Не си спомням дали Марио е имал тези симптоми, но и аз като бебе и той имаше нещо друго, което много прилича, но не е рахит. Личната ми е педиатърка от 100 години и каза, че това е много често срещан симптом при децата. И лекарки, които не са го срещали ги бъркат.
Тези деца не могат да усвоят витамин Д от капките вигантол или които и да са други. А този витамин Д си е част от решетката на калция. Без него и калцият се усвоява по-бавно. В резултат на това ръбчетата на фунтанелата остават по-меки. Самата фунтанела се затваря по-късно и не си спомням още какво.
За да се избегне това на времето на децата са им правили в по-големи дози това витамин Д. Явно тогава е било на инжекции и те са се оправяли. Преизчислени в капки вигантол това количество отговаря на 10 капки на ден. И това дори и през лятото, когато на другите деца им го спират.
Марио се оправи така. Единственото друго, което сме правили е това с ореховата шума. На мен ми беше казала колко листа да ги варя във вода и с тази вода къпем детето. Това май е за заякване на мускулите все пак, но не пречи. Единствено имай предвид, че тази вода, ако е по-концентрирана люти на очите.
Наистина фунтанелата му се затвори след като беше навършил две години. Не зная точно кога, но на две все още се чувстваше, че не е съвсем затворена. Главата му обече си е нормална, за разлика от производителите на детски дрешки.
Разликата при нас е че това нещо не ме панира. педиатърът ми го обясни спокойно и не направи опит да провери до колко са ми еластични нервите. Освен това и аз съм го имала и нито краката ми са приви, нито главата.
Моят съвет е да потърсиш и друго мнение и да се уточни дали става дума наистина за рахит или е това, което ти описах. Не се втелясвай в симптомите - те са толкова общи, че сигурно при всяко дете ги има.