0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 години, 3-та част
« Отговор #900 -: Септември 29, 2008, 16:56:38 pm »
Колко жалко ако не чува гърдите :(Каза че няма нищо на гърдите :(
Вече не давам хомеопатичните.
Каза да продължавам със Синекод,защото ако изпише отхрачващи ,щяло съвсем да се втечни секрета,което не било добре.
Синекод започна преди 2 дни защото кашлицата беше суха,но сега вече не е.
Каза ,че хриптенето е от хремата,че слиза в гърлото.
Какво да правя,частен лекар ли да извикам?
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #901 -: Септември 29, 2008, 17:30:24 pm »
Хм... Синекод е средство за подтискане на суха,дразнеща кашлица.
Щом кашлицата не се повлииява, значи не е суха,дразнеща. А с друг произход:

*инфекция
*вирусен бронхит, бронхиолит
*синузит, гноен фарингит
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #902 -: Септември 29, 2008, 17:49:22 pm »
Значи според вас да спра синекод?
Какво друго да му дам за кашлица.
Само да ви кажа каква му е кашлицата-за 12 часа например,се изкашля общо 4 или 5 пъти.Това беше и като му беше суха и сега по същия начин но мокра.Не кашля през цялото време
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #903 -: Септември 29, 2008, 18:50:14 pm »
Здравейте, докторе!
Днес нашата докторка се завърна от отпуска и ни прегледа контролно по време на пиене на антибиотик, изписан от УНГ - Клацид, Гарасон и Виброцил в добавка.
Заключение : отит. В ушите има много насъбрала се ушна кал, която ми беше забранено сама да бъркам и да чистя. Обсъдихме вариант за изпращане за чистене на ушната кал при УНГ-специалист с помощта на биомикроскоп за по-добра прецизност.
Това за което пиша е следното:
Обсъдихме с доктора настойчивото ми желание да поставим Превенар. Съгласи се, но предложи преди това да започнем курс  Рибомунил, защото за поставянето на Преванара трябва да сме напълно и без всякакво съмнение здрави - нито хрема, нито кашлица, нито разстройство ...
Мнение за Рибомунила? Схема?
Не давайте "илачи" на детето!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Присъствието на отит след толкова дена Клацид говори че АБ НЕ работи! Както и Ви бях споменал преди дни. Сменете го! Аугментин, или Амоксицилин или Цефзил са най-добрият избор.
Разбира се че трябва да се почистят ушичките от УНГ-незабавно, и то.
Направете "Превенар", разбира се.
НО БЕЗ "илачи" преди това. Живеем в 21 век, за Бога!

Малка поправка:
Клацида се дава от пет дни. Преди това му беше предписано само нурофен, та четири дни си карахме само на него породи почивниз дни. Детето беше прегладено в петък от един УНГ и след празниците във вторник - първия възможен работен ден от друг УНГ, които предписа Клацид-а. Поне след приема му температура няма.
За Рибомунила се говори след като детето оздравее и преди да се пристъпи към поставяне на Превенар.

Как смятате да постъпите по всички теми, по които пишете?
Внимание!!! Отсъствието на температура при отит НИЩО не значи. Риска е същият. Само чистото на вид тъпанче е критерии за успешно лечение. Ако не излекувате добре сега, може месеци наред проблеми да имате с ушите на детето.

Като намеря свестен УНГ-специалист , който да се ангажира с детето ми!
Контрола днес при УНГ: На въпроса ми аджеба каква е диагнозата на сина ми заяви "катарален отит на средното ухо хванат в начален стадий". Според нея - дясно ухо наред, тъпънчето е видимо и розово, ляво ухо има още малко ушна кал. Пет минути се чуди дали да изпише Клацид за още пет дни, защото "дъгите са зачервени" и "има бяла кистичка на лявата сливица". Накрая се обърна към мен и ме попита "А вие как мислите?". Е същалявам ма каквото и да мисля НЕ СЪМ ЛЕКАР, даже има въпроси по които съм пълен лаик и си позволявам да се изказвам неподготвена.
Не ми се вярва от вчера , когато педиатърката констатира ушна кал и в двете уши до днес положението да се е подобрило толкова. Пак звънях и питах педиатърката и тя ми повтори, че вчера е имало ушна кал и в двете уши, тъпанчетата не са били розови и едва видими.
Утре отиваме на нов преглед при нов УНГ.

За Рибомунила - ясно, няма да дам илачи;
За Превенара - след като оздравеем, бием първата доза. Няма начин. Само не разбирам защо нашите специалисти и педиатри бягат като "дявол от тамян" от този препарат?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #904 -: Септември 29, 2008, 19:38:27 pm »
http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/austria.html
Прегледайте тук

"Превенар" е с име PCV7. Почти всички Европейски страни я правят.
Ако се касае за реактивно зачервяване на тъпанчетата, може да ползвате капки "Гаразон" за два дена-и да погледнете пак. Обикновено минава с него.
Ако е отит-нужен е добър АБ. НИКОГА не ползвайте 5 дневни "курсове" с АБ. В 90% не работи. Нищо по-малко от 7-8 дена!

"...тъпънчето е видимо и розово"
Тъпанчетата при деца са бледо-синкави, тънки през оптиката на отоскопа, и полу-прозрачни. Не розови. Тоест с никакви оттенъци на червено. Щом "порозовеят", значи започва отит (или са реактивно зачервени).
« Последна редакция: Септември 29, 2008, 19:41:29 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #905 -: Септември 29, 2008, 19:45:01 pm »
Прегледайте тук

Ако се касае за реактивно зачервяване на тъпанчетата, може да ползвате капки "Гаразон" за два дена-и да погледнете пак. Обикновено минава с него.
Ако е отит-нужен е добър АБ. НИКОГА не ползвайте 5 дневни "курсове" с АБ. В 90% не работи. Нищо по-малко от 7-8 дена!

Тъпанчетата при деца са бледо-синкави, тънки през оптиката на отоскопа, и прозрачни. Не розови. Щом "порозовеят", значи започва отит (или са реактивно зачервени).
Гаразон вече втора опаковка заминава.
АБ продължаваме на Клацид за сега, ще видим утре при новия УНГ. Ясно ми е, че е късно за микробиология на назален и/или гърлен секрет. Ще маскира резултата.
Итова за "розавостта" ме засъмнява и мен.

Линка вече сте ми го давали и е изчетен и обяснявам, обяснявам, но глас в пустиня. Все пак по отношение на здравето на сина ни, решаваме аз и баща му, тъй че педиатърката няма къде да мърда. В краен случай отивам при Масларска в Токуда и тя ще постави ваксината.
*
« Отговор #906 -: Септември 29, 2008, 20:10:10 pm »
Докторе още едни въпрос това реактивно зачервяване на тъпанчетата от какво се получава, от гърло или ...?
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

Birdie

• 11040
« Отговор #907 -: Септември 29, 2008, 20:20:07 pm »
Това е често при вирусни заболявания, тежки ринити, или по-леки ринити,фарингити.
Няма ясна граница с отита, но при отита има "по-тежка" картина, по принцип.

Обикновено се работи по опит и с познаване на децата.
Просто понякога решаваме че може да опитаме ден,два с капки.
Но не даваме капки при явен отит, излив в средното ухо, тежък отит с балониране на тъпанчевата мембрана, или особено при съчетание температура с картина на отит. Капки също не се дават при деца под 12м и картина на явен отит + температура и безпокойство.
« Последна редакция: Септември 29, 2008, 20:25:24 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #908 -: Септември 29, 2008, 20:23:33 pm »
Прегледайте тук

Тъпанчетата при деца са бледо-синкави, тънки през оптиката на отоскопа, и прозрачни. Не розови. Щом "порозовеят", значи започва отит (или са реактивно зачервени).
Гаразон вече втора опаковка заминава.
АБ продължаваме на Клацид за сега, ще видим утре при новия УНГ. Ясно ми е, че е късно за микробиология на назален и/или гърлен секрет. Ще маскира резултата.
Итова за "розавостта" ме засъмнява и мен.

Линка вече сте ми го давали и е изчетен и обяснявам, обяснявам, но глас в пустиня. Все пак по отношение на здравето на сина ни, решаваме аз и баща му, тъй че педиатърката няма къде да мърда. В краен случай отивам при Масларска в Токуда и тя ще постави ваксината.
Как да ви помогна от разстояние?  :?
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #909 -: Септември 29, 2008, 20:29:23 pm »
Това е често при вирусни заболявания, тежки ринити, или по-леки ринити,фарингити.
Няма ясна граница с отита, но при отита има "по-тежка" картина, по принцип.

Обикновено се работи по опит и с познаване на децата.
Просто понякога решаваме че може да опитаме ден,два с капки.
Но не даваме капки при явен отит, излив в средното ухо, тежък отит с балониране на тъпанчевата мембрана, или особено при съчетание температура с картина на отит. Капки също не се дават при деца под 12м и картина на явен отит + температура и безпокойство.

Хм ще видя какво ще каже и другият педиатър, но факт е че преди вирусната чревна инфекция, Тони имаше лека хрема, която третирах само със Стеримар и два дни вечер Олинт.
Това с ушите го забелязвам отдавна може би месец, но няма месец. Възможно ли е да е от попадане на вода при къпане. Тони иска вече сам да се къпе със слушалката и понякога си пръска и в ушите, когято реши да си мие косата например.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

Birdie

• 11040
« Отговор #910 -: Септември 29, 2008, 20:37:38 pm »
Прегледайте ушичките-ако има отит, лекувайте.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #911 -: Септември 29, 2008, 22:10:01 pm »
Докторе, надявам се не Ви притеснявам с въпроса си. Бихте ли ми казали до колко на брой изхождания на ден е нормално да има при децата?

Благодаря!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #912 -: Септември 29, 2008, 22:17:33 pm »
Зависи от вида на храната и възрастта на детето-от 1 до 2 за големи деца.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #913 -: Септември 29, 2008, 22:24:28 pm »
Обикновено до сега си ходеше по 1 на ден, понякога прескачаше ден. Много рядко е ходила по 2 пъти на ден. От седмица насам ходи по 3, рядко по 2 пъти на ден. Друга промяна или поне фрапираща, освен честотата на изхожданията / и тази  слуз/секрет миналия понеделник/ няма. Може би малко повече се храни от нормално. Това увеличение на честотта дали говори за проблем? Тук не се обръща особено внимание на подобни "проблеми" с храносмилателната система. За сега само я наблюдавам, но не зная дали трябва да предприема нещо.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #914 -: Септември 29, 2008, 22:29:44 pm »
Това са най-често пост-колитни симптоми.
Често се получава и при злоупотреба или даване на всякакви пробиотици, пребиотици, Ентерол, толкова "любими" на Бг почва.
Някои пост-вирусни колити са така, или алергични колити (овесени ядки, елда, непоносимост или злоупотреба с прясно мляко).
Естествено-чревни инфекции също може да са причина.
« Последна редакция: Септември 29, 2008, 22:31:22 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #915 -: Септември 29, 2008, 22:44:12 pm »
Това са най-често пост-колитни симптоми.
Често се получава и при злоупотреба или даване на всякакви пробиотици, пребиотици, Ентерол, толкова "любими" на Бг почва.
Някои пост-вирусни колити са така, или алергични колити (овесени ядки, елда, непоносимост или злоупотреба с прясно мляко).
Естествено-чревни инфекции също може да са причина.

Първо искам да благодаря за отговора.
Относно пробиотиците - наистина давах в рамките на 10-на дни, но успоредно и заради АБ, който пи юли месец, по съвет на педиатъра ни (Linex).
Овесени ядки, елда - не давам, а прясно мляко пие много рядко.
А чревна инфекция, малко ме съмнява. Имали сме веднъж (може би си спомняте, някъде преди 2-3 год.), но тя протече по доста по-различен начин, а и за седмица чревна инфекция щеше вече да има, поне спорд мен вече доста по-друго развитие.
А и този проблем слуз/честота на изхожданията се появява на периоди за кратко и изчезва, всеки път сме давали проба за микробиология и всеки път резултатът е бил (-). Нещо подобно на този проблем с крачето. Ужким нищо няма, а се появява периодично и изчезва от самосебе си.
Не се оплаква от болки в корема, жизнена, весела, бих казала с добър апетит.
*
« Отговор #916 -: Септември 29, 2008, 22:48:50 pm »
Докторе, така като се връщам назад във времето и си мисля (но тук не съм съвсем сигурна, да не подвеждам), но мисля че това с изхожданията се появи по същото време, когато се появи и това с крачето.
« Отговор #917 -: Септември 30, 2008, 08:26:22 am »
Здравейте Д-р Бърди,
Имам следния въпрос към вас: когато сте напълно убеден, че гърдите на дете са чисти и кашля само от стичащи се секрети в гърлото дава те ли сироп за кашлица? Питам, защото малката от 10 дни е с хрема, сега само тече назад и кашля през нощта сухо, а през деня влажно, но сироп не и изписаха. Изслезванията на кръвта от пръсчето са в норма, само леко завишени лимфоцити. Лечението ни е Ериус, Макситрол, инхалации само с NaCl и промивки на нослето, защото секрета е много жилав. Случва се и да повръща сополи и храчки. Ничат ни кътник и предно зъбче.
Благодаря
*
« Отговор #918 -: Септември 30, 2008, 09:06:37 am »
Значи според вас да спра синекод?
Какво друго да му дам за кашлица.
Само да ви кажа каква му е кашлицата-за 12 часа например,се изкашля общо 4 или 5 пъти.Това беше и като му беше суха и сега по същия начин но мокра.Не кашля през цялото време

А на мен няма кой да ми отговори :( :(
« Отговор #919 -: Септември 30, 2008, 09:22:43 am »
Докторе, малката - на 2 г. - повръща от през нощта - 3 пъти. Преди обяд 2 пъти.Давах глюкоза по малко и следобяд като че ли беше добре, после хапна малко сварен картоф и на 2 пъти отново повърна всичко.После заспа. Освен глюкоза, ми дадоха едно лекарство Cocculine, дадох й стрити 2 малки таблетки.....Какво друго може да направя, да издържим до утре следобяд - тогава приема личната докторка....?
Има и малко разстройство - 2 пъти от сутринта.

Благодаря ВИ!!!
Аз ползвам Метоклопрамид (Церукал) на сиропче.

В Бг ползват Вомитусхил на свещички.
Личната Ви лекарка даде указания? за?

Беше събота и неделя и прецених, че няма да я водя на дежурен лекар, понеже дежурните винаги се презастраховат и изписват много бързо АБ.....патила съм много със сина ми......Явно съм уцелила с глюкозата, понеже тя е доста по добре. Иначе вчера отидохме при личната докторка, изписа Натриев цитрат - сироп, и Хидрасек - прахчета. Но ми каза да ги започна само ако се поднови повръщането и разстройството. Но тя е доста по-добре и май няма да се наложи.....

Каза ми 3 дни на диета - само въглехидрати.... - ей това ще е трудното, понеже тя е с такъв завиден апетит.........