0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 години, 3-та част
« Отговор #820 -: Септември 23, 2008, 15:25:26 pm »
Здравейте докторе,
осъзнавам, че въпросът ми е глупав, но...
Става въпрос за ваксините. На синът ми са поставени всички задължителни имунизации. Имам обаче огромна вътрешна дилема за Превенар-а. В семейството ми имаме огромно нещастие в следствие на реваксинация от едра шарка. Поради тази причина, аз преживявам ужасно всяка една имунизация на сина ми. Моите преживявания обаче са най-малкия проблем, ето защо той е ваксиниран с всичко задължително.
Какво да правя обаче с "проклетия" Превенар? Какво е вашето мнение - да го ваксинирам ли или не? Умирам от страх, макар че ми е ясно, че вече не сме 70те години, че медицината е развита и пр.
В очакване ....
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #821 -: Септември 23, 2008, 16:25:52 pm »
Никога не съм имал и най-малкия проблем с "Превенар".
А я започваме от 2м възраст.
Освен температура за 1-2 дена.
« Последна редакция: Септември 23, 2008, 16:27:44 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #822 -: Септември 23, 2008, 16:36:30 pm »
здравейте д-рБърди. Дъщеря ми беше с хрема около 5-6 дена - бистър секрет, който премина в жълто-зелен гъст.Няма температура.водих я на детски УНГ - назначи снимка на носни кухини и кръвна картина.днес взехме снимката и резултата който прочетох - двустранен синузит  :(. Според вас как се лекува това - антибиотични капки или през устата.тя досега не е пила никакъв антибиотик.продължава да няма температура,появи се суха кашлица вследствие гъстия секрет.обмислям варианта да я водя в София при наш близък детски УНГ в Исул.Признавам че съм шокирана и объркана дали ще я лекуват адекватно тук.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

Birdie

• 11040
« Отговор #823 -: Септември 23, 2008, 16:52:28 pm »
Какъв синузит точно? има видове, в зависимост от това, къде е засягането.
Не е удачно при остър ринит да правите снимка-винаги ще излезе проблемна.
Една хрема минава за около 7-10 дена. Цвета на секретите не е критерий за АБ лечение.
"тук" е?
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #824 -: Септември 23, 2008, 17:00:40 pm »
ето това пише под снимката - Хомогенно засенчени  максиларни синуси.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

Birdie

• 11040
« Отговор #825 -: Септември 23, 2008, 17:14:46 pm »
Не е удачно при остър ринит да правите снимка-винаги ще излезе проблемна.
Една хрема минава за около 7-10 дена. Цвета на секретите не е критерий за АБ лечение.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #826 -: Септември 23, 2008, 17:32:45 pm »
благодаря, ще ви държа в течение.
« Отговор #827 -: Септември 23, 2008, 23:44:37 pm »
Здравейте докторе :),
имам следното питане към вас.
От 3-4 дена дъщеря (1,4г.) ми започна да хърка през нощта.Не само хърка, а и се буди с плач ,защото не може да диша нормално. В началото мислехме , че е ринит и промивахме със Стеримар, но тъй като секрет от носа така и не се появи , мислите започват да ме навеждат на трета сливица.Загуби апетит и е доста раздразнителна.Знам , че трябва да я погледне УНГ специалист, но не знам доколко може да се разчита на обективността на прегледа, тъй като тя изпитва ужас от всякакъв вид болнични учреждения и лекари , и практически прегледите при нас почти граничат с непостижимото.Но към въпроса- ако се окаже трета сливица какви са по-нататъшните действия? Знам , че до три годинки не е желателна операция, но ако това я възпрепятства да спи нормално?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #828 -: Септември 23, 2008, 23:50:22 pm »
Трета сливица внезапно появила се?
Направете носни и фарингеални посявки.
Sir Alec Guinness
« Отговор #829 -: Септември 24, 2008, 09:40:42 am »
Здравейте Докторе,
Ето какво е положението при нас от прегледа вчера: Гърди чисти, гърло спокойно, ляво ухо леко зачервено. Температурата спадна и вече варира между 37,2-37,8 градуса, хремата продължава като секрета вече е по-скоро бистър и отвреме на време жълто-зеленикъв, но нослето й тече непрекъснато. Кашлицата е деряща, съпроводена с вадене на храчки и повръщане. Назначено е лечение Клацид 125 мг на 12ч. по 2,5 мл; Проспан 3 пъти по 1л. и Зиртек 1 път по 5 капки сутрин. И разбира се капки за нос, за уши, витамини  :x
Какво ще кажете, нужно ли е да започваме антибиотик (преди 2 месеца и половина отново беше на антибиотик) или само сиропа за кашлица е достатъчен? Клацид удачен антибиотик ли е? За такава температура трябва ли да давам Нурофен и Панадол? Възможно ли е температурата да е от ушенцето?
Докторе, много съм Ви благодарна за помощта!!!

« Отговор #830 -: Септември 24, 2008, 09:42:35 am »
Здравейте, Доктор Birdiе!
Имам въпроси за сима ми на 4 г., с кашлица от четвъртък, влажна, отхрачваща, без Т, хрема от събота. Вчера отидохме при личната, преслуша го каза че чува хрипчета в дясно, направихме кръвни изследвания и снимка. Резултатите от кръвните изследвания са добри СУЕ 15, хемоглобин130, всичко е в норма. От рентгена - усилен петнист рисунък, паракардиално към основите по изразено в лява...
личната ни прати при др педиатър, койо каза че положението не е лощо, няма бактериална инфекция, оттървали сме инжекциите, но ни изписа Зинат.
Детето е жизнено, без Т, апетит има, не се е залежал за секунда, единствено ме притесняват горещите ръце и крака..
Необходим ли е този Аб, раздвоена съм няма бактерии, а АБ, от др страна пневмония пък ми звучи страшно.. Моля зя съвет .
« Последна редакция: Септември 24, 2008, 10:28:26 am от svetly_ »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #831 -: Септември 24, 2008, 10:20:19 am »
Здравейте Докторе,
Ето какво е положението при нас от прегледа вчера: Гърди чисти, гърло спокойно, ляво ухо леко зачервено. Температурата спадна и вече варира между 37,2-37,8 градуса, хремата продължава като секрета вече е по-скоро бистър и отвреме на време жълто-зеленикъв, но нослето й тече непрекъснато. Кашлицата е деряща, съпроводена с вадене на храчки и повръщане. Назначено е лечение Клацид 125 мг на 12ч. по 2,5 мл; Проспан 3 пъти по 1л. и Зиртек 1 път по 5 капки сутрин. И разбира се капки за нос, за уши, витамини  :x
Какво ще кажете, нужно ли е да започваме антибиотик (преди 2 месеца и половина отново беше на антибиотик) или само сиропа за кашлица е достатъчен? Клацид удачен антибиотик ли е? За такава температура трябва ли да давам Нурофен и Панадол? Възможно ли е температурата да е от ушенцето?
Докторе, много съм Ви благодарна за помощта!!!

За отити Клацид не е добър избор.
Аугментин е.
Да се дават Зиртек, "витамини" е без полза.
Ако се дава АБ, капки за уши са без смисъл (те така или иначе за отити не се дават).

Така че, само АБ+Проспан са достатъчни.
Sir Alec Guinness
*

magarence

• *
  • 10
  • Няма нещо, което да не мога!
« Отговор #832 -: Септември 24, 2008, 10:29:12 am »
Здравейте отново Докторе,

Имам въпрос за Pneumo 23 spritz amp. 0.5ml  - Sanofi Pasteur ... дъщеря (2.2 години) ми има поставена ваксина Превенар, сега Педиатъра ни препоръчва да поставим Pneumo 23. Нужно ли е? Какви плюсове има повече от Превенара!? :?

Благодаря и Поздрави :)
« Отговор #833 -: Септември 24, 2008, 10:59:08 am »
Докторе, дава ли се вит.Д на децата над 1 година?
Олинт или Коларгол при хрема, кое е по-добро?

Хубав ден!  :D
« Последна редакция: Септември 24, 2008, 11:06:38 am от Нели* »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #834 -: Септември 24, 2008, 11:54:43 am »
Здравейте, Доктор Birdiе!
Имам въпроси за сима ми на 4 г., с кашлица от четвъртък, влажна, отхрачваща, без Т, хрема от събота. Вчера отидохме при личната, преслуша го каза че чува хрипчета в дясно, направихме кръвни изследвания и снимка. Резултатите от кръвните изследвания са добри СУЕ 15, хемоглобин130, всичко е в норма. От рентгена - усилен петнист рисунък, паракардиално към основите по изразено в лява...
личната ни прати при др педиатър, койо каза че положението не е лощо, няма бактериална инфекция, оттървали сме инжекциите, но ни изписа Зинат.
Детето е жизнено, без Т, апетит има, не се е залежал за секунда, единствено ме притесняват горещите ръце и крака..
Необходим ли е този Аб, раздвоена съм няма бактерии, а АБ, от др страна пневмония пък ми звучи страшно.. Моля зя съвет .
Не мога да кажа. Зависи от цялостната оценка.
Ако няма рискови фактори при прегледа, аз бих дал Проспан+Аеролин, сиропче.
В Бг често бъркат секрети (находката при преслушването) с пневмонична находка.
Ако нямате данни за активна инфекция, или други опасни клинични белези, си струва да се поизчака.

Но все пак от прегледа зависи.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #835 -: Септември 24, 2008, 11:57:40 am »
Здравейте отново Докторе,

Имам въпрос за Pneumo 23 spritz amp. 0.5ml  - Sanofi Pasteur ... дъщеря (2.2 години) ми има поставена ваксина Превенар, сега Педиатъра ни препоръчва да поставим Pneumo 23. Нужно ли е? Какви плюсове има повече от Превенара!? :?

Благодаря и Поздрави :)
Не е рутинна практика да се поставя тази ваксина.
Тя се ползва при деца с особен риск (тежки заболявания, таласемия,имунни дефицити).
Освен това, ако сте направили правилно "Превенар" тя е ефективна до около 5 г възраст.
Освен това, деца на възрастта на Вашето не отговарят добре на ваксини от типа "Пневмо 23". Чак след 3-4 годишна възраст има добър отговор.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #836 -: Септември 24, 2008, 11:59:48 am »
Докторе, дава ли се вит.Д на децата над 1 година?
Олинт или Коларгол при хрема, кое е по-добро?

Хубав ден!  :D
1.Ако детето се храни добре, може и да не давате. НО по този въпрос единно мнение няма. Аз предпочитам храненето.
2.Олинт. НЕ ПОЛЗВАЙТЕ ТОЗИ КОЛАРГОЛ!!!!!!! Изгаря и съсипва лигавицата на носа. То и затова спират секретите-от изгоряла лигавица нищо не се секретира.
Sir Alec Guinness
*

nani

• **
  • 74
  • Обичта е това от което имаме най-огромна нужда
« Отговор #837 -: Септември 24, 2008, 15:07:29 pm »
Здравейте д-р Бърди,
вече два дни синът ми е със запушено носле, има секрет но той почти не изтича през нослето и диша ужасно трудно. От тази сутрин е с лека температура 37,4 и от време на време киха. Заведох го на педиатъра и след консулт ни изписа Нурофен, капки за нос-Олинт, комбинирано витаминно сиропче и Проспан сироп.
-Все още нямаме кашлица, нужно ли е да взимаме Проспана.
-Лигавицата на гърлото е слабо зачервена, какво е според вас удачно да се дава за зачервено гърло.
-Нужно ли е да давам Нурофена дори и да нямаме температура, защото от тази сутрин не е вдигал температура вече.
Благодаря ви.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #838 -: Септември 24, 2008, 15:15:20 pm »
Само Олинт преди сън би било удачно с оглед нещата,които описвате.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #839 -: Септември 24, 2008, 18:19:14 pm »
д-р Бърди, извинявам се, но едва днес виждам въпроса ви към мен.Лечение тук, имах предвид града в който живеем - Русе.За съжаление, за повечето неща се обръщаме към специалисти от други градове.