Имаше подобна тема скоро.
1. Трябва да се внимава с квадратурата, това вече е ясно.
2. Начин на плащане - в нашия предварителен договор е записана сумата на апартамента в евро.Първите 2 вноски плащахме в левовата им равностойност и то по курса на БНБ, защото в договора е написано "или-или". Но третата последна вноска, която днес ще направим, е чрез ипотека, в евро. И въобще не ме интересува, че строителя си иска парите в лева!Който иска да плаща такси за обмяна.Коя ли ще е тази банка, която ще му ги обмени по централния курс?
3.Ясно е, че таксите по прехвърляне са за сметка на купувача, обаче още ме гложди въпроса с таксата за Удостоверение за тежести на имота, собственост на строителя, защото я платихме ние, т.к. според сътрудничката му, ние сме имали нужда от документа/т.е. банката/.
4.Апартамента беше в строеж, когато сключихме договора. И понеже му спестихме 3 вътрешни врати и три стени, поисках една проста сметчица за сумата, за да си поискаме нещо друго да направи за в бъдеще. Така и не получихме такъв ценоразпис.Но пък получихме "устна гаранция", че апартамента "няма да ни излезе повече от договорената цена". Оказва се, че по проект едната тераса е отворена, хубаво, обаче аз искам с таван, неофициалния отговор беше:"Ще ви изготвим една ценичка за таван"
Ще ходя да се разправям, ясно е.
5. Обърнете внимание на каква сума прехвърляте имота.Ние:дан. оценка на апартамента + вместо дан. оценка и на земята, ще го прехвърляме по пазарна, защото в неговия нот. акт е отразена реалната сума, когато е купувал имота/актив на фирмата/
И уж това е фирма, с която не се знаем от вчера.
Дано е станало ясно, защото бързам и съм ядосана.