекуващия ми лекар - д-р Митков.
Та засега смятам да се доверя на него и вече се отказах от лекари......
Мислех да ходя при Даскалов, но просто ми писна вече...
Малко ще си почина от лекари и от всичко - поне лятото- а пък живи и здрави ако не стане (дано да стане) наесен ще ида при Даскалов.
Още веднъж ти благодаря за пожеланията - това ми  е първият месец със зелена светлина и се надявам да се увенчае с най-прекрасните  :bfp:
Още веднъж прегръдки! :bighug:
Хубава вечер и спокойна нощ от мен!
Целувки!

p.s. Между другото много се кефя на аватара ти, че съм "луда левскарка" от малка! :wink: :D

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #8 -: Юни 30, 2008, 14:49:52 pm »
 :lol:
Хехе, на аватара съм се снимала до една реклама на заведение в любимия ми морски град, а никът ми е част от името на цигари, които пушех - единствения останал спомен от този досаден и зловреден навик :P

Непременно посети д-р Даскалов есента - независимо дали за да те лекува или за да проследи бременността ти :wink:

*

naskomimi

• 1024
« Отговор #9 -: Юни 30, 2008, 15:06:31 pm »
:lol:
Хехе, на аватара съм се снимала до една реклама на заведение в любимия ми морски град, а никът ми е част от името на цигари, които пушех - единствения останал спомен от този досаден и зловреден навик :P

Непременно посети д-р Даскалов есента - независимо дали за да те лекува или за да проследи бременността ти :wink:
:hug2: :balk_21: